۲۹ تیر ۱۳۸۴، ۱۳:۳۶

سيماي " زن " در ادب فارسي ، فرهنگ ايراني / - 10

فيروزه حافظيان : ادبيات فارسي نگاهي مقدس و ژرف به زن دارد / نگاه جوامع غربي به زن در آثار ادبي و هنري پسنديده نيست

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : فيروزه حافظيان - شاعر و محقق ادبيات ، گفت : در ادبيات فارسي و تاريخ بزرگان كلام ، درباره زن ، به ويژه " مادر " ، سخنان بسياري گفته اند و جايگاه والايي را براي آنان قائل شده اند .

اين شاعر و محقق ادبيات درگفت وگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب افزود :  داستان ها و اشعاربسياري از ادبا درخصوص زن و مادر داريم ، مانند سعدي ،  فردوسي ،  پروين اعتصامي  و ... كه در آنها اشاره مستقيم به موضوع شده است .

فيروزه حافظيان تصريح كرد :  ازدوران زندگي بانوان بزرگ اسلام ، يعني حضرت فاطمه زهرا (س) ، حضرت خديجه (س) و حضرت زينب (س) كه حركت هاي موثري دردفاع از حقوق و حق بشر داشته اند ، تا زمان خودمان يعني سالهاي جنگ و دفاع مقدس و رشادت هايي كه توسط زنان ما انجام گرفت ، مي تواند مورد توجه اهل قلم در توليد آثار قرار بگيرد . 

وي خاطرنشان ساخت : هر چه براي زنان و مادران بسراييم ،  بازهم كم است و به اين معنا نيست كه سخن در مورد زنان كامل است ،  اين حرف و سخن بايد ادامه داشته باشد مگر ايثار و فداكاري زنان تمام شدني است ؟ اما در مورد درست بودن آن بايد بگويم كه بعضي وقت ها ظالمانه رفتار شده است.

حافظيان : من مركز و نهادي را براي حمايت از نويسندگان زن  و مادران اهل قلم سراغ ندارم، اگر شما سراغ داريد به من هم بگوييد !

حافظيان در خصوص آسيب هاي تاريخي و هويتي در ادبيات به زن گفت : جلوي ضرر را از هر جا بگيريم منفعت است ، ادبيات كه بهترين نفوذ در جان مردمان است مي تواند با نگرش هاي گسترده در ايثار و فداكاري و بزرگي و منش و ... ظلم و جوري كه به زن شده با كلام تازه و روان و حتي در حاشيه به گوش همگان برساند، زن بزرگ  است و بهشت زير پاي مادران است و جهان به فاطمه بانوي بزرگ اسلام (س) ارج مي گذارد و در ادبيات فارسي نگاهي كه به زن شده نگاهي مقدس و ژرف است.


اين شاعر اضافه كرد :  نگاه  جوامع غربي به زن در آثارادبي و هنري  را نمي پسندم و فكر مي كنم كه در جوامع غربي زناني كه براي تبليغات و ... و كلا در معرض نگاه ابزاري قرار مي گيرند ،  خودشان به اين امر راضي نيستند  و رنج مي برند و اين اعمال نه تنها مورد پسند يك فرد روشنفكر ،  بلكه پسند يك فرد غربي - شرقي و عامه هم قرار نمي گيرد ،  فقط مي تواند درافكار عقب مانده  بعضي ها وجود داشته باشد كه به موجودي مانند " مادر " بدين صورت توجه كنند و اين سقوطي براي يك جامعه تلقي مي شود .

وي ياد آور شد: اصولا يك مسلمان شرقي از مقدسات اسلامي تاثير مي گيرد و شناخت عرفان و اسلام در نگاه شاعر و نويسنده شرقي خود به خود مقدس و روح نواز است؛ مخصوصا دردهه اخير  ادبيات ما سرشار از رشادت و از خود گذشتگي بوده است و اين مي تواند از قرآن مجيد كه در ادبيات قديم و جديد ما حضور داشته تاثير گرفته باشد.

اين شاعر در خصوص ضرورت حمايت  از زنان و مادران اهل قلم گفت : به نظر من بالاتر از ضرورت اگر مي توان واژه اي را گفت بايد بگوييم و اين وظيفه دولتمردان و نهادهاي سياسي و اجتماعي و فرهنگي است كه اهل قلم را مورد حمايت قرار بدهند كه متاسفانه  با وجود حمايتهاي بيشتري دراين سالهاي اخير ما همچنان در فقدان اين حمايتها به سر مي بريم و چه بسيار از صاحبان  قلم كه براي چاپ آثارشان بايد درگير مشكلاتي چون نشر - توزيع - مجوز و ... باشند ، در نتيجه من مركز و نهادي را براي حمايت از اين نويسندگان و مادران سراغ ندارم، اگر شما سراغ داريد به من هم بگوييد !

وي در پايان گفت وگو با مهر ، ياد آور شد :  من  معتقدم كه  سطح  وسيعي از جامعه كتابخوان ما را زنان تشكيل مي دهند ، به طوري كه درصد قبولي دانشگاه ها اين امر را مشهود مي كند ولي در خصوص اينكه منتقدان به اين امر معتقدند بايد بگويم كه در جامعه ما نقد به جا و دلسوزانه و منتقد بسيار كم است تا بتواند ادبيات را به سوي كمال ببرد ، در كشوري كه زيباترين و پربار ترين كلام و انديشه ها وجود دارد بايد نقد بي غرض  وكاوشگرانه به دنبال داشته باشد و اگر منتقداني درگوشه و كنار هستند ، بايد به اين نقد ها بپردازند ، چرا كه ادبيات ما بايد يك سير صعودي را طي كند.

کد خبر 207609

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha