آغاز دور چهارم مذاکرات پیمان امنیتی/ آمریکا دو اداره سیاسی در افغانستان ایجاد می کند 

آغاز دور چهارم مذاکرات پیمان امنیتی/ آمریکا دو اداره سیاسی در افغانستان ایجاد می کند 

بازداشت دادستان نظامی استان سرپل، آغاز دور چهارم گفتگوهای پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا همزمان با شروع گفتگوهای صلح میان شورای عالی صلح این کشور و طالبان و تاسیس دو اداره سیاسی در افغانستان از سوی ایالات متحده از جمله رویدادهای اخیر این کشور جنگ زده به شمار می رود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری صدای افغان، دادستان نظامی استان "سرپل" افغانستان به علت دریافت رشوه از سوی اداره مبارزه با فساد اداری این کشور دستگیر شد.

"شمس الله جاوید" رئیس اداره مبارزه با فساد اداری در شمال افغانستان گفت که این شخص هنگام دریافت رشوه در مزار شریف دستگیر شده است.

دادستان نظامی استان سرپل از یک نیروی پلیس این استان در خواست ۵۰۰ دلار رشوه دریافت کرده بود که هنگام دریافت پیش پرداخت ( ۲۰۰ دلار) با هماهنگی پلیس و وزارت اطلاعات افغانستان دستگیر شد. 

رئیس اداره مبارزه با فساد اداری افغانستان گفت که عمده ترین مشکل در این زمینه عدم هماهنگی اداره پلیس با نهادهای عدلی و قضایی است که به موقع حکم توقیف فرد رشوه خوار داده نمی شود و ما هم بدون داشتن حکم نمی توانیم هیچ گونه عکس العملی داشته باشیم. 

وی افزود که این نهاد باید دادستان مجزا، نیروهای مسلح، وسائل تکنیکی مدرن در اختیار داشته باشد تا بتواند در اسرع وقت مجرمین را دستگیر کند. 

مذاکرات پیمان امنیتی افغانستان و امریکا دوباره کلید خورد
 
دور چهارم گفتگوهای پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا، همزمان با شروع گفتگوهای صلح میان شورای عالی صلح این کشور و طالبان، آغاز می شود.
 
در جلسه مشورتی حامد کرزای با رهبران جهادی و شخصیت های سیاسی افغانستان، دیدگاه این کشور در رابطه با موافقتنامه امنیتی با امریکا مورد بحث قرار گرفت.
 
در این جلسه که روز یکشنبه در کاخ ریاست جمهوری انجام شد، درباره شرایط افغانستان برای آغاز مذاکرات مجدد روی توافقنامه امنیتی با آمریکا گفتگو شد.
 
گفتگوها بر سر موافقتنامه امنیتی افغانستان و آمریکا، ۲۹ خرداد امسال در نتیجه اعتراض دولت به چگونگی گشایش دفتر طالبان در قطر به تعلیق در آمده بود.
 
در خبرنامه ریاست جمهوری افغانستان آمده است که قرارداد امنیتی دو جانبه باید موجب رسیدن به صلح و ثبات، تقویت و تجهیز نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان به همراه نیروی هوایی و رشد اقتصادی کشور شود. 
 
در این جلسه تاکید شد که در صورت تهدید خارجی علیه افغانستان، ایالات متحده بر اساس توافقات میان دو کشور عمل کند. در مادۀ نهم بخش سوم موافقتنامه همکاری های استراتیژیک آمده است: با درک اینکه ثبات افغانستان در ترقی و ثبات آسیای جنوبی و آسیای مرکزی نقش دارد، ایالات متحده هر گونه تجاوز بیرونی علیه افغانستان را موجب نگرانی شدید خود می داند. در صورت وقوع چنین رویدادی، طرفین باید هرچه سریع تر در مشورت با هم، پاسخ مناسبی را به همراه اقدامات سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی، به توافق هر دو طرف و مطابق با احکام قوانین اساسی شان بدهند. 
 
جلسه رهبران جهادی و شخصیت های سیاسی افغانستان تصمیم نهایی در مورد امضای موافقتنامه امنیتی میان افغانستان و آمریکا را منوط به ارادۀ مردم این کشور دانسته است.
 
گفتنی است که در این خبرنامه اشاره ای به اسامی افراد جهادی و شخصیت های سیاسی نشده است اما گفته می شود کسانی در جلسات دولت شرکت می کنند که همسو و هم فکر با حکومت و امضای موافقتنامه امنیتی با امریکا هستند.
 
تنها نکته حایز اهمیت موافقتنامه امنیتی تعهد به دفاع نبوده ‌بلکه اعطای پایگاههای دائمی و مصئونیت قضایی است، مطالباتی که آشکارا برخلاف آموزه های دینی و نقض حاکمیت ملی و مرگ عدالت کیفری افغانستان است و منافع ملی این کشور را در معرض تهدید قرار می دهد و به گسترش دامنه جنایات خارجی ها منجر می شود. 
 
آمریکا می خواهد دو اداره سیاسی در افغانستان ایجاد کند
 
همایون جریر  داماد حکمتیار که در تالار یاقوت تهران صحبت می کرد، گفت: آمریکا در کنار اداره سیاسی کابل، می خواهد با به رسمیت شناختن غیر مستقیم طالبان توسط خود و هم پیمانان عرب، عملا دو اداره سیاسی را در افغانستان ایجاد کند.
 
جریر با اشاره به چانه زنی های افغانستان در خصوص گشایش دفتر طالبان گفت: افغانستان در این میان خواسته هایی را مطرح می کند که در هماهنگی با آمریکا صورت می گیرد، چرا که این دولت بدون هیچ شرطی دستورات آمریکا را اجرا می کند.
 
وی با اشاره به اینکه امریکا با هدف جنگ با طالبان و  تروریسم وارد افغانستان شد و حال برای آنان در قطر دفتر سیاسی افتتاح می کند، گفت: آمریکا در کنار اداره سیاسی کابل، می خواهد با به رسمیت شناختن غیر مستقیم طالبان توسط خود و هم پیمانان عرب، عملا دو اداره سیاسی را در افغانستان ایجاد کنند.
 
به عقیده وی این تصمیم و عملکرد آمریکایی ها به ضرر کرزای و تیم کاری اش است اما کرزای و تیمش در جایگاهی قرار ندارند که بتوانند تصمیم تعیین کننده ای را اتخاذ کنند زیرا آنها با حمایت آمریکایی ها و نیروهای ناتو آنجا هستند. تحرکات آمریکایی ها برای ایجاد یک حالت جدید در افغانستان بوده  و از این رو امریکا در تلاش است تا جنگ را به شکل دیگری تبدیل کنند که دچار ضرر و زیان مالی و انسانی نشوند.
0
به باور وی نیروهای آمریکایی برای تامین منافع منطقه ای و بین المللی خود قصد ترک افغانستان در ۲۰۱۴ را ندارند و پایگاههای مورد نظرشان قبلا توسط کرزای به آنها تحویل داده شده و اکنون آنجا مستقرند.
 
این کارشناس سیاسی در بخش دیگری از سخنانش به طرح اجماع ملی زلمی خلیل زاد اشاره و خاطر نشان کرد: این طرح که مورد حمایت کرزای و بزرگان حکومتی است، سرانجام به کنفرانس بن و انتخاب یک کاندید ختم خواهد شد و مردم افغانستان باید به کاندیدای مورد نظر آمریکایی ها رای بدهند که این امر نتیجه ای جز ابقای سران دولت در جایگاه خود ندارد.
 
این صاحب نظر افغانی تصریح کرد که شرایط فعلی افغانستان با کنفرانس بن اول کاملا متفاوت است و می توان گفت که از آن زمان تاکنون تغییرات زیادی در کشور به وجود آمده، چنانچه مذاکرات پشت پرده در قطر ادامه یابد، آمریکایی ها و طالبان به نتیجه و دستاورد مفیدی نخواهند رسید.
 
وی افزود: از سوی دیگر فرماندهان طالبان در افغانستان با افراد حاضر در قطر اختلاف نظر دارند و همچنین گروههای دیگری هم در افغانستان وجود دارد که اگر در این کنفرانس ها حضور نداشته باشند، مشکلات آمریکا و طالبان به نتیجه نخواهد رسید.
 
جریر تاکید کرد: آمریکایی ها با همکاری کشورهای عرب و پاکستان که تامین کننده مالی طالبان هستند با فشار آوردن بر این گروه، آنها را وادار به همکاری با آمریکا بعد از سال ۲۰۱۴ می کنند و آمریکایی ها در این راه هیچگاه مخالفت های دولت افغانستان را نمی پذیرند.
 
وی با بیان اینکه در مواضع طالبان تغییر فاحشی مشاهده می شود، زیرا کسانی که مدعی بودند که تا یک سرباز خارجی در افغانستان باشد به جنگ ادامه خواهند داد و اکنون بر سر مذاکره با آمریکایی ها نشسته اند، تصریح کرد: مذاکرات قطر از جنبه بسیار مهمی برخوردار است که می توان از سفر جیمز دابینز نماینده ویژه آمریکا در پاکستان و افغانستان، ارتباط ویدیویی اوباما و کرزی و اظهارات سخنگویان طالبان این موضوع را درک کرد اما به عقیده من تغییر موضع فاحش طالبان تنها در بخش سیاسی این گروه است.
 
جریر بحث اجماع ملی را موضوعی موثر و مثمر ثمر خواند و گفت: اجماع ملی حرف جالبی است به شرطی که حقیقتا اجماع ملی باشد زیرا در اجماع ملی باید نمایندگان واقعی مردم بر سر موضوعات اجماع کنند نه کسانی که مورد حمایت امریکا هستند.
 
وی در ادامه تصریح کرد که من اجماع ملی را که گردانندگان آن آمریکا، خلیل زاد و کرزای هستند، موفقیت آمیز نمی دانم، زیرا این اجماع نمی تواند مشکلات افغانستان را حل کند و به جنگ خاتمه دهد.
 
جریر به عقیده حزب اسلامی در برگزاری انتخابات عادلانه و مستقیم تاکید کرد و گفت: این حزب تنها راه برون رفت کشور از مشکلات را انتقال قدرت توسط انتخابات عادلانه می داند.
 
وی موفقیت پروسه صلح در افغانستان را در گرو برگزاری یک اجتماع بین الافغانی و به دور از نفوذ و تاثیر قدرت های خارجی دانست و گفت: ما برای پایان یافتن جنگ به یک تصمیم افغانی نیاز داریم به طوری که برگزار کنندگان این مذاکرات افغانی ها و عناصر و جهت های اصلی حاضر در افغانستان در آن اشتراک داشته باشند.
 
جریر با تاکید بر اینکه در افغانستان جهت های بزرگی وجود دارند که می توانند با همفکری و همیاری یکدیگر سرنوشت کشورشان را خودشان تعیین کنند، گفت: فقط اجماع سیاسی این گروه ها می تواند مشکل افغانستان را حل کند نه اجماع سیاسی که تنها در کابل حضور دارند، از این رو ما در قضایای مهم کشور هیچ کسی را نمی توانیم نادیده بگیریم.
 
وی در پایان از گروههای "تحریک اسلامی طالبان، حزب اسلامی، جبهه شمال و شیعیان" به عنوان چهار جهت تاثیر گذار در صلح افغانستان نام برد.
..........
 
معصومه زارع
کد خبر 2087361

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha