به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم در نشست خبری که ظهر دوشنبه در محل خبرگزاری مهر برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: بسته پیشنهادی با عنوان چالشها و اولویتهای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تدوین و به تمام کاندیداهای ریاست جمهوری ارائه شده است.
وی با بیان اینکه بسته پیشنهادی متعلق به کاندیدای خاصی نبوده و تمامی نامزدهای ریاست جمهوی یازدهم می توانند از این پیشنهادات در دولت آینده استفاده کنند، افزود: ساماندهی آموزش و پرورش در حوزه تعلیم و تربیت در نگاه تحولی بخشی از مهندسی فرهنگی کشور است. قطعاً بدون توجه به تعلیم و تربیت فعالیت ها در جامعه ساماندهی نمی شود. چرا که آحاد جامعه باید بدون اجبار قانونی و الزام حقوقی با یک انگیزه تربیتی و رعایت ارزش های اخلاقی به فعالیت های خود ادامه دهند.
به گفته ذوعلم در رقابتهای انتخاباتی این دوره از ریاست جمهوری چندان به مباحث فرهنگی و تربیتی به صورت جدی پرداخته نشد این در حالی است که آموزش و پرورش در آستانه تحول است و سیاست های آن نیز از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد.
ذوعلم درباره ارائه بسته پیشنهادی به کاندیداهای ریاست جمهوری یازدهم توضیح داد: وظیفه ما این بود که چالش های آموزش و پرورش را بررسی کرده و اولویت های اجرایی اسناد را مشخص کنیم چراکه دیدگاه ما این است که تعلیم و تربیت را در گفته های انقلاب اسلامی ببینیم.
این کارشناس آموزشی ادامه داد: در این بسته 10 چالش اساسی آموزش و پرورش را طبقه بندی کرده که مهمترین چالش بحث تعلیم و تربیت، منزلت و جایگاه آن در جامعه، دولت و نخبگان است.
ذوعلم درباره جزییات بسته پیشنهادی به کاندیداهای ریاست جمهوری گفت: فعال سازی شوراهای مرجع، تشکیل اتاق فکر خلاق و نوآور برای تصمیم سازی شوراهای مرجع، اصلاح مصوبات یکی- دو سال اخیر آموزش و پرورش که منجر به کاهش کیفیت شده است، تفویض اختیار توام با هدایت و نظارت محتوایی به رده های مدیریتی مختلف، تاکید بر شایسته سالاری در مدیریت ها و تدوین فرآیند ارزیابی و انتصاب مدیران از اقدامات پیشینی و مقدماتی ماست.
وی ادامه داد: معتقدیم که دولت آینده یکسری اقدامات را در یک سال می تواند به سرانجام برساند که این اقدامات شامل تکمیل وتصحیح اسناد تحولی آموزش و پرورش، طراحی نظام جامع رصد، نظارت، ارزیابی و تضمنی کیفیت در آموزش و پرورش و تکمیل و تصحیح اقدامات تحولی است.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعیبا ارائه توضیحاتی درباره اقدامات چهارساله دولت بعدی ،گفت: بازمهندسی ساختار آموزش و پرورش براساس سیاست تحول با چهار رویکرده و در سه محور، بهسازی و اعلامی منابع انسانی به عنان محور تحول، طراحی و اجرا سیر مطالعاتی کتب غیردرسی و قرار گرفتن آن به عنوان بخشی از محتوای اصلی آموزش برای حوزه های یادگیری مطالعات اجتماعی، معارف اسلامی و زبان و ادبیات فارسی، ایجاد هماهنگی، همگرایی و همسویی سیاست های آموزش و پرورش و آموزش عالی در سیر تحول بنیادین آموزش و پرورش از جمله اقداماتی است که دولت 11 می تواند در طول 4 سال انجام دهد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پیشنهاد داد: با توجه به حساسیت های حوزه تعلیم و تربیت،وزیر آموزش و پرورش در دولت یازدهم با هماهنگی و مشورت مقام معظم رهبری انتخاب شود.
وی با بیان اینکه شوراهای مرجع و تصمیم گیری در آموزش و پرورش باید احیا شود، افزود: شورای عالی آموزش و پرورش یکی از نهادهای مورد توجه ما است چراکه این شورا باید به شکل مستقل هدایت کننده آموزش و پرورش باشد اما در حال حاضر نوع تعامل با این شورا مانع از دستیابی به جایگاه اصلی است.
ذوعلم پیشنهاد داده است: دولت یازدهم باید لایحه ای به مجلس ارائه دهد که در قانون مدیریت خدمات کشوری، وزارت آموزش و پرورش به فهرست دستگاه های حاکمیتی نه خدماتی اضافه شود. همچنین در حوزه تفویض اختیار به مدارس باید لایحه ای به تصویب دولت برسد تا برای ارتقا و هدایت و محتوادهی مدارس برنامه داشته باشند. همچنین سامانه ای طراحی شود تا از فرهنگیان بازنشسته در تربیت نیروی انسانی کارآمد و ارتقای سطح علمی دانش اموز و معلم استفاده و بهره برداری شود.
به گفته رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی یکی دیگر از اقداماتی که دولت یازدهم می تواند انجام دهد، بازمهندسی نظام اداری و مالی آموزش و پرورش متناسب با ارزش های تحولی است. توانمندسازی منابع انسانی، تحول در رویکرد مدرسه محوری و توجه به رویکرد مدرسه زندگی از جمله دیگر اقداماتی است که به کاندیداهای دولت یازدهم پیشنهاد شده است.
ذوعلم در پایان عنوان کرد: بازگشت به نظام تعلیم و تربیت گذشته به صلاح دانش آموز و خانواده و معلم نیست و هزینه های بسیاری برای نظام جدید آموزشی شده است و بهتر است وزیر بعدی نیز با رفع نواقص مسیر فعلی نظام آموزشی را ادامه دهد.
مدارس باید پنجشنبهها باز باشد
ذوعلم درباره برنامه های فرهنگی پیشنهاد شده در این بسته پیشنهادی گفت:جایگاه ویژهای برای فرهنگ و هنر در امر آموزش و پرورش دیده شده است. همانگونه که در کابینه دولتهای قبلی تیمهای اقتصادی به گونهای هماهنگ انتخاب میشدند در دولت آینده نیز هم تیم فرهنگی، تربیتی و آموزشی باید از نگاه واحدی برخوردار باشد. یعنی باید وزارت های آموزش عالی، ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد اسلامی، پزشکی و آموزش و پرورش رویکردهایی فرهنگی و آموزشی داشته باشند و تحت نگاه واحد مدیریت شوند.ا
وی اضافه کرد: حتی دستگاهها و سازمانهایی که دولتی نیستند و با دولت مرتبطند مثل سازمان تبلیغات، صدا و سیما و سازمان میراث فرهنگی در امر فرهنگی و آموزشی نقش مهمی ایفا میکنند و باید تحت همین نگاه واحد عمل کنند، چون اگر بخواهند در مباحث تربیتی مشی و روشی معنادار داشته باشند نباید عملکرد و نگاه متناقض داشته باشند.
حجتالاسلام ذوعلم درباره برنامههای فرهنگی و هنر و گنجاندن آنها در چارت درسی تعلیمات آموزش و پرورش دانش آموزان توضیح داد: یکی از رویکردهای ما در اقدامات چهار ساله فعالسازی کانونها و تشکل های دانش آموزی در زمینه برنامه های فرهنگی و هنری است تا با غنیسازی فعالیت های فرهنگی و هنری در روزهای پنجشنبه هم مدارس باز باشند. به قول شهید باهنر مدارس در تابستان شاید تعطیل باشد اما تربیت تعطیل نیست.
نظر شما