۷ تیر ۱۳۹۲، ۱۰:۱۷

مهر گزارش می دهد/

روستاهای سیریک در محاصره ماسه های روان/ لزوم توجه به طرحهای زیست محیطی

روستاهای سیریک در محاصره ماسه های روان/ لزوم توجه به طرحهای زیست محیطی

سیریک - خبرگزاری مهر: هجوم هر ساله ماسه های روان بسیاری از روستائیان شهرهای شرقی استان هرمزگان را آزار می دهد علیرغم وجود پدیده شنهای روان اما همچنان مسئولان نتوانسته اند در اجرای طرح های تثبیت شن های روان موفق عمل کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، سیریک منطقه ای بیابانی است . که بیشتر عرصه های طبیعی در این شهرستان مناطق بیابانی تشکیل می دهد . طوفانهای شن و حرکت ماسه های روان در این منطقه بیابانی رواج و در طول سال بارها تکرار می شود. به طوری که زندگی مردم روستاها مختل و باعث وارد شدن خسارت به روستائیان می شود.

شهرستان سیریک دارای 73 روستا است که نیمی از این روستاها با پراکندگی و جمعیت بالای روستانشینی، در معرض ماسه های روان قرار دارد و این خطر آنها را تهدید می کند.

در بعضی از فصول سال مخصوصا در تابستان و پائیز که بادهای موسمی شروع به وزیدن می کند، دامنه حرکت ماسه های روان به سمت روستاها بیشتر می شود. خصوصا امسال شاهد طوفانهای شدیدتر از سالهای گذشته بودایم.

ماسه های روان به گونه ای بر روی زندگی روز مره روستاییان تاثیرات و خسارتهای جبران ناپذیری، علاوه بر خسارتهای جسمی و مالی از قبیل تخریب مزارع، اسکله و تاسیسات راههای ارتباطی برای آنان به دنبال دارد.

در بعضی از روزها آن چنان ماسه های روان به سمت روستاها به حرکت در می آید که تردد روستاییان به سمت شهر مختل و آنها را خانه نشین می کند و از کار و تلاش روز مره باز می دارد.

مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان سیریک در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص خسارات ناشی از ماسه، گرد و خاک بر روی انسان گفت: بیماریهای نظیر تنفس، بیماریهای چشمی، کلیوی و بیماریهای پوستی ناشی از گرد و خاک است.

دکتر احسان علیزاده افزود: در فصل تابستان به علت گستردگی بالای گرد و خاک این گونه بیماریها شایعه تر است.

علل افزایش و گسترش دامنه بیابان

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزدار شهرستان سیریک در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص طرحهای بیابان زدایی و حرکت ماسه های روان گفت: برای جلو گیری از حرکت ماسه های روان و اجرای طرح های بیابان زدایی، طرح مالچ پاشی اجرایی کردیم که تا حدودی از افزایش و گسترش ماسه های روان جلوگیری کرد.

عنایت الله شعبانی با بیان اینکه طرح مالچ پاشی تا حدودی حرکت ماسه های روان را مهار می کرد گفت: با پاشیدن مالچ تثبیت ماسه های روان سه تا چهار سال ادامه دارد و آخرین مرحله مالچ پاشی در سال 86 انجام شد.

شعبانی گفت: از علل افزایش و گسترش ماسه های روان و تاثیرات آن بر فرسایش خاک می توان فقر پوشش گیاهی منطقه سیریک، بادهای موسمی و خشکسالی های چند ساله نام برد، که باعث پدید آمدن مشکلات عدیده ای برای مردم این منطقه شده است.

شعبانی افزود: راهای جلوگیری و کاهش اثرات مخرب این ماسه های روان و جلوگیری از هجوم و گسترش بیابانها ،تشکیل بند سازها  برای کنترل و مهار آبهای روان است که همه ساله انجام می شود.

وی کانون بحران ماسه های روان در سیریک را روستای لبنی بیان کرد و گفت : در این اراضی بند سازهای تشکیل شده و در طول مسیر بادهای موسمی درختان گز، کهور، کرک و درختان محلی دیگر کاشت می شود تا طوفان شن خسارتی به خانه ها و مزارع، تاسیسات راه وارد نکند.

عدم اجرای طرحهای ناتمام و کافی برای مقابله با فرسایش های بادی مشکلاتی در بر دارد، که مشکلات سنگینی برای بومیان این منطقه است.

دهیار روستای هرنگان سیریک به خبرنگار مهر گفت: مردم روستا در طول سال با این مشکل رو برو هستند و خسارتهای زیادی متحمل می شوند.

قاسم پیوسته با بیان اینکه خشکسالی در این مناطق بیشتر از دیگر جاها خود رانمایان کرده است گفت :منطقه ما بیابانی است به همین دلیل است که ماسه های روان روستاهای ما را در برگرفته است.

پیوسته اشاره کرد : ماسه های روان به لوازم خانگی ما خسارت وارد می کند و باعث می شود استهلاک کلیر گازی بالا ببرد و به همین منظور هزینه برق خانه ها بالااست.

با توجه به این مسائل لزوم اختصاصی هرچه سریعتربرنامه ها وطرح ها جهت مهار کردن ماسه های روان ،و تکمیل طرحهای بیابان زدایی تا شاهد افزایش مشکلات ناشی از این طوفانها نباشیم.

--------------------------------

گزارش از مختار رحیمی

کد خبر 2084244

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha