به گزارش خبرنگار مهر، عشایر ایران متشکل از ایلات، طوایف، تیرهها و قبایل هزاران سال است که بر اساس مبانی اکولوژیکی با ساده ترین روابط اجتماعی و شیوه اقتصادی همواره با اصالت های فرهنگی به زندگی در ییلاق و قشلاق تن در داده و در طول تاریخ پربار و پرماجرای ایران پیوسته از حدود و ثغور این کشور پاسداری و دفاع کرده اند و در جدال بی امان با بیگانگان و دشمنان داخلی و خارجی در صحنه ملی حضور موثر داشته است.
اگر صفحات پر افتخار انقلاب را ورق بزنیم بی تردید نقش موثر عشایر ایران اسلامی چه در مبارزات تاریخی قبل از انقلاب علیه رژیم های گذشته و چه در پیروزی های انقلاب به ویژه در اوایل دوران دفاع مقدس با توجه به آمادگی های رزمی و روحیه بالای دفاعی از آنان خط شکنانی به وجود آورده بود که بر هیچ کس پوشیده نیست.
عشایر یکی از مهمترین بخش های مردمی در جبهه های جنگ حق علیه باطل هستند این مردم غیور و شجاع، همواره نقش خود را در لحظات حساس تاریخ ایفا کرده اند و در حال حاضر نیز نقش خود را به خوبی ایفا می کنند.
امنیت از جمله عناصر اصلی حضور یک حاکمیت مقتدر است و نظام جمهوری اسلامی با تکیه بر توده مردم امنیتی شایسته را با وجود تمام دشمنی های بین المللی در کشور پدید آورده است.
مخدوش کردن این امنیت که می تواند اهداف و مانع بسیاری برای استکبار جهانی و سرکرده آن یعنی آمریکا داشته باشد از اهداف و اولیه و اساسی دشمنان نظام دینی است.
عشایر قدرتمند که تا امروز با مسئولیت شناسی به خوبی حافظ امنیت منطقه بوده اند باید با تقویت توان خود، این احساس مسئولیت را به جوانان و فرزندان خویش منتقل کنند، زیرا امنیت زمینه ساز کار، تولید، خدمات، عمران و پیشرفت است که باید با استفاده از منابع طبیعی و انسانی ارزشمند و شکوفایی استعدادهای درخشان جوانان عشایر، در روند توسعه و پیشرفت شتاب بیشتری گیرد.
در همین راستا میزگرد علمی عشایر، اقتصاد مرزی و امنیت صبح دوشنبه با همکاری فرماندهي مرزبانی کردستان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج برگزار شد و در خصوص محورهای مختلفی در این ميزگرد بحث شد.
نقش تاریخی عشایر در حراست از مرزهای کشور، عشایر و امنیت مرزها، عشایر و اقتصاد مرزی و عشایر و مرزداری از محورهای اصلی این میزگرد علمی بود.
مدیریت ظرفیت های موجود موجب توسعه اقتصادی می شود
در ابتدا رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج به اهداف برگزاری این میزگرد اشاره کرد و گفت: شناخت و بررسی ظرفیت ها و تنگناهای اقتصاد کوچ نشین، نقش تولیدات اقتصادی عشایر در نظم و امنیت، اقتصاد کوچ نشینان و سیاست های اقتصادی دولت برای نظم و امنیت عشایر و اقتصاد گردشگری عشایر، نظم و امنیت از مهمترین اهداف برگزاری این میزگرد است.
محمد قربان کیانی با بیان اینکه تنوع در مدیریت یکی از ویژگی های جوامع رو به توسعه است، افزود: باید با قدرت مدیریت از تمام ظرفیت های موجود در جامعه استفاده کرد تا بتوان در همه زمینه ها به ویژه اقتصاد پیشرفت داشت.
وی اظهار داشت: توجه ویژه به اقتصاد عشایر کوچ نشین می تواند در بسیاری از تولیدات دامی و کشاورزی کشور موثر باشد و همین مسئله موجب توسعه جامعه می شود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج ادامه داد: دستگاه های و نهادهای مختلف می توانند با تعامل و هم افزایی علمی زمینه افزایش ارزش افزوده ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در کشور را به وجود آورند و این مهم تا زمانی که همه در کنار هم با تعامل و سازندگی فعالیت نکنند میسر نمی شود.
نرخ بیکاری در جامعه عشایری 5.4 درصد است
در بخش دیگر این میزگرد عضو گروه اقتصاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی نیز در تحلیل اقتصادی زندگی عشایر کوچ رو در ایران مطالبی را ارائه داد و بیان کرد: اعضای جامعه عشایر کوچنده در سه ویژگی مهم اشتراک دارند.
سهراب دل انگیزان یادآور شد: ساختار اجتماعی قبیله ای، انعکاس معاش به دامداری و شیوه زندگی مبتنی بر کوچ ویژگی های جامعه عشایر کوچنده است.
وی گفت: در حال حاضر نرخ بیکاری در این جامعه 5.4 درصد است که در مقایسه با جوامع شهری و روستایی که از امکانات بیشتری برخوردار هستند وضعیت بهتری دارد.
این استاد دانشگاه افزود: به طور متوسط برای هر خانوار عشایری مبلغ 51 میلیون و 400 هزار تومان سرمایه در کشور موجود است که با استفاده از آن سالیانه هر خانوار متوسط عشایری 28 میلیون تومان درآمد دارد.
دل انگیزان اظهار داشت: در حال حاضر تنها در استان های کردستان و قم عشایر وجود ندارد و بیشترین عشایر در استان های کرمان، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام و خوزستان هستند.
وی ادامه داد: نرخ باسوادی در این جوامع اکنون در ایران 67 درصد است و این به معنای وجود 37 درصد جمعیت بی سواد است که نگران کننده است.
عضو گروه اقتصاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی یادآور شد: تا زمانی که نرخ بیسوادی در بین عشایر کاهش نیابد نمی توان امید داشت که وضعیت اقتصادی را در این جامعه بهبود بخشید.
نظر شما