به گزارش خبرنگار مهر، هرچند منتقدان مدیریت شهری تهران بر این باورند که وعدههایی مانند کاهش فاصله شمال و جنوب شهر تهران، عدالت محوری در مدیریت شهری تهران، کارآمدی دین در اداره امور جامعه، شهرداری تهران به مثابه یک نهاد اجتماعی و بسیاری موارد دیگر تنها شعارهایی هستند که محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در ابتدای ورود خود به بهشت، مطرح کرد اما عملکرد 7 سال اخیر شهرداری تهران خارج از نگاههای سیاسی نشان میدهد که از شعارهای شهردار تهران تا عمل کردن به این وعدهها فاصلهای وجود نداشت.
این تحلیل تنها صحبت مدیران شهری نیست بلکه بررسیهایی است که نمایندگان خانه ملت از عملکرد شهرداری تهران در طول سالهای اخیر به دست آوردهاند. نمایندگان مردم اعتقاد دارند که تغییر رویکرد مدیریتی در شهر تهران موفقترین حرکتی بود که مدیریت فعلی شهر تهران در پایتخت برای تحقق تمامی وعدههایی بود که مسئولان شهری به شهروندان دادهاند. نکته قابل تامل در مدیریت محمدباقر قالیباف در پایتخت؛ اجرای تمامی برنامههای مدیریت شهری با رویکرد اجتماعی است.
مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس عامل موفقیت مدیریت شهری در طول سالهای اخیر را در تغییر رویکرد شهرداری تهران می داند و میگوید: عملکرد دکتر قالیباف در طول سالهای اخیر نشان داد که تغییر رویکرد مدیریتی شهرداری تهران نه تنها شهرداری تهران را از رخوتی که در سالهای گذشته دچار آن شده بود، خارج کرد؛ بلکه باعث مشارکت شهروندان در اداره شهر شد. نیازی که در طولعمر 100 ساله بلدیه به آن توجهی نشده بود. اما نمایندگان مجلس در جمعبندیهای خود از عملکرد شهرداری تهران در 7 سال اخیر متفق القول به یک نکته مهم اشاره میکنند. اینکه نوع مدیریت اجرایی شهردار تهران نه تنها باعث کاهش فاصله بین شمال و جنوب تهران شد، بلکه توسعه عدالت محوری در پایتخت انگیزه مشارکت شهروندان را در اداره شهرشان برانگیخت.
اگر در گذشته بین شمال شهر نشینها و پایین شهریها فاصله زیادی وجود داشت، اگر در گذشته پایینشهریهای تهران زندگی در کوچه پس کوچههای قدیمی جنوب شهر را ناعادلانه میدانستند؛ اما 7 سالی است که دیگر فرقی بین شمال شهر و جنوب آن نیست. دیگر جوانان جنوب شهری آرزوی یک روز زندگی در شمال شهر را ندارند. امروز دیگر زندگی در شمال و جنوب و شرق و غرب پایتخت فرقی با هم ندارد.
اما سوال اینجاست که چگونه در طول 7 سال دیگر فاصلهها در کلانشهری مانند تهران معنای گذشته خود را ندارد. محمدباقر قالیباف، شهردار تهران دلیل این موفقیت را در کاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر میداند و میگوید: در سالهای اخیر مدیریت شهری به مردم قول داده بود که اجازه ندهد فاصله بین شمال و جنوب شهر بیشتر شود و امروز خوشبختانه به جایی رسیدیم که بر اساس آمارها در بسیاری از موارد حتی فاصلههای شمال و جنوب شهر کاهش نیز یافته است.
جامعه شناسان شهری بر این باورند که تفکر اجتماعی شهردار تهران که حاصل مطالعات او در دوران خدمتش در نیروی انتظامی از تهدیدها و فرصتهایی که در شمال و جنوب شهر وجود داشت، منجر به کاهش فاصله شد. مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با تایید این نظر بیان می کند: توزیع عادلانه امکانات اجتماعی و شهری در شهر تهران از یک سو و از سوی دیگر توسعه سریع جنوب شهر تهران در طول سالهای اخیر که منجر به برابری آن با امکاناتی که از سالها قبل در شمال شهر ایجاد شده بود، باعث شد تا خطوط و مرزبندیهایی که در گذشته بین شمال و جنوب پایتخت فاصله ایجاد میکرد، گمرنگ تر شده و مفهوم خود را از دست بدهد.
این نماینده مجلس با اشاره به اتفاقات بزرگی که در طول سالهای اخیر در پایتخت ایجاد شده، صحبتهای خود را اینگونه ادامه میدهد:« نگاه اجمالی به عملکرد شهرداری تهران در طول سالهای اخیر نشان می دهد که اگر تمامی بوستانهای شهر تنها در شمال و مرکز شهر وجود داست اما اکنون بوستان ولایت، بوستان آزادگان در جنوب شهر نه تنها سرانه فضای سبز را در این مناطق بالا برده است، بلکه با امکانات تفریحی و اجتماعیای که شهرداری تهران در این فضاها برای شهروندان ایجاد کرد، باعث توزیع عادلانه امکانات شهری شده است. یا بر فرض مثال شاهد این مساله هستیم که نهضت عمرانی و آبادانی مدیریت شهری در سالهای اخیر از جنوب به شمال بوده است.مثالهای زیادی میتوان در کاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر تهران زد. مثالهایی که در طول سالهای اخیر به واقعیتی ملموس در جایجای شهر تهران تبدیل شده است.
روند توسعه شهر تهران در طول سالهای اخیر نشان میدهد که اگر در شمال تهران بوستان های فرامنطقهای مانند بوستان گلابدره وجود دارد، در جنوب شهر نیز بوستانهای بزرگی مانند ولایت، آزادگان، نرجس، پردیس بانوان نیز در جنوب شهر ساخته شده است. اگر تونل نیایش در شمال تهران ساخته میشود اما قبل از آن تونل توحید در جنوب شهر به بهره برداری می رسد. اگر در غرب تهران دریاچه چیتگر به یک قطب گردشگری تبدیل می شود در شرق تهران نیز بزرگترین باغ پرندگان خاورمیانه افتتاح می شود و در میان میتوان تکمیل بزرگراههای شهر تهران را تکمیل کننده تاکید شهردار تهران در کاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر تهران محسوب کرد. لاهوتی اعتقاد دارد که حتی روند توسعه حمل و نقل و بزرگراهها در شهر تهران در سالهای اخیر از جنوب به شمال بوده است و در این میان می توان بزرگراه امام علی(ع) را به عنوان یکی از طولانیترین بزرگراههای کشور به عنوان کاهش دهنده فاصلهها بین شمال و جنوب به حساب آورد.
با وجود تمامی امکاناتی که در دوره مدیریت فعلی شهر تهران در پایتخت ایجاد شد، اما برخی از مسئولان دولتی با مقایسه بین عملکرد شهردار تهران و مدیریت قبلی آن؛ اعتقاد دارند که در این دوره مفهومی به عنوان کاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر وجود ندارد. ادعایی که از سوی نمایندگان مجلس با واکنشهای زیادی روبرو بوده است. سید شکرخدا موسوی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با رد این ادعا به صراحت اعلام می کند: خدمات شایسته و مطلوب دکتر قالیباف در تهران طی این سالها بر کسی پوشیده نیست. مهمترین دستاورد این خدمات را میتوان در عدالت محوری وکاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر تهران دید.
موسوی با تاکید بر اینکه تفاوت اساسیای قالیباف با سایر مدیران مدیریت عملیاتی و علمی اوست، می گوید:تمامی نمایندگان مجلس به این مساله اذعان دارند که دکتر قالیباف به عنوان مدیری عملگرا و مبتکر در حیطه کاری خودشان تحولات بزرگی را در تهران به انجام رساندهاند.
این نماینده مجلس یکی از بزرگترین عملکرد شهردار تهران را در طول سالهای اخیر توسعه حملو نقل عمومی در پایتخت میداند و تاکید میکند:به جرات میتوان گفت که بزرگترین اقدامات شهردار فعلی شهر تهران در جهت کاهش بین شمال و جنوب شهر و توسعه عدالت اجتماعی به ترتیب در حوزههای حملونقل و ترافیک، توسعه شهری و ساخت بزرگراهها است و با تلاشهایی که انجام دادند عملکرد بسیار خوبی را از خودشان نشان دادند.» شکرخدا موسوی با مقایسه سرعت پیشرفت و توسعه در شهر تهران در طول سال های اخیر با کلانشهرهای دیگر، میگوید: توسعه بزرگراههای شهری و احداث تونلهایی مانند توحید و نیایش را از شاهکارهای بزرگ آقای قالیباف میتوان قلمداد کرد.
بالا بودن قدرت اجرای محمدباقر قالیباف یکی دیگر از نکات مثبتی است که نمایندگان مجلس به آن اشاره میکنند. مساله ای که کمال علیپور، نایب رئیس فراکسیون مدیریت شهری تهران نیز به آن اشاره میکند و میگوید: اقدامات هیچ یک از شهرداران قبلی تهران قابل قیاس با اقدامات شهردار فعلی نیست. در واقع باید گفت که دکتر قالیباف خدمات به مراتب بزرگتر و مهمتری نسبت به شهرداران قبلی تهران به انجام رساندهاند.
علیپور سرعت اجرای ایدهها و طرحهای بزرگ در پایتخت را نتیجه مدیریت شهردار تهران در پایتخت میداند ومیگوید: همکاری شورای شهر تهران و شهرداری در اداره شهر باعث شد تا تهران نه تنها در بعد ملی بلکه در بعد بین المللی نیز رتبههای بالایی را به دست آورد.
نایب رئیس فراکسیون مدیریت شهری تهران ادامه می دهد: یکی از دستاوردهای مهم مدیریت فعلی شهر تهران کاهش فاصله بین شمال و جنوب شهر است. اجرای بسیاری از طرحهای عمرانی، اجتماعی، توسعه فضای سبز و... در جنوب شهر تهران دلایل محکمی هستند که نشان میدهد که دکتر قالیباف مدیریتی عملگراست.
مجلسیان بر این باورند که کارنامه مدیریت فعلی شهر تهران در مقایسه با سایر شهرداران پایتخت، کارنامهای درخشان است. توسعه همه جانبه شهری تهران در بعد کالبدی شهر در کنار توجه به نیازهای اجتماعی شهروندان دو عامل مهمی است که روند توسعه را در این کلانشهر سریعتر و مشارکت شهروندان را در اداره شهر بیشتر کرد.
نظر شما