به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی، بعد از ظهر یکشنبه در جلسه تفسیر قرآن کریم که در ایام ماه مبارک رمضان در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه(س) برگزار میشود در سخنانی، با بیان این مطلب که بعد از آنکه یهودیان بنی قریظه در جنگ با لشکر اسلام شکست خوردند، تمامی غنایم جنگی با نظارت رسول الله(ص) تقسیم شد، اظهار داشت: در این میان برخی از همسران پیامبر(ص) نزد ایشان آمدند و طلب زیور الات و لباسهای فاخر و کنیز کردند و به فکر زرق و برق دنیا و استفاده از غنایم افتادند.
وی گفت: وقتی پیامبر(ص) با این درخواست همسران خود مواجه شد، از شرایط پیش آمده نگران شد و ارتباط خود را با همه آنها قطع کرد و در انتظار دستور الهی ماند که بعد از یک ماه آیات ۲۸ و ۲۹ سوره سوره احزاب بر پیامبراکرم(ص) نازل شد.
آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به تفسیر آیات ۲۸ و ۲۹ سوره سوره احزاب ابراز داشت: در این آیات آمده است که خداوند به پیامبر(ص) دستور داده، اگر همسرانش به دنبال زرق و برق دنیا و زندگی تشریفاتی و تجملاتی هستند آنها را در ازای دریافت هدیه طلاق دهد و اگر خدا و پیامبرش را میخواهند به زندگی ساده و بیالایش بسنده کنند تا اجری عظیم نصیب آنها شود.
مرجع تقلید شیعیان جهان با اشاره به پیامهای این آیات گفت: این آیات به ما این پیام را میرساند که یا باید زندگی پر زرق و برق و تجملات را انتخاب کرد و یا اینکه در مسیر خدا، پیامبر (ص) و سعادت ابدی گام برداشت و باید دانست که این دو مورد با هم جمع نمیشود.
بیان عیوب زندگی توام با تجمل
استاد برجسته حوزه علمیه قم، در ادامه با برشمردن عیوب زندگی توام با تجمل بیان کرد: زندگانی مملو از تجمل سه عیب بزرگ دارد، اول اینکه بدست آوردن چنین زندگی از راه حلال سخت و گاهی محال است و انسانها باید برای رسیدن به آن دست به رشوه خواری و رانت خواری بزنند.
وی عنوان کرد: امروز در همین تهران خودروها و خانههایی با قیمتهای میلیاردی به فروش میرسد که خریدن و بدست آورن آنها کار آسانی نیست در حالی که عده ای به دلیل عدم توانایی در تهیه جهیزیه نمیتوانند عروسی کنند.
آیت الله مکارم شیرازی افزود: عیب دیگر آن است که این تجملات انسان را از یاد خدا غافل میکند و همچنین این زندگیهای تجملی موجب میشود دل عدهای از افراد نیازمند و محروم به درد بیاید.
وی با بیان اینکه ما دو نوع زندگی در دنیا داریم که یکی مقبول و دیگری قابل رد و پرهیز است افزود: اما سجاد(ع) میفرماید، دنیا دو نوع است که دنیای کفاف یعنی زندگی ساده و آبرومند که محتاج دیگران نباشیم مطلوب است و در واقع از این دنیا در روایات به عنوان مزرعه زندگی آخرت معرفی شده و از طرفی دنیای ملعون هم داریم که سرشار از تجمل و اسراف است.
دنیا مرکب خوبی برای مومنان و افراد با ایمان است
مرجع تقلید شیعیان جهان در ادامه با اشاره به روایتی از پیامبراکرم (ص) اظهار داشت: رسول الله(ص) فرمودند که نباید به دنیا دشنام داد و آن را نفرین و لعن کرد، چرا که دنیا مرکب خوبی برای مومنان و افراد با ایمان است که میتوانند با سوار شدن بر آن به خوبیها و نیکیها دست یابند و از شرور دنیا نجات پیدا کنند.
دنیا پرستی عقل را از انسان میگیرد
وی همچنین با اشاره به روایتی از امیرالمومنین(ع) اظهار داشت: حضرت علی(ع) فرمودند که دنیا پرستی اثراتی دارد که یکی از آثارش این است که عقل را از انسان میگیرد و انسان برای رسیدن به دنیا به هر آب و آتشی میزند و به سراغ کارهای احمقانه هم میرود.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه یکی دیگر از آثار دنیا پرستی در کلام علی(ع) آن است که دنیا گوش انسان را از شنیدن سخنان حکمت آمیز کر میکند افزود: امروز برخیها هستند که با شنیدن سخنان حکمت آمیز، آیات و روایات میگویند ما حوصله شنیدن آنها را نداریم که این گفته بدلیل آن است که حب دنیا گوششان را کر کرده است.
وی با بیان اینکه کسانی که حب دنیا دارند نه تنها در آخرت بلکه در خود دنیا هم گرفتار میشوند ادامه داد: در یکی از شهرهای آمریکا جنگلی وجود دارد که وقتی سرمایه داران آمریکایی از زندگی سیر میشوند به آنجا میروند و خودکشی میکنند.
وی به روایت دیگری از معصوم اشاره کرد و افزود: در روایت آمده، کسی که قلبش به دنیا بچسبد یعنی دنیا پرست باشد، قلبش به سه چیز وابسته خواهد شد که یکی از آنها این است انسان همواره غم و غصهای به همراه خود دارد که تمام ناشدنی است.
وابستگان به دنیا به آرزوی دور و دراز خود نمیرسند
استاد برجسته حوزه علمیه قم، افزود: کسی که به دنیا وابسته باشد آرزوهای دور و درازی خواهد داشت که به آنها نمیرسد و چنان حرص و طمعی بر دنیا پرستان غالب خواهد شد که به هر کجا برسند قانع نمیشوند.
وی با بیان اینکه امروز همه ما بر سر دو راهی دنیا پرستی و خداپرستی هستیم ابراز داشت: انسان باید تلاش کند زندگی آبرومندانه و بدون تجمل و بدون اینکه سربار جامعه باشد را برای خود فراهم کند و نبایدبه گونهای رفتار کرد که همانند ثروتمندان در داشتن امکانات با هم مسابقه بدهند.
آیت الله مکارم شیرازی عنوان کرد: قرآن در خصوص دعوت انبیاء نکته جالبی دارد و خداوند در این خصوص میفرماید، همواره این تقسیم بندی وجود داشته است که ما هر پیامبری را در هر شهر و آبادی فرستادیم ثروتمندان خوش گزاران با ما مخالفت کردند چرا که آنها انبیاء را مزاحم لذتهای نامشروع و درآمدهای نامشروع خود میدانستند.
جوانان بیشترین گروهی بودند که به پیامبران روی میآوردند
وی گفت: مترفین اولین گروهی بودند که در برابر پیامبران ایستادند و به تحریک آنها بسیاری از پیامبران کشته شدند و از طرفی هم جوانان بیشترین گروهی بودند که به سمت پیامبران و انبیاء روی میآوردند.
مرجع تقلید شیعیان جهان با تاکید بر این مطلب که بسیاری از مشکلات جامعه بواسطه تجمل پرستیها است تصریح کرد: امروز در جامعه شاهدیم که بسیاری از دختران به خاطر آنکه توانایی تهیه جهیزیه ندارند و یا اینکه عدهای هم در این خصوص انتظارات زیادی دارند نمیتوانند عروسی کنند و پسرها هم میگویند که تشریفات مجالس عقد و عروسی بسیار سنگین است و نمیتوانیم از عهده آن برآییم.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه تجملاتی شدن باعث باز ماندن جوانان از امر ازدواج خواهد شد گفت: اگر ازدواجها ساده و همانند ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (ص) باشد دیگر شاهد این مشکلات نخواهیم بود.
نظر شما