۲۷ خرداد ۱۳۹۲، ۹:۴۱

مهر گزارش می دهد/

ساخت خانه هایی از جنس همت و امید در هریس/ تغییر چهره روستاها نوید بخش زندگی تازه

ساخت خانه هایی از جنس همت و امید در هریس/ تغییر چهره روستاها نوید بخش زندگی تازه

تبریز – خبرگزاری مهر: هریس یکی از شهرستان آذربایجان شرقی است که در جریان زلزله 21 مرداد ماه سال گذشته از مجموع 97 روستای آن 87 روستا دچار تخریبو خسارات زیادی متحمل شدند، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان شرقی بزسازی این روستاها را بر عهده داشته و اکنون شاهد شکل گیری روستاهایی با شکل جدید در این شهرستان هستیم که از جنس همت و امید هستند.

به گزارش خبرنگار مهر ، سفر نیم روزه ای که به شهرستان هریس داشتیم تا از آخرین وضع بازسازی مناطق زلزله زده این شهرستان گزارشی داشته باشیم.

همراه ما در تهیه این گزارش عادل فیضی رئیس بنیاد مسکن هریس است . تعیین روستاها به عهده خودمان گذاشته می شود روی نقشه دفترش انگشتم را روی سه روستای آقا علیلو ، ولیلو و جیغه می گذارم .

سفرمان را از روستای ولیلو شروع می کنیم. روستایی با 110 خانوار ، که در جریان زلزله 21 مرداد به صورت کامل تخریب شد و هفت نفر از ساکنان آن نیز فوت کردند.

روستایی که تنها 20 واحد مسکونی آن قبل از زلزله نوسازی شده بود و بقیه 90 واحد آن نیز بدلیل زلزله با تخریب گسترده هم اکنون در حال اتمام مراحل بازسازی است.

مسجد روستا نیز از جمله مکان هایی بود که دچار تخریب کامل شده بود و به همت مجلس خبرگان رهبری بازسازی آن به اتمام رسیده و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم اقدام به محوطه سازی زیبایی برای آن کرده است.

کار اجرای طرح هادی روستا نیز همزمان با بازسازی کامل آن در حال انجام است و شاهد مسیر سازی و نصب روفوژ معابر پیاده در روستا هستیم.

اهالی با همت و تلاش خانوادگی تحت نظر ستاد بازسازی روستایی مازندران در حال ساخت و ساز گسترده در روستا و تکمیل واحدهای مسکونی خود هستند.

مدیر بنیاد مسکن هریس در توصیحاتی در خصوص این روستا ابراز داشت: کار آوار برداری این روستا سه ماه طول کشید به عنوان مثال تنها از یک خانه 85 کامیون آوار برداری شد.

عادل فیضی افزود: همت اهالی روستا موجب سر و سامان گرفتن سریع آن شده و واقعیت این است که در هر روستایی که مردم روحیه کار مشارکتی داشتند کار بازسازی روستایشان نیز خیلی سریع تمام شده یا در حال تمام شدن است.

راهمان را به سمت روستای آق علیلو پیش می گیریم . روستایی که بازسازی آن به عهده ستاد بازسازی روستایی کردستان است ، با 42 خانوار جمعیت که کار بازسازی 39 روستای آن تمام شده و بقیه آن نیز در حال احداث است.

روستای آق علیلو از روستاهایی است که تخریب گسترده ای داشته و بعد از زلزله با شروع بازسازی آن و علی رغم پایین بودن تعداد خانوارش طرح هادی روستایی اش در حال انجام است و سنگفرشی زیبا با پیرنشین های مقابل خانه هایش در حال انجام است.

فیضی در مورد این روستا نیز گفت: احداث واحدهای مسکونی این روستا با پیمانکاری سپاه پاسداران انجام شد و تا تیرماه کلیه کارهای بازسازی به پایان می رسد.

وی با اشاره به اینکه زلزله 21 مرداد فرصت مناسبی برای مسیرگشایی در داخل روستاها فراهم کرد افزود: متاسفانه پیش از این تلاش می شد تا با جذب رضایت اهالی برای عقب روی و مسیرگشایی در داخل روستاها طرح هادی آنها را اجرا کنیم اما همکاری انجام نمی شد و کارها به تعویق می افتاد مثلال در روستای کیویج یک روز قبل از آسفالت ریزی خیابان اصلی روستا زلزله همه چیز را در آن از بین برد.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هریس ادامه داد: اما پس از زلزله موقعیت مناسبی برای بنیاد و اهالی ایجاد شده تا طرح های هادی نیز اجرا شود که اگر بودجه لازم تامین شود همزمان با بازسازی روستا امکان اجرای آنها برای ما وجود دارد.

در ادامه بازدید خود از روستاهای زلزله زده هریس به روستای جیغه می رویم. روستایی که کل آن جابجا شده است و به حاشیه جاده مشرف به روستا انتقال یافته است.

روستای بزرگی با 280 خانوار جمعیت که پیش از زلزله تنها 80 واحد آن بازسازی شده بود و بعد از زلزله نیز 180 واحد ان کار شده است.

فیضی در خصوص علت تاخیر در اجرای این پروژه گفت: علت تاخیر رفع موانع تملک اراضی جدید برای محل جدید روستا بود که خوشبختانه از آبان ماه سال گذشته تا کنون کارهای اجرایی با تملک زمین ها با سرعت در حال انجام است و این امکان برای ساکنان روستا فراهم شده تا در صورت نیاز به واحد برای زوج های جوان با در اختیار گرفتن زمین جدید احداث واحد مسکونی داشته باشند.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هریس ادامه داد: در این روستا قطعات 300 تا 400 متری در اختیار مالکین قرار گرفت تا واحدهای 60 تا 70 متری احداث و واحدهای دامی ساکنان نیز در داخل آن گنجانده خواهد شد.

فیضی تامین آب و برق این روستا را بر عهده دستگاه های ذیربط اعلام کرد و گفت: فعالیت آنها نیز در این خصوص در حال انجام و خانه بهداشت روستا نیز با همت ارگان مربوطه در حال احداث است.

وی در بازگشت به هریس و عبور از روستای سرای نیز گفت: این روستا نیز با 373 خانوار توسط ستاد کردستان در حال بازسازی است.

فیضی گفت: در این روستا 120 واحد توسط بنیاد هریس اجرا و 234 واحد دیگر نیز توسط ستاد بازسازی کردستان احداث شده است.

وی ادامه داد: مابقی اهالی نیز برای بازسازی واحدهای خود تشکیل پرونده داده و در حال کار بر روی پرونده ها ، اعطای تسهیلات و فراهم کردن مقدمات کارها هستیم.

فیضی یکی از محسنات اعلام زمان بازسازی برای منطقه ارسباران را از سوی مسئولان پای کار آمدن توان تمام دستگاه های اجرایی عنوان کرد و ابراز داشت: اگر این زمان دهی و فشار کاری بر روی مسئولان نبود بازسازی منطقه مثل بازسازی زلزله بم کرمان سالها به طول می کشید اما خوشبختانه همین امر باعث شد تا با تمام انرژی امکانات پای کار بیاید و این بازسازی ها تا 21 مرداد امسال به پایان برسد که نمونه ای از عظم مسئولان جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد رفاه و عدالت اجتماعی در کشور است.

وی با تاکید بر اینکه رسانه های معاند اصلا باور چنین بازسازی هایی را در داخل کشور نداشتند و بارها با سیاه نمایی های خود مردم را نسبت به اقدامات انجام شده دچار سوء ظن می کردند اما واقعیت این است که اهالی منطقه که خود درگیر این بازسازی ها بودند از نزدیک شاهد تلاش مسئولان بودند.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هریس ادامه داد : کل واحدهای بالای 60 درصد تخریب را شامل سه هزار و 400 واحد در روستاها و هزار و 600 واحد در شهرها بود.

فیضی کل واحدهای نیاز به بازسازی در روستاهای هریس را شش هزار و 400 واحد اعلام کرد که کار بازسازی پنج هزار واحد آن تمام شده و به مرحله بهره برداری و اسکان رسیده و بقیه واحدها نیز در دست اقدام است.

وی افزود: البته قبل از زلزله نیز سه هزار و 500 واحد در روستاها و هزار و 500 واحد در شهرها بازسازی شده بودند و با احتساب آمار جدید این آمار 80 درصد کل شهرستان را پوشش داده که با این حساب هریس رتبه نخست بازسازی بافت روستایی در استان را به خود اختصاص داده است.

فیضی تصریح کرد: در جریان بازسازی مناطق زلزله زده چهار روستای چخماق علیا و سفلی ف روستای سرخه گاو و روستای جیغه جابجا شدند که پیشرفت بالای 70 درصدی را در تمام آنها شاهد هستیم.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تصریح کرد: برای پیشرفت بهتر کارها با توجه به افزایش نرخ تورم ، حداقل وام روستاییان از 15 میلیون تومان باید به 20 تا 25 میلیون تومان افزایش یابد تا جبران تورم مصالح در بازار شود.

آنچه اکنون در مناطق زلزله زده هریس قابل مشاهده است تحقق ایجاد یک جهش بزرگ به تعبیر رهبر معظم انقلاب در روستاهای منطقه است و هریس رو به یک توسعه جدید در داخل شهرها و روستاهای خود گذاشته است تا تلخی زلزله 21 مرداد 91 از کام مردم این شهرستان شسته شود و شادی و نشاط به میان اهالی این شهرستان باز گشته و شاهد مهاجرت معکوس جوانان از تبریز و شهرهای بزرگ به این مناطق باشیم.
.....................................................
گزارش از رامین فرهودی

کد خبر 2078358

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha