۳۰ تیر ۱۳۹۲، ۱۲:۱۷

بازخوانی یک سنت حسنه/

گرد غربت برگلریزان، جشن هایی که آبرو می خرند

گرد غربت برگلریزان، جشن هایی که آبرو می خرند

ارومیه – خبرگزاری مهر: ماه رمضان خاستگاه سنتی مراسمی است به نام گلریزان، جشنی که در آن خیران و مومنان بسیاری با رهاسازی خود از بند هوس‌های نفسانی، برای آزادسازی زندانیان مالی قدم برمی دارند اما امروز در آذربایجان غربی گرد غربت این حرکت خداپسندانه را به حاشیه رانده است.

به گزارش خبرنگار مهر،  آیین گلریزان از سنت‌های کهن ایران زمین است که پهلوانان در گود زورخانه این مراسم معنوی را برپا می ‌کردند و با خواندن شعر «اگر خسته جانی بگو یا علی/اگر ناتوانی بگو یا علی، اگر رو سیاهی بگو یا علی/اگر پر گناهی بگو یا علی، اگر مست مستی بگو یا علی/اگر حق‏پرستی بگو یا علی، اگر می ‌پرستی بگو یا علی/اگر شیعه هستی بگو یا علی» برای کمک به مستمندان و نیازمندان دست یاری می‌طلبیدند.

در دین اسلام و ادیان مختلف نیز بر برپایی جشن گلریزان و برطرف کردن مشکلات فقرا بسیار مورد تاکید قرار گرفته و امام علی(ع) در نامه ‌ای خطاب به فرزندشان حضرت مجتبی(ع) در باب کمک به نیازمندان می‌ فرمایند: "مناسب ‌ترین زاد و توشه براى لحظه‌هاى هولناک صحراى محشر، کمک به فقرا و احسان به نیازمندان است. این کار در حقیقت شبیه آن است که این زاد و توشه را در دنیا تحویل آنها دهیم و آنها با خود حمل کنند و در قیامت تحویل ما دهند."

گلریزان به واقع ریختن و ایجاد گل زندگی و امید در چله سرما رنج و سختی و گرفتاری است که با ریختن گلی از شاخسار زندگی خود باغ بقا و بهار وصل را به خانواده‌های در رنج هدیه می‌کنند. این مفهوم که تجلی اجرایی دستور دینی "انفاق" است ساز و کار حمایتی متناسب با فضای اجتماعی و فرهنگی زندگی گذشته ایرانیان و نهادهای اجتماعی موجود آن دوره بوده است.

جشن گلریزان نه برای افراد مجرم بلکه برای انسانهای آبرومندی برگزار می شود که خواسته یا ناخواسته با مشکلات مالی از جمله مهریه، نفقه، عدم توان پرداخت قرض و...موجه شده اندو البته شاید در سالهای آتی یکی از آنها خود ما باشیم.

هر چند این اقدام خیرخواهانه و خداپسندانه از گذشتگان به نسل امروز رسیده است اما متاسفانه عدم استقبال بزرگان معمتدان، مسئولان از جشن های گلریزان ارومیه غربتی غریب به این جشن ها بخشیده است.

برگزاری جشن های گلریزان ارومیه بدون استقبال بزرگان، معتمدان و مسئولان

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی معتقد است جشن های گلریزان نه به گونه ای هدف گزاری شود که نه برای آزادی زندانیان محکوم مالی بلکه زمانی برگزار شود که هنوز این محکومین راهی زندان نشده اند چرا که مدت حضور افراد بی سابقه در زندان حتی در فرصت کم نیز آثار مخربی بر روی افراد، خانواده ها و جامعه دارد.

توکل حیدری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه به تصور غلط در جامعه برخی تصور می کنند اگر فرد متخلف راهی زندان شود اصلاح می شود اظهارداشت: متاسفانه وضعیت زندانها به گونه ای است که به دلیل حضور افراد مجرم و سابقه دار  برای افراد محکوم مالی بدون سابقه حکم دانشگاهی برای یادگیری راه های خلاف بیشتر را دارد.

وی یکی از راهکارهای کاهش حجم ورودی زندانها و جلوگیری از زندانی شدن افراد دارای موقعیت اجتماعی مناسب و بدون سابقه (محکومین مالی) را تلاش مضاعف قضات دادسراها و محاکم قضایی برشمرد  و گفت: از زمان فعالیتم در دادگستری استان با برگزاری نشست های متعدد تلاش کرده ام همکارانم را متقاعد کنم که تا حد امکان از حضور افراد محکوم مالی در زندان جلوگیری کنند.

حیدری در ادامه معرفی چهره بد و مشکلات فراوان زندان ها به مسئولان، فعالیت شورای حل اختلاف و اخذ رضایت از شکات توسط مددکاران اجتماعی را یکی دیگر از راه های رهایی محکومین مالی از آسیب های مخرب زندانها برشمرد و اظهارداشت: طی سال گذشته با انجام این اقدامات قدم های مثبتی در این زمینه برداشته شده و ورودی ها زندانها تا حد محسوسی کاهش داشته است.

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی در ادامه برگزاری جشن های گلریزان را یکی از اقدامات خداپسندانه و مثبت در جهت کمک به زندانیان آبرومند و خانواده های آنها دانست و اعلام کرد: متاسفانه این در حالی است که جشن های گلریزان در برخی از شهرستانها و نیز مرکز استان با عدم استقبال بزرگان، معتمدان و حتی مسئولان برگزار می شود.

وی ادامه داد: سال گذشته 13 جشن گلریزان برای آزادی زندانیان محکوم مالی برگزار شد ولی غربت جشن گلریزان در ارومیه به دلیل عدم استقبال مسئولان حتی علما، روحانیون و معمتدان موجب ناراحتی مضاعف برگزار کنندگان و افرادی که در ستادهای دیه مشغول فعالیت هستند شد.

حیدری با اشاره به تاکیدات و آموزه های دینی مبنی بر کمک به افراد مستمند و نیازمند به ویژه در ماه مبارک رمضان گفت: متاسفانه دیدگاه جامعه به افراد زندانی دیدگاه مناسبی نیست و در این میان افراد آبرومندی هستند که به دلیل دیه، مهریه و نفقه در زندانها به سر می برند در این راستا از تمام مسئولان طلب استمداد و همکاری دارم.

دیدگاه نسبت به جشن های گلریزان تغییر یابد

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به عملکرد ستاد دیه و تلاش مددکاران اجتماعی در استان گفت: هم اکنون 51 درصد از هزینه های آزادی زندانیان محکوم مالی از طریق اخذ رضایت از شکات توسط ستادهای دیه و مددکاران اجتماعی صورت می گیرد، 23 درصد نیز توسط دادگاه ها و محاکم قضایی تقسیط می شود.

وی اضافه کرد: بخشی از مبالغ محکومین مالی از طریق پرداخت وام توسط بانک ها و ستاد های دیه جبران می شود بخش دیگر نیز نیازمند حمایت و کمک های مردمی و خیران است که از طریق جشن های گلریزان و... تامین و پرداخت می شود.

حیدری خواستار تغییر دیدگاه های جامعه نسبت به برگزاری جشن های گلریزان شد و اظهارداشت: این جشن ها مصادق فرمایشات و آموزه های دینی مبنی بر احسان، نیکوکاری، دادن صدقه و... است که باید فرهنگ سازی لازم دراین خصوص صورت گیرد.

وی با بیان اینکه سال گذشته 479 نفر زندانی محکوم مالی توسط ستاد های دیه استان آزاد و به آغوش خانواده بازگشته اند اظهارداشت: این تعداد در سه ماهه اول سالجاری نیز 38 نفر بود.

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی یک پیشنهاد به ستاد دیه کشور داد و افزود: ستاد های دیه تلاش کنند فلسفه آزادی زندانیان مالی را ارتقا دهند و تلاش کنند قبل از زندانی شدن این افراد و شکسته شدن قبح زندان به این افراد کمک شود تا راهی زندان نشده و دچار آثار مخرب زندان نشوند.

جشن های گلریزان در شان مردم خیر و نیکوکار برگزار شود

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه جشنهای گلریزان ویژه آزاد سازی زندانیان جرایم غیر عمد در طول ماه مبارک سنت پسندیده و حسنه ای است، افزود: با برگزاری این جشن زمینه و فرصتی برای خیرین  جهت کمک به زندانیان نیازمند ایجاد می شود.

عابد فتاحی با اعلام حمایت از برگزاری جشنهای گلریزان در طول این ماه مبارک با توجه به مشکلات موجود در زندانها و افزایش روز افزون زندانیان جرایم مالی، اظهار داشت: طی سالهای گذشته نتایج مثبت این جشن ها را به وضوح در سطح جامعه دیدیم که امیدواریم برگزاری این جشنها متوقف نشود.

وی ضمن تاکید بر اینکه مسئولان برگزاری جشنهای گلریزان باید اطلاع رسانی دقیق و بموقع برای جذب هر چه بیشتر خیرین برای کمک به زندانیان دربند و خانواده های آنها داشته باشند، اعلام کرد: همچین این جشنها باید در شان و منزلت خیرین و افراد نیکوکار برگزار شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در خصوص عدم استقبال مسئولان دستگاه های اجرایی از جشن های گلریزان بر اساس اعلام مسئولان قضایی، عنوان کرد: متاسفانه حواشی زیادی بر این جشن ها حاکم بوده که دلیل اصلی عدم حضور این قشر در جشنهای گلریزان می شود.

فتاحی عدم اعتماد به مسئولان برگزاری جشنهای گلریزان را یکی دیگر از دلایل عدم یا حضور بسیار کمرنگ مسئولان در این برنامه ها دانست و یادآور شد: مسئولان با اصل برگزاری جشنها مشکی ندارند ولی نهاد متولی برگزاری این جشنها باید اعتماد عمومی را در جامعه نسبت به نتایج برگزاری آن ایجاد کند.

شرکت در جشن های گلریزان معامله با خداست

استاندار آذربایجان غربی از جشن گلریزان به عنوان یکی از سنت های حسنه نام برد و اظهارداشت: برگزاری جشن گلریزان برکات فراوانی دارد و پولی که در این مراسم پرداخت می شود برای آزاد کردن یک مجرم نیست بلکه برای آزاد کردن انسانهای محترمی بوده که دچار گرفتاری شده اند.

وحید جلال زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه شرکت در جشن گلریزان معامله با خداست گفت: برخی مدیران دستگاه های اجرایی خود را درگیر مسایل روزمره کرده و آنقدر از بیت المال بخشیده اند که فراموش کرده اند خودشان نیز وظایفی به عنوان یک مومن و مسلمان دارند.

وی از تمامی مدیران و مسئولان دستگاه های اجرایی دعوت کرد در جشن های گلریزان به ویژه در  جشن های ماه مبارک امسال شرکت کرده و قدم های مثبتی در جهت کمک به افراد زندانی آبرومند و محکومین مالی بردارند.

جلال زاده با تاکید بر اینکه روح حاکم بر فرهنگ اهل بیت دستگیری از نیازمندان و رفع مشکلات گرفتاران است عنوان کرد: ائمه(ع) همواره تاکید فراوانی بر تحکیم روابط صمیمانه و اجتماعی و همچنین برطرف کردن مشکلات مردم در زمینه های مختلف داشته اند.

گزارش: سکینه اسمی

کد خبر 2101156

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha