۱۹ خرداد ۱۳۹۲، ۱۶:۰۴

تاثیرات عمیق زندگی شهری بر ساعت بدن

تاثیرات عمیق زندگی شهری بر ساعت بدن

زندگی در شهر می‌تواند تاثیر زیادی بر روی ساعت درونی بدن انسان و حیوانات بگذارد که این امر به افزایش بروز مشکلاتی برای سلامتی و کاهش طول عمر منجر خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، زیست شناسان دانشگاه گلاسکو در انگلیس و ماکس پلانک در آلمان برای نخستین بار کشف کرده‌اند ضربان زیستی موجودات ساکن شهرها در واکنش به شهرنشینی در حال تغییر است.

محققان با بررسی ساعت شبانه روزی بدن گروهی از توکاهای سیاه شهری و روستایی در جنوب آلمان، دریافتند پرنده‌های شهری نسبت به پرنده‌های روستایی ساعت درونی سریع‌تر و ناسالمی دارند.

در مورد حیات وحش باید گفت پرنده‌های شهری در مقایسه با پرنده‌های جنگل زودتر بیدار می‌شوند و کمتر استراحت می‌کنند.

محققان توکای سیاه بالغ و نر اروپایی را از شهر مونیخ و همچنین جنگل‌های روستایی اطراف جمع آوری کردند. آنها هر پرنده را به دو انتقال دهنده رادیویی سبک وزن مجهز کردند تا سطح فعالیت روزانه آنها را در حیات وحش به مدت 10 روز بررسی کنند؛ سپس این پرنده‌ها را دوباره گرفتند.   

محققان این پرنده‌ها را در محفظه‌های ضد نور و صدا نگهداری کردند و ساعت شبانه روزی آنها را تحت شرایط ثابت اندازه گیری کردند بدون هیچ اطلاعات محیطی که بتواند نقش ساعت را برای آنها ایفا کند.
آ
نها با این شیوه ساعت درونی خود پرنده را می‌توانستند بیازمایند. وقتی که آزمون تکمیل شد این پرنده به محیط بازگردانده شدند.

دکتر "باربارا هلم" از دانشگاه گلاسکو گفت: چرخه‌های روزانه فعالیت و استراحت بر اساس ساعت زیستی شکل می‌گیرند و در سازگاری با طلوع و غروب خورشید تکامل یافته‌اند.

وی افزود: آزمایش‌های ما  برای محک زدن ساعت درونی پرنده‌ها تحت شرایط کنترل شده و برای تعیین ارتباط این ساعت با ساعت درونی پرنده‌های وحشی موجود در محیط‌های غیر شهری طراحی شده است.

وی اظهار داشت: ما دریافتیم ساعت درونی پرنده‌های شهری به طور چشمگیری از همتایان جنگلی‌شان متفاوت است. به طور متوسط آنها فعالیت روزانه خود را 30 دقیقه پیش از سپیده دم آغاز می‌کنند در حالی که روز پرنده‌های جنگلی همزمان با طلوع خورشید آغاز می‌شود.

پرنده‌های شهری روز خود حدود 9 دقیقه دیرتر به پایان می‌برند یعنی آنها هر روز 40 دقیقه بیش از پرنده‌های جنگلی و روستایی فعالیت دارند.

برخلاف شرایط  آزمایشگاهی، ساعت درونی پرنده‌های شهری به وضوح تغییر کرده است، یعنی 50 دقیقه سریع‌تر از پرنده‌های جنگلی حرکت می‌کنند و اشکارا از سلامت کمتری برخوردار است. محققان احتمال می‌دهند این تفاوت‌ها در ساعت بیولوژیکی می‌تواند نتیجه تغییرات بسیار ریز تکاملی در واکنش به محرک‌های زندگی شهری مانند نورهای مصنوعی و افزایش صداها باشد.

 

کد خبر 2071983

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha