۲۴ تیر ۱۳۹۲، ۹:۱۷

در گفتگو با مهر عنوان شد؛

عرق سرد بر پیشانی داغ کشاورزان/ کمباین های فرسوده آفت گندمزارهای خراسان شمالی

عرق سرد بر پیشانی داغ کشاورزان/ کمباین های فرسوده آفت گندمزارهای خراسان شمالی

بجنورد - خبرگزاری مهر: رئیس اداره فناوری‌های مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از افزایش ریزش محصول گندم کاران استان در هنگام برداشت، به دلیل گرانی قطعات و قصور کمباین داران نسبت به نوسازی آنها، خبر داد.

الله وردی خادمی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: در سال جاری با توجه به افزایش قیمت قطعات کمباین و دیگر ماشین آلات، احتمال می رود کمباین دارن نسبت به تعویض و نوسازی قطعات فرسوده و رفع نقص فنی کمباین های خود توجه کمتری داشته باشند و به همین دلیل نیز ریزش دانه های گندم در هنگام برداشت بیشتر شود.

وی با اشاره به اینکه قطعات فرسوده و مستهلک کمباین ها اصلی ترین علت ریزش گندم در این استان به شمار می رود، اظهار داشت: قطعات مستهلک این ماشین آلات کشاورزی نمی توانند از دانه های طلایی گندم به درستی محافظت کرده، در نتیجه میزان پرت و ضایعات را افزایش می دهند.

به گفته خادمی تنها 220 دستگاه کمباین از 480 دستگاه کمباین به کار گرفته شده در برداشت غلات استان، بومی هستند و این در حالی است که شمار زیادی از کمباین‌های وارد شده به خراسان شمالی و نیز بیش از نیمی از کمباین‌های بومی استان مشکل فنی دارند.

وی تصریح کرد: با این حال در سال جاری تمامی کمباین های مهاجر قبل از ورود به استان و آغاز به کار در مزارع غلات، در پستهای قرنطینه ضدعفونی شده و مورد معاینه فنی قرار گرفته اند.

خادمی با یادآوری اینکه بخشی از غلات استان نیز به صورت سنتی و با استفاده از داس و یا دستگاه های دروگر برداشت می شود، از فرسوده بودن بیشتر دستگاه های دروگر استان خبر داد و افزود: این امر باعث افزایش میزان ریزش محصولات شده است.

فعالیت 33 گروه ناظر در برداشت گندم

مسئول فنی ستاد برداشت محصول سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، در ادامه عوامل دخیل در ریزش محصولات را به دو دسته انسانی و مکانیکی تقسیم کرد و گفت: نوع بذر به کار رفته، نوع آماده سازی زمین، نوع کشت و داشت و نیز شرایط آبیاری از جمله عوامل انسانی است که هر کدام به نوعی در ریزش محصول تاثیر مستقیم دارد.

خادمی عدم آشنایی کشاورزان با نحوه به کارگیری درست ماشین آلات را هم در این امر دخیل دانست و افزود: فرسودگی و استهلاک قطعات و نیز کیفیت پایین و عدم استاندارد بودن قطعات ماشین‌آلات و ادوات از عوامل مکانیکی ریزش محصولات کشاورزی در هنگام برداشت محسوب می شوند.

وی کمبود تعداد کارشناسان و ناظران را یکی از عوامل مهم در عدم نظارت کافی برشمرد و اظهار داشت: برای کنترل و جلوگیری از افزایش ریزش گندم در هنگام برداشت، تشکیل اکیپ هایی از ناظران برداشت ضروری است؛ اما با این حال مهمترین ناظر در راستای بهبود وضعیت ریزش محصول، خود کشاورز است.

خادمی با بیان اینکه کشاورزان با حضور و نظارت بر میزان ریزش گندم، باید از به کارگیری ماشین آلات غیر استاندارد و دارای ایراد فنی خودداری کنند، عنوان کرد: البته به طور معمول، ریزش گندم در هنگام برداشت به میزان پنج تا شش درصد طبیعی است.

وی اضافه کرد: متاسفانه متوسط ریزش گندم متاثر از عامل مکانیکی، در مزارع این استان حدود هشت درصد است که با شرایط گرانی قطعات در سال جاری، امکان رسیدن این میزان به 10 درصد نیز وجود دارد.

 

خادمی در عین حال کاهش ضایعات برداشت غلات را از برنامه

ها و اهداف سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در سال جاری ذکر و اظهار کرد: امسال ناظران در قالب 33 گروه با حضور در مزارع غلات استان، بر عملکرد کمباین ها نظارت داشته و میزان ریزش محصول را کنترل می کنند.

گفتنی است، ریزش دانه های طلایی گندم در خراسان شمالی در حالی صورت می گیرد که بر اساس اعلام اداره فناوری های مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان، نیمی از ماشین آلات بخش کشاورزی خراسان شمالی فرسوده و مستهلک است.

بر پایه گزارش این سازمان، هم اکنون هشت هزار و 900 دستگاه انواع ماشین های کشاورزی و 32 هزار دستگاه انواع دنباله بند در این استان وجود دارد که نیازمند نوسازی و جایگزینی است.

استان خراسان شمالی واقع در شمال شرق کشور 340 هزار هکتار عرصه زراعی و باغی دارد که از این سطح، در سال جاری 170 هزار هکتار زیر کشت گندم قرار دارد و پیش بینی می شود حداقل 300 هزار تن گندم از این مزارع برداشت شود.

این استان از نظر تولید گندم در کشور در رده چهاردهم قرار دارد.

 

کد خبر 2096858

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha