۳۱ خرداد ۱۳۹۲، ۹:۰۲

مهرگزارش می دهد/

زلزله رودبار هرگز از خاطره ها محو نخواهد شد/ لزوم مقاوم سازی ساختمان ها

زلزله رودبار هرگز از خاطره ها محو نخواهد شد/ لزوم مقاوم سازی ساختمان ها

رودبار – خبرگزاری مهر: زلزله 31 خرداد ماه سال 1369 قصه پر غصه ای است که هرگز از خاطره ها و یادها محو نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر،  این زلزله که از نظر وسعت و تنوع خرابي ها کم نظير و شايد در سده هاى اخير بى نظير بود موجب وارد آمدن خسارات جانبى و مالى فراوانى شد.

روزهاي پاياني خرداد نويد تابستاني گرم و شاد را مي دهد و در هر چهار سال بازي هاي جام جهاني فوتبال به هيجان اين ايام مي افزايد اما در خاطره مردم گيلان و زنجان 31 خرداد همواره يادآور خاطره تلخ زلزله اي دهشتناك و مهيب است كه خانواده هاي زيادي را متلاشي كرد و جمعي از مردم اين ديار در سوگ عزيزانشان نشستند.

زلزله رودبار از حیث وسعت و تنوع خرابي ها کم نظير بود

    آخرين روزهاي خرداد ماه سال 69 دقايقي پس از نيمه شب غرش طولاني مدت زلزله خانه ها را بر سر مردم آوار كرد و جمع كثيري از مردم در اين حادثه كشته و زخمي شدند، راه هاي اصلي استان بسته شد و تا چندين روز پس لرزه هاي آن وحشت را به جان مردم مي انداخت.

 یک کارشناس زمین شناسی در این باره می گوید: دليل خرابي ها و خسارات جانى و مالى فراوان وارده از زلزله در شهرستان رودبار فقط ساخت و ساز بى رويه، غير مهندسى سازه ها و ساختمان ها نبوده بلکه ناپايداري هاى زمين بر اثر وقوع زمين لرزه خود يکى از موجبات اساسى اين آسيب ها بوده است.

محمد جواد کرمی افزود: براى هيچ کس قابل انکار نيست که يکى از علل تاخير در کمک رسانى به مناطق آسيب ديده که بیشتر در مناطق کوهستانى واقع شده بودند، لغزش و ريزش کوه ها و تپه هاى مجاور راه هاى مواصلاتى بوده است و اگر اين راه ها بدين طريق مسدود نمى گشت، ميزان تلفات جانى مى توانست در حد بسيار کمترى باشد.

وی تصریح کرد:  علاوه بر اهميت گشوده بودن راه ها پس از وقوع زلزله به عنوان يکى از شريان هاى حياتى، ايمن و پايدار بودن مناطق مسکونى، تجارى و صنعتى به طور کلى مکان هاى زيستى از اهميت ويژه اى برخوردار است.

این کارشناس زمین شناسی ادامه داد: زمين لرزه رودبار - منجيل بر خلاف زمين لرزه هاي گذشته ايران كه بیشتر در مناطق كم جمعيت و در روستاهايي اتفاق مي افتاد كه فاقد ساختمان هاي اساسي بود، در منطقه اي روي داد كه داراي انواع ساختمان هاي مختلف و همچنين سازه هاي مهمي همچون سد، نيروگاه و غیره بود.

باری، حدود 30 دقيقه بامداد پنجشنبه 31 خرداد ماه سال 1369 خورشيدي زمين لرزه مخرب و ويرانگري با بزرگي 7.7  در استان هاي گيلان و زنجان روي داد.

 اين زمين لرزه دهشتناك باعث ويراني شهرهاي منجيل، رودبار، لوشان و بخش هاي وسيعي از مناطق طارم در استان زنجان شد.

شب 31 خرداد چه شب بی‌پایانی بود، شبی که هرگز صبح نشد و باگذشت چندین سال هنوز دل مردم را می‌ لرزاند.       

وقوع زلزله 31 خرداد ماه سال 69 علاوه بر داغدار کردن هزاران خانوار شهرستان رودبار، ابتدایی ترین امکانات و زیر ساخت های رفاهی، اقتصادی، فرهنگی را نیز تخریب کرد.

پس از وقوع زلزله بسیاری از استان های معین کشور با حضور در شهرستان و شهرهای رودبار، منجیل، لوشان برای جبران این خرابی ها به صورت موقت برای رفع مشکل و ساماندهی و التیام داغ دیدگان زلزله اقدام کردند.

بازنگري و مرور زواياي وقايع گذشته امري ضروري است

 فرماندار شهرستان رودبار در این زمینه گفت: بازنگري و مرور زواياي وقايع گذشته امري ضروري و برای شناسايي توانايي ها و تنگناها حائز اهميت است.

غلامحسین رجبی با اعلام اینکه ايران در طول دوران ‌های مختلف تاریخی زمین لرزه‌های مهیب با خسارات بالای متعددی را شاهد بوده است، افزود: زمین ‌لرزه رودبار و منجیل یکی از بزرگترین و مخرب‌ترین زمین لرزه های کشور در چند دهه اخیر است.

وی همچنین بر ضرورت مقاوم سازی ساختمان ها تا کید کرد و اظهارداشت: برای مقابله با زلزله باید محل سکونت خود را مقاوم سازی تا از گزنده این بلایای ناگهانی و مخرب در امان ماند.

فرماندار رودبار گفت: زلزله این شهرستان از نظر توجه به مسائل پایه‌ای و ریشه ‌ای در مدیریت بحران و به تبع آن افزایش پایداری بناها و تاسیسات در برابر خطر زلزله یک نقطه عطف محسوب می‌شود.

وی یادآورشد: توجه به امر مقاوم ‌سازی ساختمان ‌ها، تاسیسات مهم و شریان‌های حیاتی بسیار ضروری به نظر می ‌رسد تا بلکه بتوان از طریق مقاوم‌ سازی ساختمان ‌ها ضمن حفظ جان انسان ‌ها، افزایش پایداری سازه‌ های مهم در برابر زلزله، حفظ سرمایه ‌های ملی و ارتقای توان کشور برای مدیریت مطلوب بحران ناشی از زلزله کمک کرد.

با این وصف ملت ایران سال هاست که شاهد تکرار کابوس تلخ زلزله های مخرب در گوشه و کنار کشور هستند بنابراین این کابوس با مقاوم سازی ساختمان ها به ویژه خشتی و گلی پایان می پذیرد امری که به همت مردم و مسئولان نیازمند است.

پایان کابوس زلزله با مقاوم سازی ساختمان ها و نوسازی بافت های فرسوده

نوسازی بافت‌ های فرسوده  و مقاوم سازی ساختمان ها ماموریتی برای زندگی است، اگر چشمها به غفلت گرم شود، قهر زمین دامان همه را می‌گیرد و همان چند ثانیه‌ قهر کافی‌ است تا به اندازه طول یک عمر و عرض یک زندگی درد و رنج بر دلمان بگذارد و داغمان کند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این رابطه متذکر شد: مقاوم سازی سازه ها مهمترین امر در سازگاری با گسل های زمین و زمین لرزه های احتمالی است.

عطا الله حکیمی  زلزله رودبار را بسیار دردناک توصیف کرد و افزود:  این حادثه غم انگیز هرگز از ذهن ملت بزرگ ایران به ویژه مردم ولایتمدار گیلان پاک نخواهد شد.

وی همچنین به اهمیت مقاوم سازی سازه ها اشاره کرد و اظهارداشت: پیشگیری، مقاوم سازی و ایمن سازی ساختمان ها از اولویت های مقابله با خطرات احتمالی زلزله است که در این زمینه افزایش آگاهی شهروندان اهمیت زیادی دارد.

نماینده مردم رودبار گفت: ساختمان ها باید اصولی و متناسب با خطر طراحی و ساخته شوند حوادث نامطلوب خرابی ها در هنگام خطر دور از انتظار نیست.

وی در ادامه به مشکلات عدیده ناشی از تخریب زلزله 31 خرداد ماه سال 1369 در رودبار اشاره کرد و بر لزوم رفع صدمات، آسیب ها و همینطور توسعه شهرستان تاکید کرد.   

رودبار و منجيل همچون سپيدرود زنده ماند

به هر حال با وجود اینکه فاجعه دلخراش 31 خرداد، آسيب هاي زيادي به مردم وارد آورد اما اين امتحان الهي موجب اتحاد، از خود گذشتگي و ايثار و بركات الهي فراواني شد كه شيريني تلاش ها براي نجات جان هموطنان هميشه در ذهن ها مي ماند.

با اينكه مردم بسياري از بين رفتند اما رودبار و منجيل همچون سپيدرود زنده ماند و حيات و سرسبزي و آباداني را از سرگرفتند.

کد خبر 2080998

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha