خواهر " فروغ فرخزاد " در گفت وگو با خبرنگار فرهنگ وادب مهر ، با بيان اين مطلب ، افزود : مساله اساسي در ادبيات ، مساله ديدگاه است ، به دليل تفاوت فيزيك زن ومرد ، ديدگاه زن نسبت به ادبيات و جامعه ، با ديدگاه يك مرد متفاوت است ؛ كاملا طبيعي است كه نگاه من - به عنوان يك زن - به يك پديده ، با نگاه يك مرد متفاوت باشد اما اين دليل نمي شود كه شخصيت زن نويسنده را از شخصيت نويسنده مرد جدا كنيم .
پوران فرخزاد در ادامه تصريح كرد : من تقسيم بندي ادبيات ، به ادبيات " زنانه " و" مردانه " را قبول ندارم ؛ معني ندارد كه بخواهيم ادبيات را به دوبخش تقسيم كنيم . خواننده اين تفاوت را احساس مي كند كه نويسنده زن است يا مرد ، چه دليلي دارد كه ما اين دو را از هم جدا كنيم و بگوييم نويسنده زن و نويسنده مرد ؟ .
نويسنده كتاب " زن شبانه موعود " درباره دلايل به وجود آمدن ادبيات فمنيستي ، گفت : علت به وجود آمدن اين رويكرد درادبيات ، فشارهايي است كه پيش از اين به جنس زن وارد شده است ، به خصوص فشارها و تبعيضات اجتماعي و قانوني كه اگر وجود نداشت و جنس زن ومرد از حقوق يكسان اجتماعي برخوردار بودند ، جنبش فمينيسم به وجود نمي آمد .
فرخزاد تصريح كرد : " فمينيسم " غربي است و از غرب وارد شرق شده است ، اما اگر از بالا به اين مساله نگاه كنيم ، مي توانيم به بخشي از فمينيست ها كه طالب حقوق مساوي اجتماعي با مردها هستند ، حق بدهيم . ولي به بخشي از اين جنبش كه كارش را با مبارزه با مردها شروع كرده ، نمي توان حق داد . من اصلا اين بخش را نمي پذيرم و اعتقاد دارم كه زن و مرد دو موجود مكمل ، برابر و مساوي با هم هستند .
وي درباره ميزان توفيق رويكردهاي فمنيستي در طرح مطالبات زنانه در ادبيات به خبرنگار مهر ، گفت : ما در آغاز راه قرار داريم ، هنوز زمان زيادي لازم است كه اين " طرح مطالبات " به نتيجه برسد .
نويسنده كتاب " مادر جنگل " گفت : مبارزات فمنيستي در حدود دويست سال در غرب سابقه دارد و در ايران تازه شروع به رشد كرده است وهنوز جا نيافتاده است ، اما من به آينده اي اميد دارم كه زن و مرد در كنار هم در جاده زندگي براي ساختن آينده قدم بردارند .
خواهر" فروغ فرخزاد " ، درباه سابقه جريانات ادبي فمنيستي در ايران ، گفت : از زماني كه اولين گروه از فارغ التحصيلان فرنگ در زمان محمد شاه به كشور بازگشتند ، اولين نشانه هاي تجدد خواهي در ميان زنان به وجود آمد . زنان دربارقاجار از اين زمان شروع به يادگيري زبان فرانسه مي كنند و با آموختن اين زبان ، به سراغ مطالعه ادبيات فرانسه مي روند و به اين ترتيب ، نشانه هاي خلق آثار ادبي با رويكردهاي جديد بروز مي كند .
وي درباره ادامه اين روند در دهه هاي بعدي گفت : در آغاز مشروطيت زنان هم پاي مردان به ميدان مبارزه با استبداد مي آيند . در همين ايام دختر ناصر الدين شاه كه زن علي خان ظهير الدوله بود مجمع مخفي به راه انداخته بود كه با حضور جمعي از زنان آن دوران به شعر گفتن و نوشتن آثار ادبي ضد استبدادي مي پرداختند .
فرخزاد در ادامه گفت : جريان تجدد خواهي زنان از آغاز قاجاريه آغاز مي شود ، با مشروطيت اوج مي گيرد و در دوران بعد نيز به حيات خود ادامه مي دهد .
وي تصريح كرد : حتي خيلي پيش از " فروغ فرخزاد " هم زناني بودند كه با استفاده از لحن زنانه به طرح مطالبت خود مي پرداختند ، امثال مادر پژمان بختياري ، عالم تاج قائم مقامي كه با نام ژاله شعر مي گفته و نخستين زني بوده كه دراشعارش ، شوهرش را " ذم " مي كرده ، پس ازاومادر سيمن بهبهاني را داريم كه دراين عرصه خيلي فعال بود .
پوران فرخزاد در پايان گفت و گو با مهر ، اظهار داشت : فخرعظما ارغوم ، بدري تندري و ديگراني هم بودند كه در دوران پس از مشروطه ، به سرودن شعرهاي اجتماعي پرداختند . اين جريان تا به فروغ فرخزاد رسيد ، مدتي طول كشيد ، تا پيش از او زنان جرات اظهار وجود مطلق را نداشتند . كاري كه فروغ فرخزاد كرد اين بود كه با جسارت زياد ، در شعر زنانه تاثيرزيادي گذاشت و از آن زمان به بعد مساله فمينيسم ، مساله حقوق اجتماعي و تساوي زن و مرد مطرح شد .
نظر شما