به گزارش خبرنگار مهر، انوش نوری اسفندیاری جمعه شب در جلسه هم اندیشی راه های برون رفت از بحران آب در موسسه تحقیقات پسته کشور در رفسنجان، اظهار داشت: سالانه بیش از 600 میلیون متر مکعب آب از چاهها و سفره های زیرزمینی و چشمه های آب رفسنجان مازاد بر حد استاندارد یعنی 200 میلیون متر مکعب اضافه برداشت می شود که دلیل عمده بروز شوری آب منطقه شده است.
وی عنوان داشت: مطالعات در زمینه وضعیت منابع و مصارف آب در رفسنجان نشان می دهد سالانه 408 میلیون متر مکعب آب از سفره های زیرزمینی شهرستان های بردسیر و کرمان وارد سفره های زیرزمینی رفسنجان می شود که 96 درصد از این آب در بخش کشاورزی مصرف و بقیه آن در بخش آب آشامیدنی و صنعت به کار گرفته می شود.
وی تبخیر آبهای سطحی رودخانه ها و چشمه ها و جابجا شدن خاک های شور توسط بادهای منطقه را از دیگر علتهای بروز شوری آب در رفسنجان عنوان کرد.
اسفندیاری تصریح کرد: راه رسیدن به تعادل، تنوع و رونق اقتصاد در منطقه است که در این راستا باید با توجه ویژه به بخش صنعت و خدمات، رفسنجان را از تک محصولی پسته بیرون آورده و علاوه بر مصرف کم آب، رونق اشتغال ایجاد شود.
وی ایجاد منطقه ویژه اقتصادی شهرستان و طرح توسعه صنعتی در رفسنجان را نویدی برای نجات منطقه از بحران آب عنوان کرد و افزود: استفاده از دستگاههای آب شیرین کن در منطقه مشکلات جدیدی در شوری آب بوجود می آورد به این معنی که "پس آب " باقیمانده از این فرآیند، شوری آب منطقه را تشدید می کند.
دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران در همین زمینه ادامه داد: از هر مقدار آب که بخواهد تبدیل به آب شیرین شود یک سوم آن" پس آب " باقیمانده و بی نهایت شور است و روان کردن این آب در دشت رفسنجان آسیبهای جدی ایجاد می کند.
سطح آب زیرزمینی رفسنجان هرساله 62 سانتی متر افت دارد
مسئول بخش آبیاری و تغذیه موسسه تحقیقات پسته کشور در ادامه این جلسه با بیان اینکه سطح آب زیرزمینی رفسنجان هرساله 62 سانتی متر افت دارد، گفت: افت سطح آب زیرزمینی رفسنجان علاوه بر کاهش دبی آبهای جاهها ی منطقه، باعث شور شدن آب نیز می شود.
رضا صداقتی افزود: توسعه غیر اصولی سطح زیر کشت در رفسنجان و استفاده آب زیاد از چاهها بزرگترین خطر برای منطقه است.
وی تصریح کرد: تعداد 650 حلقه چاه در سال 53 حفر شد که این تعداد در حال حاضر به بیش از هزار و 500 حلقه رسیده است.
وی ابراز امیدواری کرد: با سرمایه گذاری در بخشهای غیر از کشاورزی مثل صنایع و معادن، منطقه از بحران آب نجات یابد.
نظر شما