۲ مرداد ۱۳۹۲، ۸:۲۵

در گفتگو با مهر عنوان شد/

صلح امام حسن(ع) متناسب با شرایط سیاسی روز بود

صلح امام حسن(ع) متناسب با شرایط سیاسی روز بود

قم - خبرگزاری مهر: عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان کرد: صلح امام حسن(ع) بنا به شرایط روز خود و با اتخاذ سیاست متناسب صورت گرفت.

حجت الاسلام و المسلمین حسن حکیم باشی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تبریک میلاد امام حسن مجتبی(ع) عنوان کرد: امام حسن (ع) یکی از پنج تن آل عبا و از 12 امام معصوم است که دارای مقام و منزلت والایی است و در تمام عالم خلقت شاخص و برجسته است که هرچند شناخت جایگاه و مقام معنوی ایشان بر ما پوشیده نیست ولی درک آن برای همگان دشوار است.

وی با اشاره به محبت پیامبر اسلام و حضرت زهرا (س) به ایشان گفت: محبت و عنایت ویژه ای که پیامبر اکرم (ص) و حضرت زهرا (س) به این امام بزرگوار داشتند زبانزد عام و خاص است چرا که از آینده مظلومانه ایشان مطلع بودند.

استاد دانشگاه علوم قرآنی مشهد تصریح کرد:  تقوا، سلوک، معرفت، ایمان، شجاعت، بصیرت، شهامت، قدرت تشخیص و تصمیم گیری های بخردانه و زمانه شناسی از ویژگی های شخصیتی ایشان است که می توان در باب سیره آن حضرت ارزیابی کرد.

حجت الاسلام حکیم باشی در ادامه اظهار داشت: مهم ترین محور شناخت و آشنایی مسلمانان از امام حسن(ع)، بحث صلح ایشان با معاویه است که با دشمن مخالف، غاصب، ظالم و جاهل زمان خود بود که مجبور به پذیرش صلح شدند و در مقابل قیام امام حسین(ع) و نهضت عاشورا را شاهدیم که به جنگ با یزید به پاخواست.

وی افزود: در پاسخ به توجیه این 2 عملکرد و سیاست این 2 امام می‌توان گفت هیچکس نمی‌تواند بگوید امام حسن(ع) در تمام عمر خود صلح کرده و امام حسین(ع) در قیام و جنگ بوده چرا که اینگونه نیست و هر 2 امام در زمان خود به تناسب شرایط و سیاست روز عصر خود، اقدام به قیام و یا صلح گرفته اند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: امام حسن در دوران حیات پدر بزرگوار خود در غزوه ها و جنگ ها در رکاب ایشان نبرد کرده و در زمان امامت و حکومت خود به عنوان خلیفه پنجم مورد قبول مردم بودند، که ابتدا با معاویه جنگید ولی چون مردم اسیر نیرنگ معاویه و زرق و برق دنیا شدند ایشان مجبور به صلح و واگذاری حکومت به معاویه شدند.

حجت الاسلام حکیم باشی در ادامه عنوان کرد: صلح امام حسن(ع) شامل بند و تبصره هایی بود که معاویه شورشگر با حیله و دروغ آن را امضا کرد ولی پایبند به آن نماند و خلاف عهدنامه عمل کرد.

وی با اشاره به تاکید اسلام بر جلوگیری از جنگ و خونریزی اظهار داشت: باتوجه به تاکید اسلام بر صلح و آرامش، چه امام معصوم و چه مردم اگر در برابر حکومت ستمگری قرار بگیرند که جنگ بی نتیجه باشد باید صلح کنند تا به درگیری و خونریزی نرسد و جان و مال و ناموس مردم در امان بماند.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: معاویه قصد رفوم کردن اسلام و نظام اسلامی را با سیاست و پنهان کاری داشت که خود را برحق می دانست و حق و باطل را خلط می کرد و امام با توجه به این شرایط و برای بقای اسلام و جلوگیری از انحراف دین صلح را پذیرفت.

حجت الاسلام حیکم باشی افزود: در بحث قیام امام حسین (ع) برابر یزید جریان متفاوت است چرا که یزید فاسق علنی بود و جنایات خود را در ملاعام انجام می داد و امام حسین سکوت را جایز ندانست و مجبور به قیام و آغاز نهضت عاشورا شد که برترین تراژدی تاریخ رقم خورد.

وی تاکید کرد: هرکدام از این 2 امام بزرگوار در شرایط سیاسی زمان دیگری قرار می گرفت همان برخورد و خط مشی سیاسی را اتخاذ می کرد چرا که هر دو از یک مکتب الهی تربیت یافته و بزرگ شدند و از یک چشمه حیات معنوی سیراب شدند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه بیان کرد: اگرچه ائمه(ع) متجلی به اخلاق و صفات حسنه هستند ولی برخی در یک موضوع و عنوان شاخص ترند، و این دلیل نقص حسنات در دیگر ائمه نمی‌شود.

حکیم باشی افزود: امام حسن(ع) مظهر و آیینه اخلاق اسلامی و حلم و بردباری و صبر است که به طور ویژه رفتار صبورانه و حلیمانه با مردم داشتند که ایشان را بر بلندای اخلاق قرار می‌دهد.

وی با اشاره به الگوگیری از این امام همام گفت: مسلمانان چه در حیطه کار، چه خانواده و یا رفاقت و همسایگی باید با صبر و شکیبایی و حسن خلق برخورد کرده و در رفتار خود از امام حسن(ع) الگو گیرند.

استاد دانشگاه علوم قرآنی اظهار داشت: سخاوت ایشان زبانزد است و در احسان و کرامت دستی بخشنده داشتند مخصوصا در ماه رمضان که هر عملی ثواب دوچندان دارد، امام حسن(ع) در این ماه پرفضلیت همیشه سفره افطاری اش برای نیازمندان و مستمندان فراخ بوده است.

حجت الاسلام حکیم باشی با اشاره به حدیث پیامبر در خصوص پرداخت صدقه تصریح کرد: در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) بیان شده که بهترین شخص کسی است که در حال تنگدستی صدقه دهد، و امامان و معصومین با الگو گیری از این حدیث در هر شرایطی صدقه داده و دستگیری از مستمندان را وظیفه خود می‌دانستند.
 

کد خبر 2103065

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha