به گزارش خبرنگار مهر،امیر افلاکیان بعدازظهر سه شنبه در نشستی خبری ضمن خبر دادن از تجدید حیات هنر فراموش شده ی سوند بافی، گفت: در گذشته یکی از تمهیدات مردم مناطق مختلف هرمزگان برای کاهش آسیبهای زلزله، استفاده از پوشش سبک در سقف بناها بوده است که برای این منظور از شاخه های نخل یا سوند (sevend) و چوب چندل هندی سود می جسته اند.
افلاکیان افزود: هر چند از این پوشش در تمامی خانه های قدیمی روستای لافت که به طور عمده به جا مانده از دوره ی قاجاری اند، استفاده شده، به مرور زمان هنر سوندبافی در این بندرگاه رو به فراموشی نهاده، و از این رو پس از جست و جوهای بسیار استادکارانی برای راه اندازی کارگاه و آموزش این هنر از شهر میناب به لافت فرا خوانده شدند.
وی تعداد افراد به کار گرفته شده در کارگاه سوندبافی را بیش از ده نفر ذکر کرد و ادامه داد: از سوند هم برای پوشاندن رویه ی داخلی سقف خانه ها و هم در جهت ساخت سایه بان و ساباط یا کوچه های مسقف استفاده می شود.
به گفته افلاکیان، چوب چندل و شاخه های نخل مورد استفاده در این پوشش، ماندگاری بی مانندی در برابر موریانه و تغییرات جوی به آن بخشیده است و علت این ماندگاری، نخست، شست و شوی چندلها در آب دریا و پوشاندن شان با روغن کوسه در گذشته و روغن سوخته در سازه های امروز، و پس از آن رنگ آمیزی سطح چندل ها و سوندها با خاک سرخ جزیره ی هرمز (گلک) و گل سفید است.
از سوندهای یادشده که در طول 10 روز بافته شده اند، هم اکنون در یکی از خانه های قجری روستای لافت، موسوم به خانه ی ناخدا سلیمان استفاده شده است، که در آینده ی نزدیک و پس از پایان عملیات مرمت به عنوان مهمان پذیر روستایی به بهره برداری خواهد رسید.
مرمت دو خانه قجری در روستای تاریخی لافت
افلاکیان اعلام کرد: از دو خانه قجری در روستای تاریخی لافت جزیره ی قشم، پس از پایان عملیات مرمت به عنوان مهمان پذیر روستایی و موزه ی مردم شناسی بهره برداری خواهد شد.
افلاکیان، مدیر پایگاه روستای تاریخی لافت، ضمن اعلام این خبر گفت: در مرمت این دو بنا که یکی به خانه ی ناخدا سلیمان و دیگری به خانه فرهنگ مشهور است، برای دفع مهم ترین آسیب، یعنی آسیب رطوبتی، ضمن تقویت پی، از کانال های "ناکش" در پیرامون دیوارها استفاده شده است.
وی اضافه کرد: در این عملیات، بخش زیرین دیوارها تا ارتفاع 60 سانتی متر بندکشی شده است و برای اندود کردن سطح زبرین از گچ خمیر که گچی است نیم-کوفته با دانه بندی درشت، و مقاومت بسیار زیاد در مقابل رطوبت، بهره گرفته ایم.
وی گفت: برای پوشاندن سقف بناها و سایه بان ها نیز از هنر به تازه گی احیا شده ی سوندبافی سود جسته ایم و به همین منظور بیش از 10استادکار و کارگر از شهرستان میناب برای تولید این پوشش سبک که از چوب چندل و شاخه های نخل ساخته می شود، به روستای لافت فرا خوانده شده اند.
افلاکیان ادامه داد: در حال حاضر 70 درصد از کار مرمت این خانه ها انجام شده و تنها کار کف سازی و نماسازی آن ها باقی مانده است.
مدیر پایگاه روستای تاریخی لافت تصریح کرد: مرمت این دو بنا سرآغاز برنامه ی درازمدت سازمان منطقه آزاد قشم برای مرمت خانه به خانه و جداره سازی و کف سازی کوچه ها و گذرهای بافت قدیم لافت است و با مشارکت سازمان منطقه آزاد در تامین هزینه ی مرمت، در آینده از این خانه ها برای جذب گردشگر و به عنوان اقامت گاه محلی استفاده و درآمد حاصله بین سازمان و مردم تقسیم خواهد شد.
به گفته افلاکیان، مرمت دو خانه قجری روستای لافت که از اسفند سال گذشته آغاز شده است، تا پیش از هفته دولت به پایان خواهد رسید.
وی همچنین از پشتیبانی، پیگیری و دقت نظر دکتر حیدری پور، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در طول مدت انجام عملیات بازسازی خانه های یاد شده قدردانی کرد.
خانه ناخدا سلیمان با 570 متر مربع، و خانه ی ناخدا عبدالصمد با نزدیک به 430 متر مربع مساحت، در ساحل بندرگاه تاریخی لافت واقع شده اند و از معماری بی نظیر و بادگیرهای چشم نوازی برخوردارند.
بافت قدیم روستای لافت که آثاری همچون چاه های تلا، قلعه ی نادری و برج های دیده بانی را در خود جای داده، با شماره ی 16315 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نظر شما