به گزارش خبرنگار مهر، برنامه "پشت صحنه" رادیو گفتگو شب گذشته 10 خرداد ماه با حضور رضا مقدسی مدیر عامل خبرگزاری مهر برنامههای انتخاباتی صدا و سیما را مورد نقد قرار داد.
مقدسی در این برنامه با بیان اینکه فضای خاص انتخابات رجوع مردم به رادیو را افزایش میدهد، اظهار کرد: به خاطر حضور متفاوت رادیو و نداشتن محدودیتهای تلویزیون در این ایام، اقبال بیشتری نسبت به تلویزیون به رادیو نشان داده میشود. گرچه زندگی ماشینی استفاده از رادیو را محدود به خودروها کرده اما در ایام انتخابات به دلیل حس نیازی که در مردم به وجود میآید برای اینکه دیدگاهها را بشناسند، رجوع آنها به رادیو بیشتر میشود.
وی افزود: مناظرهها از اهمیت فوق العادهای نسبت به سایر برنامهها برخوردار بوده و تفاوت جدی آن است که در مناظرهها تضارب آرایی شکل میگیرد که مردم را در انتخابشان یاری میکند. در واقع اینکه دو یا چند نامزد در کنار یکدیگر به ارائه نظریاتشان میپردازند مردم را در تصمیمگیری کمک میکند و نقاط ضعف و قوت آنها برایشان روشن میشود. بنابراین مناظره برای نمایش توانمندیهای نامزدها و قوتشان در تبیین دیدگاهها مثبت است.
مدیرعامل خبرگزاری مهر و روزنامه تهران تایمز درباره ایجاد نقد منصفانه، تصریح کرد: من معتقدم رسانه در گرم کردن فضا نقش موثر دارد. نقش رسانه در ایام انتخابات ویژه و بارزتر است. قبل از اینکه به این برنامه بیایم نظرسنجیها را مرور میکردم و بر اساس نظرسنجیهایی که ما خودمان در مرکز افکارسنجی مهر انجام دادیم، رسانه ملی چیزی بین 50 تا 70 درصد تاثیرگذاری در تعیین حضور مردم و گرم شدن فضا دارد. بقیه رسانهها هم به تناسب نقش دارند. مثلا رسانههای مکتوب بین 17 درصد، 10 درصد فضای مجازی و بخشی رسانههای دیگر. همینطور درصد ناچیزی دوستان و آشنایان تاثیر دارند.
وی تأکید کرد: در فضای مجازی برداشت این است که کسانی که از سطح سواد بالاتری برخوردارند بیشتر از فضای مجازی استفاده می کنند و یا کسانی که عام تر هستند از رسانه ملی و بخشهای مختلف آن استفاده می کنند. این تخصیص درست است اما بنا نیست در بین نخبگان فضای تهییجی تاثیر نداشته باشد.
در جامعه اخلاقمحور افشاگری تحت عنوان مناظره جایی ندارد
مقدسی یادآور شد: اینطور نیست که در فضای طبیعی بخواهیم تنها نخبگان را هدف قرار دهیم و از فضای تهییجی استفاده نکنیم. ما جامعهای اخلاقمحور هستیم که در آن افشاگری که تحت عنوان مناظره باشد، پذیرفته نیست. طبعات مناظرههایی که در دوره گذشته انجام شد هنوز هم باقی است. البته این به بعضی از مناظرهها محدود میشود چون برخی دیگر نیز کاملا در چارچوب انجام شد و مردم بر آن صحه گذاشتند. اما برخی دیگر نیز التهاب عجیبی را در جامعه به وجود آورد
وی تصریح کرد: هم اکنون دیده میشود که بعضی از نامزدها از خوف تخریبهایی که اتفاق میافتد مواضع خود را شفاف تبیین نکرده و صبر میکنند این مواضع را در روزهای آخر بیان کنند تا میزان تخریبها به حداقل برسد. باید با توجه به آثار تخریبها فضای درست مناظره را تبیین کنیم. من در اینجا به اصل درست بودن مناظره و لزوم تداوم آنها تأکید میکنم. همانطور که مقام معظم رهبری تأکید کردند که مناظرهها به ایام انتخابات محدود نشود و در زمانهای مختلف ادامه پیدا کند. این میتواند فضای نقد را در جامعه زنده نگه دارد.
مدیرعامل خبرگزاری مهر تصریح کرد: ما تجربه مناظره را به صورت طولانی مدت نداشتیم و باید به مدلی اخلاقی و صحیح آن برسیم تا بتوان در عین نقد نظرات یکدیگر شخصیت هم را تخریب نکنیم. در بحث مناظره ها باید رسانه های خود را تقویت کنیم اگر با رسانه ها افکار عمومی را به سمت خود سوق ندهیم، رسانه های مجعول و بیگانه به ایجاد فضای منفی دامن می زنند و باعث می شوند شایعه به عنوان یک رسانه در جامعه عمل کند. در این صورت میدان به این افراد واگذار می شود. اگر رسانه بتواند به نیازهای فکری مردم و حس جستجوگری آنها را در مناظره ها به درستی پاسخ دهد از سوق پیدا کردن مردم به سمت رسانه هایی که فضا را به سمت تخریب می کشانند و یا رسانه هایی که منافع ملی را تامین نمی کنند جلوگیری می شود.
مقدسی در پایان سخنان خود یادآور شد: باید این فضا را در رسانه های خود تقویت کنیم و اجازه دهیم که دیدگاه های مختلف طرح شود و از رفتن مردم به سمت رسانه های دشمن پیشگیری شود. با توجه به اینکه تجربه محدودی در برگزاری مناظره ها داریم نیاز هست که مصداقی تر به این مسایل ورود پیدا کنیم تا به معیارهای صحیح و درست انجام یک مناظره برسیم.
این برنامه را فرهاد دهنوی تهیه کرده است.
نظر شما