به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت حدود 38 ماه از آغاز طرح توسعه فاز 13، 22 تا 24 پارس جنوبی در قالب طرحهای توسعه ای 35 ماهه پارس جنوبی هنوز هیچ یک از سکوها و خطوط لوله دریایی این چهار فاز پارس جنوبی در آب های خلیج فارس نصب و راه اندازی نشده است.
مهدی اعتصامی در پاسخ به سئوالات مهر درباره تاخیر در بخش فراساحلی توسعه این چهار فاز گازی پارس جنوبی، گفت: با گذشت 38 ماه هنوز تولید زودهنگام در هیچ کدام از فازهای 35 ماهه پارس جنوبی محقق نشده است و این تنها مربوط به فاز 13، 22 تا 24 نیست.
مدیرعامل صدرا با اعلام اینکه تعیین زمان 35 ماه برای توسعه برخی فازهای پارس جنوبی یک زمان "سیاسی" و "غیر واقعی" بود، تصریح کرد: باید به زمان تعیین شده ایراد گرفت چرا که توسعه فازهایی مانند 15 و16 ، 17 و 18 که از سال 85 آغاز شده و شرایط تحریم را نداشت هنوز تکمیل نشده است وای به حال فازهای 35 ماهه که در اوج تحریم در سال 89 قرارداد آنها امضا شد.
مشکل تاخیرهای پارس جنوبی بی پولی است
این مقام مسئول در تشریح مهمترین مشکلات توسعه و دلایل تاخیرها در پارس جنوبی، اظهار داشت: اگر منابع مالی مورد نیاز توسعهی فازهای 35 ماهه به موقع و به اندازه تامین میشد، توسعهی این فازها در زمان مقرر انجام میشد.
وی، افزود: با وجود آنکه صدرا تجهیزات و کالاهای اصلی و کلیدی فراساحل مورد نیاز توسعه فازهای مورد نظر را خریداری کرده است، اما حدود چهارماه است که به دلیل تامین نشدن به موقع منابع مالی، این کالاها در گمرک مانده است.
اعتصام در پاسخ به این سوال مهر که آیا تغییر در کارفرمای توسعهی میدان گاز پارس جنوبی در توسعه فازها موثر است یا نه، توضیح داد: تغییر کارفرما در پیشرفت پروژه تاثیرگذار نیست؛ چرا که مدیران وابسته به منابع مالی هستند. البته در صورت اینکه شرایط مدیریت شود میتوان پروژهها را در کوتاهمدت اجرا کرد.
زمان تولید گاز از فازهای 35 ماهه مشخص نیست
مدیرعامل صدرا همچنین با تاکید بر اینکه نمی توان زمان مشخصی را برای آغاز تولید گاز در فازهای 35 ماهه پارس جنوبی اعلام کرد، در پاسخ به سوال دیگر مهر مبنی بر حجم مطالبات معوق این پیمانکار از شرکت نفت و گاز پارس یادآور شد: در برخی از فازها مطالباتی نداریم اما نیاز شدیدی به تامین منابع مالی داریم؛ چرا که برای خرید برخی از تجهیزات از خارج نیازمندیم که بیش از 15درصد از بهای کالا را بپردازیم بهطوری که برخی اوقات باید بین 35 تا صددرصد بهای کالا پرداخت شود تا تجهیزات مورد نیاز به ما تحویل داده شود.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال مهر که در زمان انعقاد قراردادهای 35 ماهه پارس جنوبی اعلام می شد تحریم ها هیچ گونه تاثیری ندارد، گفت: تحریمها در توسعه پارس جنوبی تعیین کننده نبود؛ چون در شرایط تحریم این همه کالا وارد شد. البته اگر مدیریت میتوانست ریسکهای مالی جهانی و بینآلمللی را بپذیرد، قادر بود از تحریمها عبور کند.
آیا توسعه همزمان 17 فاز توجیه دارد؟
اعتصامی همچنین در پاسخ به این سوال مهر که آیا توسعه همزمان 17 فاز پارس جنوبی آن هم در شرایط تحریم و نبود منابع مالی کافی تصمیم درستی بود، توضیح داد: این سوالی است که باید از کارفرما پرسید. صدرا متعهد به اجرای پروژه است.
وی ادامه داد: البته با توجه به منابع محدود باید اولویت توسعه طرحها مشخص میشد در غیر این صورت شاهد برخی پروژههایی هستیم که 40 سال است پرونده آن در شورای مدیریت باز است.
این مقام مسئول با یادآوری اینکهالبته با توجه به شرایط پیش آمده در شرایط تحریم و کمبود منابع مالی، کارفرما طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی بیشتر منابع را حتی به قیمت اختصاص منابع مالی سایر فازها به سمت فازهای 12، 15 و 16 سوق داده است، اظهار داشت: چرا که این فازها با پیشرفت بالای 90 درصد در آستانهی بهرهبرداری قرار دارند.
وی در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه قرارگرفتن شرکت صدرا در لیست تحریمها محدودیتی در تامین کالای مورد نیاز پروژهها در پارس جنوبی ایجاد نکرده است، خاطر نشان کرد: این شرکت چندین تیم در اروپا و چین برای انجام مذاکره و خرید کالا دارد و در این زمینه مشکلی ندارد.
نظر شما