علی دهباشی، مدیرمسئول نشریه بخارا که با همکاری پژمان فیروزبخش و زیر نظر آرش افشار به نمایندگی از بهرام و کوشیا افشار فرزندان ایرج افشار، کار گردآوری و تدوین خاطرات این ایرانشناس فقید را بر عهده داشته است، درباره این کتاب به خبرنگار مهر گفت: سبک خاطرهگویی ایرج افشار با دیگران فرق دارد؛ افشار در کتاب «این دفتر بیمعنی» که عنوان آن هم حکایت از فروتنی او دارد، شیوه کورنولوژیک (ترتیب تاریخی) را برای بیان خاطرات خود انتخاب نکرده، بلکه و بر اساس موضوع، خاطرات خود را نوشته است که مجموعه این خاطرات، از سنین نوجوانی تا اخرین روزهای زندگی وی را دربر میگیرد که البته در بخشهایی مانند اشخاص، موسسات، حوادث تاریخی، کتابها و نشریات تدوین شده است.
وی با ذکر مثالهایی یادآور شد: مثلاً او در مدخلی با عنوان حبیب یغمایی، هر آنچه در طول زندگی از یغمایی خاطره داشته است، همه را یکجا آورده است. یا مثلاً در مدخلهایی مانند مجله مهر، انتشارات دانشگاه تهران، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، مرتضی کیوان، نه گفتنهای من، ترسهای من، کتابهای من، محمدتقی دانشپژوه، اللهیار صالح، علیاکبر سیاسی، جلال آلاحمد، رضا گنجهای، ماجرای اسماعیل رائین، ماجرای سانسور و دیدار با هویدا، درگیری با سانسور و ماجرای امتیاز مجله آینده، به بیان خاطرات خود از این مسائل پرداخته است.
دهباشی با بیان اینکه ایرج افشار برای اولین بار 1.5 سال قبل از فوت، شروع به انتشار این خاطرات در ستون خودش در نشریه بخارا با عنوان «پارهها و تازههای ایرانشناسی» کرد، افزود: در کتاب «این دفتر بیمعنی» حوادث 70 سال مسائل فرهنگی ایران بازگو شده و به جرات باید گفت این کتاب یکی از بینظیرترین خاطراتی است که حتماً پس از انتشار آن، برای هر کسی در هر جای دنیا که بخواهد درباره فرهنگ، تاریخ، فن کتابداری و تصحیح متن در ایران و نیز شخصیتهای موثر این سرزمین از دکتر مصدق گرفته تا هوشنگ نهاوندی، تحقیق کند و اطلاعات کسب کند، مفید خواهد بود.
مدیرمسئول نشریه بخارا در توضیح بیشتر گفت: ایرج افشار از 17 سالگی در کنار پدرش با بزرگترین شخصیتهای فرهنگی مملکت آشنا بود و از این جهت یک استثنا به شمار میرود. او از همین طریق موفق شده سه نسل از بزرگان ایران را از نزدیک دریابد. این خاطرات همچنین از جهت حافظه بینظیر ایرج افشار، اطلاعاتی که به جرات میتوان گفت همگی ناگفته است، بسیار جذاب و خواندنی است.
وی همچنین با یادآوری این نکته که ایرج افشار در وصیتنامه خودش به فرزند بزرگش گفته است که وی (دهباشی) انجام این کار (تدوین و گردآوری و انتشار خاطرات افشار) را بر عهده بگیرد، تاکید کرد: ما برای این کار، فهرستهای گوناگونی تدوین کردهایم و خوشبختانه تمام مراحل این کتاب که دارای 486 عکس و سند بینظیر و چاپ نشده است، طی شده، صفحهبندی آن هم انجام شده و ما امیدواریم تا سالمرگ ایرج افشار در اسفندماه از سوی انتشارات سخن به چاپ برسد.
نظر شما