به گزارش خبرنگار مهر، تشکیل شعبه ای از انجمن ارگانیک ایران و ایجاد واحد توولید محصولات ارگان در گلستان از جمله گامهایی است که برای ترویج کشاورزی ارگانیک در گلستان برداتشه شده است.
از سوی دیگر در سالهای گذشته استفاده از کودهای آلی و طبیعی بجای سموم شیمیایی در بین کشاورزان گلستان روایج یافته و ورمی کمپوست ها جای کودهای شمیایی را گرفته اند. افزایش راندمان، تولید محصول سالم، نداشتن خاصیت سرطان زایی، افزایش ارزش محصول تولیدی و ارتقای سلامت جامعه از جمله مزایای کشاورزی ارگانیک و تولید محصولات سالم است.
عضو هیئت مدیره مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان در این زمینه می گوید: در یک دوره ای بشر تلاش کرده تولیدات غذایی را با کمک مواد شیمایی، کودها، سموم شیمیایی و ... افزایش دهد ولی این تلاش، اثراتی را در طبیعت، غذا و سالمت انسان بجا گذاشته است.
عباسعلی نوری نیا افزود: درحال حاضر کشورهایی که حتی تولیدکننده سموم شیمیایی هستد به سمت تولیدات سالم و ارگانیم روی آورده اند تا سمسوم شیمیایی را از چرخه تولیدات حذف کنند.
وی اظهار داشت: هر چه تلاش کنیم که سموم شیمیایی را کم و از نهاده های کم خطرتر استفاده کنیم، بهتر است و باید از کشاورزی متدوال به سمت کشاورزی ارگانیک برویم و نهاده های طبیعی را جایگزین نهاده های شیمیایی کنیم.
نوری نیا افزود: کشاورزی ارگانیک به معنای رفتن به کشاورزی سنتی و حذف تکنولوژی نیست بلکه می توانیم زا ابزارهای پیشرفته و مختلف استفاده کنیم ولی هدف تولید محصولی با کیفیت و سالم است.
عضو هیئت مدیره انجمن ارگانیک گلستان با تاکید بر اینکه ترویج کشاورزی ارگانیک با توجه به اینکه با سلامت جامعه سرو کار دارد، امری ضروری است، گفت: در این روش بقایای شیمیایی سموم حذف می شوند.
وی افزود: در سالهای اخیر نیز گامهایی برای تولید محصولات سالم و ارگانیک شده که از جمله آن می توان به مبارزه بیولوژیک و تلفیقی که جایگزین مبارزه شیمایی شده است، اشاره کرد.
تشکیل شعبه انجمن ارگانیک در گلستان
نوری نیا یادآورشد: از سال 85 یا 86 حرکتهای منسجمی شکل گرفته و آن تشکیل انجمن ارگانیک است و در چند استان این انجمن شروع بکار کرده است و 30 دستورالعمل مصحولات ارگانیک درحال تدوین است.
عضو هیئت مدیره انجمن ارگانیک گلستان گفت: تاکنون شرکتهای مختلفی با برند محصولات ارگانیک در کشور ایجاد شده است ولی سهم گلستان تنها یک واحد ارگانیک است.
45 محصول قابلیت تولید ارگانیک دارند
وی اظهار داشت: برآوردهایی که شده 45 محصول گیاهی، زراعی و دامی قابلیت تولید ارگانیک را در کشور دارند که اکنون بخشی از آن بصورت ارگانیک تولید می شود.
نوری نیا یادآورشد: درحال حاضر نیز ممکن است محصولا ارگانیک تولید شود ولی چون برند ندارند در آمارها لحاظ نمی شود و تاکنون برخی استانهای کشور نسبت به دریافت برند اقدام کرده اند و در استان نیز یک تولید کننده موفق به کسب برند شد.
وی با اشاره به برگزاری انتخابات انجمن ارگانیک استان گفت: درتلاش هستیم تا با کمک اتاق بازرگانی، بخش خصوصی و دستگاههای اجرایی این انجمن در استان شکل گیرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان درباره تاثیر کشاورزی ارگانیک بر کیفیت و کمیت محصولات گفت: یکی از مباحث در تولید محصولات ارگانیک، کیفیت است و به دلیل آنکه در این نوع کشاورزی از نهاده های سالم و طبیعی استفاده شده، کیفیت محصول بسیار بالاست.
وی یادآور شد: محصول ارگانیک با توجه به اینکه تنوعی از نهاده ها در تولید آن دخالت دارند در کل دنیا شاخص هایی دارند که به لحاظ کیفی بالاتر هستند.
رعایت اصول کشاورزی ارگانیک
این استاد دانشگاه افزود: باید اصولی را در کشاورزی ارگانیک رعایت کنیم که کیفیت و کمیت محصول پایین نیاید و اگر کشاورز و باغداری بخواهد به کشاورزی ارگانیک بپردازد، شاید در گام اول 10 تا 15 درصد کاهش محصول مواجه شود ولی به مروز زمان دیگر کاهش عملکرد نخواهد داشت و حتی با رشد علمکرد نیز مواجه می شود.
نوری نیا افزود: همچنین ارزش محصول ارگانیک در برخی موارد تا دوبرابر محصول غیر ارگانیک است.
وی به لزوم ایجاد زیرساختهایی برای کشاورزی ارگانیک تاکید کرد و گفت: در هر منطقه ای باید یکسری آزمایشگاههای مستقر باشد تا تست ها و نمونه هایی بگیرند و بر اساس سنجش هایی که انجام می دهد، برندهای خاص مشخص می شود و مصرف نیز با اطمینان خاطر می تواند مصرف کند.
افزایش زنجیره تولید با کشاورزی ارگانیک
مدیر زارعت جهاد کشاورزی گلستان نیز با اشاره اینکه باید به سمت کشاورزی ارگانیک رویم، گفت: این نوع کشاورزی، راندمان محصول را افزایش می دهد و محصول تولیدی نیز مضرات سرطان زایی ندارد.
عباسی افزود: همچنین کودهای آلی و طبیعی منجر به پایداری خاک می شود و کشاورزی ارگانیک زنجیره تولید را بیشتر می کند و کشاورزی در این روش اقتصادی تر خواهد شد.
وی یادآورشد: کشاورزی ارگانیک چند منظوره بوده و علاوه بر حفظ سلامت جامعه، اشتغال بیشتری را ایجاد می کند.
به اعتقاد جمعی از کشاورزی گلستانی که کودهای آلی و طبیعی برای تولید محصول استفاده کرده اند، کشاورزی ارگانیک سبب کاهش هزینه های تولید می شود.
یک کشاورزی گلستانی که حدود دو سال از کود ارگانیک بجای کودشیمایی در تولید زیتون استفاده کرده است می گوید: استفاده از کودهایی طبیعی ریزش زیتون را تا حد بالایی کاهش داده است این درحالیست که ریزش میوه زیتون در باغاتی که از کود شیمیایی استفاده کردم، بیشتر دیده می شود.
سالانه 72 نوع محصول زراعی و باغی در گلستان تولید می شود که با ترویج کشاورزی ارگانیک می توان علاوه بر تولید محصول سالم برای تولید محصولات صادرات محور برنامه ریزی داشت.
کشاورزی ارگانیک در راستای توسعه پایدار کشاورزی است و با هدف کاهش نهاده های غیر طبیعی به اجرا در می آید و در آن استفاده از کود شیمیایی با روش مهندسی شمیایی و پسابها کنار گذاشته می شود و از کودهای آلی و طبیعی سالم استفاده می شود.
بررسیها نشان می دهد که روند استفاده جهانی از کشاورزی ارگانیک امید بخش است که افزایش نگرانیها درباره آلودگی منابع، سلامت غذا، انسان و حیوانات در روشهای تولید شیمایی و توجه بیشتر به ارزشهای طبیعت و مناظر طبیعی در توسعه کشاورزی ارگانیک تاثیر گذار است.
نظر شما