۱۰ خرداد ۱۳۹۲، ۱۵:۵۴

جایگاه معرفت و شناخت در تبليغ/ اساس تبلیغ اسلامی حجت و برهان است

جایگاه معرفت و شناخت در تبليغ/ اساس تبلیغ اسلامی حجت و برهان است

نهادهاي تبليغي ما بايد با درس گرفتن از قرآن به عقل و احساس افراد و جامعه ها نزديك شوند و آنان را به مصالحشان توجه دهند و دعوت را بر اساس واقعيت، درك صحيح و ارائه راه حل پي بگيرند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در دعوت اسلام نه تنها تبليغات حرفه اي و گمراه كننده و ايجاد جو كاذب فكري و القاي تفكر از پيش ساخته، نامطلوب و غير منطقي تلقي مي شود، بلكه انتخاب چشم و گوش بسته و تقليد بي منطق نيز ارزش و اعتبار ندارد. ايمان و گرايشي در اسلام ارزش دارد كه از روي شناخت عميق و احساس پاك و انتخاب حساب شده صورت پذيرد.

سوره زمر آيه 17 خداوند مي فرمايد: فبشرعباد الذين يستمعون القول فيتبعون احسته اولئك الذين هدايهم الله و اولئك هم اولو االالباب. بر اين اساس جريان تبليغي اسلام هدايت و سازماندهي مي شود. اگر حكمت و شناخت حقايق، بهترين خيري است كه به بندگان هديه شده: يوتي الحكمه من يشاءو من يوت الحكمه فقداوتيخيرا كثيرا و ما يدكرالا اولواالالباب.(سوره بقره آيه 269) تبليغ و دعوت اسلام بر همين حكمت پي افكنده مي شود.

قرآن كريم در مقام محاجه با اهل كتاب كه با افكار و ايده هاي آرماني، بهشت را ويژه و حق اختصاصي خود مي دانستند مي گويد: براي اين دعوي اقامه برهان كنيد تا صدق گفتارشما ثابت گردد. تبليغ قرآن بر اساس حجت رسا و قانع كننده است: "قل فلله الحجه البالغه" و نه متكي بر ظن و حدس و گمان كه از حق بي نياز نمي كند"و ما يتبع اكثرهم الا ظنا ان ظن لا يغني من الحق شيئا (سوره يونس آيه 29)

زير بناي موعظه

موعظه قرآني نيز دعوتي است متكي بر اصول پذيرفته شده و احساسات پاك و نشات گرفته از تعقل و انديشه مخاطب. اولين واعظ خداوند است و سپس پيامبران و صالحانند كه با تكيه بر فرمان الهي و معارف حقه آسماني به موعظه انسانها مي پردازند.

تبليغ قرآن به "بلاغ مبين" است. رمز دعوت به نماز ياد خداست و دوري از منكرات و انحرافات اخلاقي و اجتماعي و حكمت روزه فلاح و رستگاري از زندان طبيعت و ماديات و غرايز حيواني و فلسفه زكات و صدقات، طهارت مال، جسم و روح و تزكيه نفس در سايه بذل و ايثار است.

نهادهاي تبليغي ما بايد از قرآن اين درس را فرا گرفته و به عقل و احساس افراد و جامعه ها نزديك شوند و آنان را به مصالحشان توجه دهند و دعوت الهي را بر اساس واقعيت ها و درك صحيح و ارائه راه حل ها و گوشزد كردن خطر تخلفات پي گيرند كه بيشترين عامل گمراهي انسان نشناختن و یا حقايق آشنا نشدن است.

دانشمندان رشته تبليغ در عصر كنوني هم معتقدند عاليترين صورت تبليغ آن است كه بعد ارشادي و فرهنگي داشته باشد و ضمن دعوت به مطلوب مورد نظر خود، مخاطبين را به واقعيت امر و شناخت و آگاهي از محتواي پيام و تاثير آن در سرنوشت انسان توجه دهد. اين شيوه تبليغ را در تبليغات كنوني جهان كمتر مي توان ديد، اما كار تبليغ در اسلام بر اين پايه نهاده شده است. حتي در دعوت مشركان و منحرفان از دين حق، توصيه قرآن است كه به آنان ميدان دهيد تا بيايند و كلام الهي را بشنوند و آنگاه به آنها امنيت و آزادي دهيد بروند و بينديشند و اگر خواستند انتخاب كنند.

کد خبر 2066972

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha