مراسم نکوداشت روز قلم-2

دنيای امروز به هيچ پديده‌ای به اندازه قلم مديون نيست

دنيای امروز به هيچ پديده‌ای به اندازه قلم مديون نيست

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكيد كرد: دنيای امروز به هيچ پديده‌ای به اندازه قلم مديون نيست.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت روز قلم و اهدای یازدهمین جایزه ادبی قلم زرین عصر روز شنبه 15 تیرماه با حضور جمع کثیری از اهالی قلم و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به همت موسسه خانه کتاب در محل باغ زیبا در تهران برگزار شد.

حداد عادل: تجلیل از آنها تجلیل از والاترین هنرها است

در این مراسم غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سخنانی با بیان اینکه ادبیات را باید جنبه هنری زبان دانست گفت: یک اثر ادبی و غیر ادبی مکتوب از این منظر با یکدیگر تفاوت دارند که در یک اثر غیرادبی زبان خالی از جنبه‌های هنری است ولی اگر به هنر آراسته شود، می‌توان از آن به ادبیات تعبیر کرد.

وی افزود: هنر امری است که به حسب موضوع تشکیل پیدا می‌کند و لذا بسته به موضوع هنر با انواع مختلفی از آن سر و کار داریم. البته باید دقت کنیم که کار سنگتراش و پیکر تراش مشابه هم نیست. همچنانکه کار گچکار و گچبر یکسان نیست. کار گچکار مانند کسی است که با زبان سر و کار دارد و کار گچبر مانند کسی است که با ادبیات سر و کارش افتاده است.

حداد عادل در ادامه با تاکید بر اینکه موضوعی در عالم نیست که نشود روی آن کار هنری انجام داد اظهار داشت: سوال این است که شرافت کار هنری در صورتی که به موضوعش وابسته باشد و با توجه به اینکه اهمیت موضوع در والایی هنر تاثیر دارد، دقیقاً در چیست؟

رئیس بنیاد سعدی تصریح کرد: اگر آثار ادبی را از منظر زبان فکر و اندیشه که عالی‌ترین موضوع این دنیاست مورد مقایسه و بررسی قرار دهیم، می‌فهمیم که هنرمندی که ادبیات از زیر دستش بیرون می‌آید با اندیشه و عاطقه سر و کار دارد و از این حیث نویسندگان شاید والاترین کار عالم را انجام می‌دهند زیرا  لطیف ترین کار در عالم را موضوع فعالیت هنری خود قرار می‌دهند و لذا تجلیل از آنها تجلیل از والاترین هنرهاست.

کاندیداهای بخش داستان جایزه قلم زرین، دو اثر ناتمام بودند

در ادامه این مراسم احمد شاکری سرداور بخش داستان این دوره از جایزه قلم زرین به قرائت بیانیه هیئت داوران بخش داستان پرداخت.

در بخشی از این بیانیه با اشاره به دو نامزد معرفی شده در این بخش تصریح شده بود: کتاب «جمجمه ات را قرض بده برادر» در حوره ادبیات دفاع مقدس یک اثر قابل توجه در زمینه تمرکز بر عالم غیب و برداشت فلسفی از آن است. رویکرد نویسنده در استفاده از این ابزار رویکردی نو بود اما حاصل آن تجربه‌ای ناتمام مانده است. رمان «قیدار» نیز در معرفی برخی شاخصه‌های ادبی بومی توفیق داشته است و نوعی شخصیت بومی و روحیات و مشی و سلوک وی را با قدرت وشابسته تقدیر بیان می‌کند اما با این وجود این اثر نیز داستانی ناتمام است.

همچنین کامران پارسی نژاد نیز در ایران مراسم به قرائت بیانیه هیئت داوان بخش پژوهش و نقد ادبی پرداخت و گفت: در این دوره از جایزه ادبی قلم زرین 65 اثر در ابتدا مورد داوری قرار گرفت که از میان آنها در نهایت 16 اثر به مرحله بعدی راه یافت و سه اثر به عنوان کاندیدا معرفی شد و با وجود اینکه هیچکدام از این آثار نتوانستند رتبه‌ای بیش از 85 از صد را کسب کنند، در نهایت یک اثر به عنوان برگزیده اعلام شد.

رضا اسماعیلی دبیر این دوره از این جایزه ادبی نیز در ادامه این مراسم به قرائت بیانیه نهایی داوران پرداخت که در بخشی از آن تصریح شده بود: برای باروری شجره طیبه ادبیات انقلاب باید در کنار تولید ادبی، فرهنگ نقد و نقدنویسی را بارور کرد و انجمن قلم نیز به عنوان نهادی برآمده از بطن انقلاب اسلامی به گزینش و نقد آثار ادبی و تکریم از اهالی قلم در همین راستا می‌پردازد.

این بیانیه همچنین از محمد رضا سرشار، محسن پرویز و کامران پارسی نژاد به عنوان داوران بخش پژوهش و نقد ادبی، احمد شاکری، راضیه تجار و سهیلا عبدالحسینی به عنوان داوران بخش داستان و عباسعل براتی پور، عبدالرحیم سعیدی راد و رضا اسماعیلی به عنوان داوران بخش شعر این جشنواره یاد شده بود.

در بخش پایانی این بیانبه تصریح شده بود: گزینش این آثار به معنی نفی بقیه آثار نیست و همه آثار به زعم داوران قابل تامل و ارجمند هستند.

حسینی: دنيای امروز به هيچ پديده‌ای به اندازه قلم مديون نيست

بخش پایان این مراسم نیز به سخنرانی سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص یافته بود که وی در سخنان خود با اشاره به روز قلم و جایگاه آن اظهار داشت: قلم زدن از قلم، سهل و ممتنع است. به قلم از قلم گفتن و درّ قلم به قلم سفتن، آفتاب آمد دليل آفتاب را تداعی می‌كند و تازه با اهل قلم از قلم گفتن، آينه را به آه، آشفتن است.

وي يادآور شد: خوب می‌دانيد قلم، كه خود نمی‌نگارد، آنچه آدمی می‌انگارد به دستِ دست بر قلم انشاء می‌شود. پس قلم يعنی انديشه. گاه در قالب شعر، گاه نثر، گاه داستان، گاه پيام و گاه قانون، خودنمايی می‌كند، رونمايی می‌كند.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكيد كرد: دنيای امروز به هيچ پديده‌ای به اندازه قلم مديون نيست. حافظه زوال‌پذير است. كم و زياد محفوظات بلای جان حقيقت و واقعيت است. قلم منجی حافظه است. گاه پيام قلم تنها برای اهلش مكشوف است پس امين انديشه است.

حسينی در ادامه گفت: قلم واسطه آسمان و زمين شد؛ ارتباط عرش و فرش. قلم جاده انديشه‌‌هاست از گذشته تا حال. هر گاه سيل هجوم جاهلان و ظالمان زمان، بخشی از اين شاهراه را تخريب كرد، هر چند به وصله از انقطاع بيرون شد، ليك سست و فروريختنی بود. جاده قلم محكم است و زيرساختی با شالوده باور دارد، اِلّا قليلا!

وی افزود: اولين فرمان الهی خواندن است و تعليم تا قلم را در بر دارد. زياده بر اين از قلم چه بايد گفت؟! آنجا كه عقاب پر بريزد! غيرت قلم خداوندی، قرآنی می‌شود كه غير را در آن راه نيست.

حسينی ادامه داد: امام عزيزمان در محضرش قلم‌ها را به مسلسل تشبيه كردند، آرزو داشت روزی را دنيا ملاقات كند كه به جای مسلسل‌ها قلم دست‌ها را لمس كند.

وي تصریح کرد: بخشی از اين آرزو بر عهده اهل قلم است. تا زيبايی‌های قلم روح عصيان‌زده آدميان را لطافت نبخشد، خشونت آنان را به سمت مسلسل‌ها سوق می‌دهد. گاه نابودكننده‌تر از مسلسل، تصلب است؛ تصلب انديشه.

در پایان این مراسم غلامرضا اعوانی و حجت‌الاسلام علی کورانی از سوی موسسه خانه کتاب به عنوان صاحب قلم پیشکسوت مورد تجلیل قرار گرفتند و در ادامه نیز برگزیدگان جشنواره قلم زرین جوائز خود را دریافت کردند.

کد خبر 2091469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha