به گزارش خبرنگار مهر، اولین جلسه از سلسله نشستهای جامعه اقتصادی با نامزدهای ریاست جمهوری صبح امروز در اتاق بازگانی و صنایع و معادن ایران با حضور غلامعلی حداد عادل به عنوان اولین کاندیدای ریاست جمهوری برگزار شد.
در این نششست که برخی از روسای کمیسیونهای اتاق ایران و روسای اتاقهای شهرستانها حضور داشتند، محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران به طرح 6 سئوال از این کاندیدای ریاست جمهوری پرداخت.
نهاوندیان با اشاره به اینکه این نشست اولین جلسه از سلسله نشستهای جامعه اقتصادی با نامزدهای ریاست جمهوری بوده که با ترتیب حروف الفبا برگزار میشود، گفت: برگزاری این جلسات یک انجام وظیفه برای اتاق ایران به عنوان مشاور اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران است و فعالان اقتصادی خود را یاوران دولت آینده میبییند و در هر برنامهای که دولت آینده در حوزه اقتصادی داشته باشد باید مسئولیتپذیر بوده و به دولت آینده در تحقق اهداف کمک کند.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با بیان اینکه لازمه این مسئولیتپذیری همفکری و تبادل نظر است که قبل از تقبل مسئولیت آغاز شده است، تصریح کرد: از این رو اتاق وظیفه خود دانسته که فعالتر از گذشته در صحنه حاضر شود. در این زمینه نقشه راهی که در آخرین جلسه هیئت نمایندگان اتاق ایران در 24 بند در راستای انتخابات ریاست جمهوری به تصویب رسیده است، 14 بند از این مصوبه هیات نمایندگان اتاق ایران نگاه کلان و هشت بند در مورد مسائل بخشی بود.
وی 6 سئوال اصلی از نامزدهای ریاست جمهوری را به شرح زیر مطرح کرد:
1- چرا در 8 سال اخیر علیرغم درآمد بیسابقه به چنین شرایطی در اقتصاد رسیدهایم که هم رکود بالا و هم تورم بالا داریم؟
2- تغییر اساسی که شما در سیاستهای اقتصادی انجام میدهید چیست و برای حل دو مشکل ظاهرا متناقض رکود و تورم و برگردانی رشد اقتصادی مورد نظر چه تمهیداتی را در نظر دارید؟
3- با توجه به متنوع بودن سیاستهای اقتصادی در نظر دارید چه تغییراتی در این سیاستها انجام دهید و به عبارتی چه کاری باید صورت بگیرد که فرآیند اصلاح شود؟
4- اگر این واقعیت مورد توجه است که برای شکوفایی اقتصاد کشور از یک سو سیاستگذاری و از سوی دیگر فعالان اقتصادی مورد توجه قرار گیرند، شما برای فعالان اقتصادی چه تدبیری اندیشیدهاید؟
5- با توجه به اینکه در مناسبات بینالمللی اقتصاد در شرایط خاصی قرار داریم برای اصلاح مناسبات بینالمللی در حوزه اقتصاد چه تدبیری اندیشیدهاید؟
6- ما شاهد ناهماهنگیهای فراوانی در اجراییات اقتصاد بین دستگاههای اقتصادی بودهایم. اگر شما متصدی دولت باشید مشکل ناهماهنگی در اقتصاد را چگونه برطرف میکنید؟
نهاوندیان به مکالمات تلفنی خود با غلامعلی حداد عادل اشاره کرد و افزود: زمانی که دو روز پیش از دکتر حدادعادل برای حضور در سلسله نشستهایی با هیات نمایندگان دعوت کردم ایشان جملهای را در رابطه با آمدن به اتاق ایران مطرح کردند که اگر تمایل داشته باشند خودشان میگویند زیرا من نمیتوانم آن را مطرح کنم.
حداد عادل نیز در این زمینه گفت: من به حضور نامزدها در اتاق اشاره کردم.
در این نشست غلامعلی حداد عادل نامزد دوره یازدهم انتخابات ریاست جمهوری گفت: من دولت خود را دولت تقوا و تدبیر نامیدهام، زیرا مشکلات یا از بیتقوایی، یا از بیتدبیری و یا از هر دو است و اگر این دو موضوع را در کشور گسترش دهیم، مشکلات حل خواهد شد، ضمن اینکه مسؤلیتها هر چه بالاتر میرود، مدیریت کلان نیاز به تعقل بیشتری دارد.
وی افزود: من ادعای معجزه نمیکنم و هیچگاه در صحبتهای من وعدههای 100 روزه، 2 ساله و 6 ماهه برای حل مشکلات کشور نمیشنوید. اصول کار من اعتقاد به استفاده از دانش تخصصی و تجربه افراد است و من این دو را در کنار هم موثر میدانم. بنده اهل تصمیمگیری عجولانه نیستم. اگر من رئیسجمهور شوم و به استانها سفر کنم، هیچگاه برای اینکه مردم برایم هورا بکشند بودجه استانی را سه برابر نمیکنم.
حدادعادل با بیان اینکه بنده به حدود و اختیارات ریاستجمهوری وافقم و میدانم که تصمیمات رئیسجمهور چه عواقبی برای کشور خواهد داشت، افزود: من در حوزه اختیارات وزرا دخالت نمیکنم، اما وزرا و افراد نیز باید شرایط کلی را داشته باشند. من از آنها مسئولیت میخواهم تا آنها نیز از زیردستان خودشان مسئولیت بخواهند. در عزل و نصب زیردستان وزرا دخالتی نخواهم داشت.
این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: بنده حدود 11 سال در وزارت آموزش و پرورش بودم و 6 ماه قبل استعفای خود را به تمام کشور و مراکز ذیربط اعلام کردم، در این مدت مشاور خود را برای تصدی امور اجرایی آموزش دادم و شرایط را برای تصدی این وزارتخانه آماده کردم. بنده اهل جدال و جریان نیستم و معتقدم امروز کشور به آرامش نیاز دارد. بنده در رفتار معتدل و در اصول پابرجا هستم و درجایی که به اصل اعتقادات و انقلاب خدشه وارد شود بیدرنگ عکسالعمل نشان میدهم.
وی با اشاره به برخی از مشکلات اقتصادی کشور گفت: یکی از بیچارگیهای ما همواره این بوده که برخیها خواستهاند کشور را بر اساس تضاد اداره کنند. بنده به بخش خصوصی معتقدم و هیچ وقت تحت تاثیر افکار سوسیالیستی و مارکسیستی نبودهام، اما در اوج ترویج سوسیالیسم و مارکسیسم در دانشگاه بودم، ولی هیچگاه این افکار و عقاید بر روی من اثرگذار نبوده است. بنده در هر جا که فعالیتی داشتهام به حفظ بخش خصوصی معتقد بودهام.
وی تاکید کرد: بنده وقتیکه رئیس مجلس هفتم بودم، سیاستهای اصل 44 به ما ابلاغ شد که ما به شکل قانون آن را به دولت ابلاغ کردیم. در آن زمان ریاست کمیسیون اصل 44 برعهده آقای نادران بود که وی فردی فعال و متخصص است. باهنر در آن زمان تصور میکرد که نمیتواند با نادران کار کند و معتقد بود که وی افکار افراطی دارد، اما پس از مدتی باهنر به من گفت که نادران فردی متخصص و روشنفکر است.
حدادعادل در ادامه یکی از مشکلات مهم اقتصاد کشور را وابستگی اقتصاد به نفت دانست و گفت: من به اقتصاد بدون نفت اعتقاد دارم. وابستگی اقتصاد به نفت تا امروز باعث شده که دولتها همواره روشهای غلطی داشته باشند و از طرفی مردم نیز دچار رخوت و سستی شوند. باید اقتصاد وابسته به نفت را اصلاح کنیم که راهکار آن نیز توسعه بخش کشاورزی و استفاده از ظرفیتهای منطقهای و آب و هوایی کشور است.
وی در ادامه اظهار داشت: بنده معتقدم که اگر منظومه تولید و صادرات محصولات کشاورزی تنظیم شود، میتوانیم اشتغال ایجاد کرده و وابستگی اقتصاد به نفت را نیز بهبود بخشیم. به نظر بنده مشکلات اقتصادی کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آنها مشکلات ساختاری، سیاستگذاری و تحریمهای خارجی است که باید در کوتاهمدت و میانمدت عوامل آن بررسی و شناسایی شود.
حدادعادل افزود: به نظرم راهحل کوتاهمدت مشکلات اقتصادی کشور تثبیت نرخ ارز است. تا زمانیکه نرخ ارز در کشور تثبیت نشود، فعالیتهای اقتصادی ساماندهی نشده و سرمایهگذاران نیز از سود و سرمایه گذاری مطمئن برخوردار نخواهند بود که این روش باید اصلاح شود. بنده معتقدم که استفاده از دانش متخصصان و تجربه دستاندرکاران و نیز همراه کردن ملت میتواند اقتصاد کشور را از مشکلات موجود نجات دهد. مشکلات اقتصادی فعلی کشور فقط از طریق دولت و مجلس حل نمیشود، بلکه ملت نیز باید دولت و مجلس را همراهی کنند.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری در ادامه سخنانش یکی از راههای برونرفت از مشکلات اقتصادی کشور را توجه به مولفه های جهاد اقتصادی دانست و گفت: اگر به مولفههای جهاد اقتصادی توجه داشته باشیم، میتوانیم از مشکلات اقتصادی رهایی یافت و به سمت پیشرفت حرکت کنیم.
حدادعادل همچنین استفاده از تجربه دوران دفاع مقدس برای پیشرفت همهجانبه کشور را در این برهه از زمان لازم و ضروری دانست و افزود: ما پس از دوران دفاع مقدس با مشکلات زیادی روبرو بودهایم که این دوران تجربه خوبی برای ما در حوزههای مختلف برای پیشرفت ایجاد کرد و امروز نیز باید از تجربه جنگ اقتصادی استفاده کرده و زمینههای پیشرفت را برای آینده فراهم کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست. من معتقدم که اگر روزی آمریکاییها بفهمند که با فشار نمیتوانند ملت ایران را به زانو درآورند، بهطور قطع مشکلات با مذاکره حل خواهد شد. من قصد دارم در کنار رئیس جمهور معاونت تولید و اشتغال ایجاد کنم. قصد دارم در این معاونت از فردی متخصص و با تجربه استفاده کنم تا این معاونت بتواند در هماهنگی با وزارتخانهها در موضوع تولید اشتغال فعالیت کند تا شاهد نابسامانیهای وضع اقتصادی موجود نباشیم.
حدادعادل تصریح کرد: یکی از برنامههای من جدیت در اصلاح نظام بانکی است و بنده تصمیم دارم که جمع 20 - 30 نفرهای را به عنوان مشاوران اقتصادی برگزیده و از تجربیات آنها برای حل مشکلات اقتصادی کشور استفاده کنم.
وی در ادامه استفاده از تجربیات متخصصان اتاق بازرگانی را ضروری دانست و گفت: بنده بهطور قطع از تجربه متخصصان اتاق بازرگانی استفاده خواهم کرد. من به عنوان رئیس جمهور سعی میکنم که اتاق بازرگانی را چراغ راه قرار دهم. بنده هیچگاه از اقتصاد برای پیشبرد اهداف سیاسی استفاده نمیکنم ودر برنامهریزیهای میانمدت و کوتاهمدت فقط مصلحت ملت و کشور را در نظر میگیرم.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری، در بخش دیگری از سخنانش به طرح سهمیهبندی بنزین در مجلس هفتم اشاره کرد و افزود: سهمیه بندی بنزین جزو اقدامات مجلس هفتم بود. مردم در این طرح قبول کردند که ماهانه 100 لیتر استفاده کنند و ما نیز سهمیه 1200 لیتری برای یکسال را پیشبینی کردیم، اما امروز این میزان با تصمیمات نادرست به 1650 لیتر رسیده است.
حدادعادل در ادامه سخنانش، اصلاح نظام بانکی را جزو ضروریات برنامههای آیندهاش دانست و افزود: امروزه بانکها به جای اینکه بنگاه پولی باشند، بنگاه نزولدهی و فعالیتهای اقتصادی هستند. بانکها با دریافت پولهای کلان از مشتریان، در فعالیتهای اقتصادی و خارج از چارچوب و وظایفشان سرمایهگذاری میکنند که اصلاح این روش از طریق اصلاح نظام بانکی امکانپذیر است. اگر نظام بانکی اصلاح شود، سود بانکی مشخص شده و بانک ها فقط در چارچوب وظایف خود عمل میکنند.
وی در ادامه به استفاده از تجربیات نخبگان و دانشگاهیان در حوزه اقتصاد اشاره کرد و گفت: من فکر میکنم همانطور که در بین بازرگانان افراد مومن و متقی وجود دارند، در دانشگاهها نیز همینطور است که باید از ظرفیتهای آنان در مسائل اقتصادی استفاده شود. در مرحله دوم باید از ایرانیان خارج از کشور در امور مختلف استفاده شود و اگر در جایی نیاز بود میتوانیم از متخصصان خارجی استفاده کنیم، اما امروزه با توانمندیهای متخصصان داخلی ما نیازی به استفاده از خارجیها نداریم.
حدادعادل در ادامه اظهار داشت: بنده ادعای معجزه نمیکنم، هیچگاه در صحبتهایم وعدههای 100 روزه، 2 ساله و 6 ماهه برای حل مشکلات کشور نمیشنوید. من ریاضی خواندهام و برای حل مشکلات براساس فرمول حرکت میکنم. زمان بازیچه نیست که ما آن را به راحتی و با آزمون و خطا از دست بدهیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش اجرای قانون هدفمندی یارانهها را بر اساس قانون بودجه 92 ضروری دانست و گفت: وضع فعلی پرداخت یارانهها در این وضع دارای اشکالاتی است ،اما بر اساس قانون بودجه 92 که در مجلس تصویب شده نباید آن را متوقف کنیم. اما معتقدم که روشهای اجرای آن اصلاح شده و سهم 30 درصدی تولید از هدفمندی یارانهها پرداخت شود که اگر این کار صورت گیرد، شاهد رشد تولید و رونق اقتصاد خواهیم بود.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری، در ادامه تصریح کرد: اگر بنده رئیس جمهور شوم، استانداران را با مشورت نمایندگان مجلس انتخاب میکنم و قول میدهم که اگر مسئول قوه مجریه شدم، به بخش خصوصی اعتماد کرده و از تجربه و تخصص آنها استفاده کنم. البته این باور من است و همواره به آن عمل میکنم.
حدادعادل در بخش دیگری از سخنانش انضباط مالی را در پیشرفت اقتصادی مهم دانست و گفت: بنده اهل خاصهخرجی نیستم. مدیریتم در مجلس هفتم نیز همینگونه بوده است. من اهل صرفهجویی هستم و به انضباط مالی اعتقاد دارم. در زمانیکه من رئیسمجلس هفتم بودم و قصد سفر کاری به هند را داشتم، دختر و همسر بنده با هزینه شخصی به این سفر آمده و خودم برای آنها بلیت خریداری کردم.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری در ادامه افزود: بنده معتقدم که وظیفه اصلی دولت سیاستگذاری، برنامهریزی، نظارت، حمایت و هماهنگی بخش خصوصی با بخش دولتی است. معتقدم تا جاییکه میتوانیم، باید از ظرفیتهای بخش خصوصی برای رونق اقتصادی کشور و بهبود فضای کسب و کار استفاده کنیم. اگر قانون اصل 44 به درستی اجرا شود در میانمدت میتوانیم شاهد رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال مولد در کشور باشیم.
حدادعادل گفت: رئیسجمهور باید قانونپذیر باشد و در جاییکه قانون ایراداتی دارد آن را از مجاری قانونی اصلاح کند. تا وقتیکه قانون اصلاح نشود باید به همین قانون موجود عمل کنیم. ما میتوانیم قانون بد را اصلاح کنیم اما بیقانونی اصلاح نیست که باید به آن توجه شود. نگران شکستن آرای اعضای ائتلاف نیستم. انشاءالله تا آخر درعرصه انتخابات ریاستجمهوری خواهم ماند و معتقدم که باید سلیقههای مختلف تامین شود.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا شما تا آخر در عرصه انتخابات حضور خواهید داشت، گفت: من انشاءالله تا آخر خواهم ماند و در مورد تکلیف ائتلاف سهگانه و تعهدات آنها گفت: ما از این بابت نگرانی نداریم و الان هم هر سه نفر ما هستیم.
حدادعادل در پاسخ به این سئوال که آیا احتمال شکستن آرا برای اعضای ائتلاف پیش میآید یا خیر ؟ اظهارداشت: من معتقدم که مشکلی پیش نمیآید و شما بگذارید همه سلیقهها در انتخابات تامین شوند.
نظر شما