به گزارش خبرگزاری مهر، فلسفه اخلاق تلاشی است برای رسیدن به فهمی نظام مند از ماهیت اخلاق و آنچه اخلاق از ما می خواهد، و به تعبیر سقراط، فهمی از اینکه «چگونه باید زندگی کنیم» و چرایی آن.
اشتغال به مباحث اخلاقی و آنچه به روانشناسی اخلاقیزیستن مربوط میشود، از منظر پیروان ادیان صرفاً یک اشتغال آکادمیک و نظری نیست، بلکه زمینهساز نوعی زندگی عملیِ اخلاقیِ مطلوب دین است.
شکی نیست که بخشی از این اشتغال به استخراج احکام و آموزههای اخلاقیِ متون مقدس دینی مربوط میشود؛ بخشی به نظامسازی اخلاق دینی؛ بخش سوم به تبیین نظام اخلاق دینی و بخش چهارم به دفاع از آن نظام در برابر هرگونه اشکال و نقد؛ که کارهای دوم تا چهارم چیزی جز فلسفهورزی در زمینۀ اخلاق، یعنی پرداختن به فلسفۀ اخلاق نیست.
در این میان، ترجمه آثاری که به زبانهای دیگر در زمینۀ فلسفۀ اخلاق نوشته شدهاند، مقدمه فلسفهورزی در حوزه اخلاق دینی به شمار میآید.
کتاب «عناصر فلسفه اخلاق» اثر جیمز ریچلز، یکی از کتابهای خواندنی و نسبتاً عمیق در حوزه اخلاق هنجاری نظری و کاربردی است که هفت فصل اول آن با تلاش حجتالاسلام محمود فتحعلی و هفت فصل آخر آن با تلاش حجتالاسلام علیرضا آل بویه، مدیر پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی به زبان فارسی ترجمه شده است.
این کتاب در چهارده فصل بهترتیب به موضوعات زیر پرداخته است: «اخلاق چیست؟»، «چالش نسبیتگرایی فرهنگی»، «ذهنیتگرایی در اخلاق»، «آیا اخلاق مبتنی بر دین است؟»، «خودگروی روانشناختی»، «خودگروی اخلاقی»، «رهیافت سودگرایانه»، «بررسی نظریه سودگرایی»، «آیا قواعد اخلاقی مطلق وجود دارد؟»، «کانت و حرمت اشخاص»، «اندیشه قرارداد اجتماعی»، «زنانهنگری (فمینیسم) و اخلاق مراقبت»، «اخلاق فضیلت» و «نظریه اخلاقی رضایتبخش چگونه نظریهای است؟»
این ترجمه، بر اساس ویرایش چهارم کتاب که با افزودههایی همراه بوده، صورت گرفته است. در ویرایش سوم کتاب، فصل دوازدهم کتاب حاضر با عنوان «زنانه نگری(فمینسم) و اخلاق مراقبت» افزوده شده است، ولی در ویرایش چهارم، هیچ فصل جدیدی به کتاب اضافه نشده، بلکه بخشهای جدیدی به آن افزوده شده است و همه فصلها تا حدودی با حذف اضافات و افزایش توضیحاتی آراسته تر شده اند.
برای مثال، برخی مثالهای قدیمی بهروز یا جایگزین شده اند. نیز در فصل اول اطلاعات جدیدی در مورد دوقلوهای به هم چسبیده افزوده شده است و در فصل نهم با عنوان «در باب قواعد اخلاقی مطلق» مطالب جدیدی آمده است. همچنین مؤلف در فصل چهاردهم، در بخش جدیدی به تفصیل به ویژگیهای یک «نظریۀ اخلاقی رضایتبخش» پرداخته است.
این کتاب، در مراحل آمادهسازی نشر قرار دارد و بهزودی از سوی نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی روانه بازار کتاب خواهد شد.
کتاب «عناصر فلسفه اخلاق» اثر جیمز ریچلز با تلاش حجج الاسلام محمود فتحلی و علیرضا آل بویه از طرف پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر می شود.
کد خبر 2070570
نظر شما