دكتر محمد حسين ايماني خوشخو، دبير شوراي فرهنگ عمومي وزارت فرهنگ و ارشاد سلامي كه صبح امروز در جمع خبرنگاران رسانه هاي داخلي سخن مي گفت، ضمن اعلام اين مطلب اظهار داشت: مسووليت اصلي شوراي فرهنگ عمومي سياست گذاري روي فرهنگ عمومي جامعه و تصميم گيري درباره جنبه هاي مختلف اين امر است. اين شورا با حضور مسوولان سازمان هاي فرهنگي كشور تشكيل مي شود و صاحب نظران فرهنگي در خصوص مسايل مختلف فرهنگ عمومي به اين شورا اعلام نظر مي كنند.
وي خاطر نشان كرد: شوراي فرهنگ عمومي كه به دستور آقاي خاتمي ( وزير ارشاد وقت ) در سال 1366 كار خود را آغاز كرده است، تنها شوراي تصميم گيري در عرصه فرهنگ عمومي جامعه است. اين شورا از چند شوراي وابسته تشكيل شده است كه شوراي نظارت بر اماكن و فضاهاي عمومي، شوراي نظارت بر نشان هاي حك شده بر البسه و لوازم التحرير، شوراي نصب يادمان و مجسمه در اماكن عمومي، شوراي نامگذاري ايام مختلف سال و شوراي نظارت بر واردات و توزيع اسباب بازي را شامل مي شود. البته شوراي فرهنگ عمومي استان هاي كشور نيز در مراكز استانها مشغول فعاليت است كه به رياست نمايندگان ولي فقيه و امام جماعت هاي استان ها و قائم مقامي استانداران تشكيل مي شود. به تازگي و با توجه به مصوبه هيات دولت شوراي ترويج فرهنگ ايثار و شهادت نيز برپا شده است كه كار خود را در اين زمينه انجام مي دهد.
دبير شوراي فرهنگ عمومي وزارت ارشاد به ارايه آماري عملكرد اين شورا طي 17 سال گذشته پرداخت و اعلام كرد: تاكنون 404 جلسه به صورت دو هفته يك بار تشكيل شده است و كيمسيون هاي وابسته به اين شورا با برگزاري 84 جلسه 179 مورد تصميم گيري و اعلام مصوبات را در برنامه خود داشته اند. همچنين 61 گروه علمي و مشورتي باي دبيرخانه همكاري داشته است كه شامل كارشناسان واساتيد دانشگاه ها بوده است. 50 نشست علمي و مشورتي در اين شورا برگزار شده است كه در اين نشست ها با صاحبت نظران و علاقمندان با موضوع 35 پژوهش ملي و بنيادي به نتيجه رسيده است. علاوه بر اين 262 مقاله علمي در حوزه مسايل فرهنگي عمومي در نشريات و سمينارهاي مختلف از سوي اين شورا انتشار يافته و از 43 پايان نامه در مقطع كارشناسي ارشد و دكترا با توجه به موضوع هاي مرتبط با فعاليت شوراي فرهنگ عمومي حمايت به عمل آمده است. برپايي 101 نشست تخصصي، علمي و مشورتي در راستاي افزايش محتواي بحث هاي مورد نظر و طبع 79 كتاب كه به طور عمده مورد استفاده محققان و پژوهشگران فرهنگي عمومي كشور قرار دارد، بخش ديگري از فعاليت هاي شوراي فرهنگ عمومي را تشكيل مي دهد.
دكتر ايماني خوشخو به ديگر فعاليت هاي اين شورا اشاره كرد و اظهار داشت: يكي از وظايف شوراي فرهنگ عمومي تصويب اساسنامه بنياد هاي علمي و فرهنگي است كه بايد در دبيرخانه تصويب شود و سپس به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي برسد. تاكنون اساسنامه فعاليت بنياد علمي - فرهنگي بوعلي سينا در همدان، بنياد علمي، فرهنگي و تاريخ رب رشيدي در تبريز و بنياد قلعه تاريخي فلك الافلاك در استان لرستان به تصويب رسيده است و تاكنون درخواست ساير بنيادها تحت بررسي قرار دارد. بنياد ايراني پيوندهاي فرهنگي از ديگر بنيادهايي است كه با اهداف مشخصي براي تصويب نهايي در حال بررسي است.
وي ادامه داد: سازماندهي نظام تبليغي كشور ديگر فعاليت اين شورا به شمار مي رود كه هدف از تشكيل آن همسو نمودن فعاليت هاي تبليغي و افزايش كارايي و اثر بخشي مناسب اين فعاليت ها و حفظ و ارتقا روح عزت و كرامت ملي و پاسداري از آزادي، تقويت هويت اسلامي - ايراني، سالم سازي فضاي فرهنگي كشور و تقويت مودت و همياري مسلمانان با ديگر ملل جهان است. يكي ديگر از فعاليت هاي اين شورا تدوين شاخص هاي فرهنگي كشور است كه از سه بخش كلي فرهنگ بينشي و رفتاري افراد جامعه، مصرف كالاها و خدمات فرهنگي، استفاده از نيروي انساني، فضا و تجهيزات فرهنگي دولتي و غير دولتي تشكيل مي شود. تدوين سياست هاي ناظر بر برگزاري اردوهاي دانش آموزي و دانشجويي به منظور ايجاد بستري مناسب براي تمرين زندگي دستجمعي برگرفته از تحكيم و تقويت مسايل فرهنگي و كسب تجربه اجتماعي و اخلاقي، آشنا سازي با شرايط زندگي مردم در مناطق محروم از ديگر فعاليت هاي شوراي فرهنگ عمومي است.
اين مدير فرهنگي كشور با اشاره به تدوين آيين نامه شوراي هماهنگي و برنامه ريزي آموزش و باز آموزي مديران فرهنگي كشور توضيح داد: آموزش مديران فرهنگي، روزآمد كردن دانش مديران، آموزش همراه با پژوهش به وسيله برگزاري دوره هاي مختلف و جلوگيري از پراكنده كاري دوره آموزشي از اهداف تدوين آيين نامه شوراي هماهنگي و برنامه ريزي آموزش مديران فرهنگي به شمار مي رود. همچنين شوراي فرهنگ عمومي در زمينه نام گذاري رسمي روزهاي مختلف سال فعاليت مي كند كه تعيين " روز خليج فارس " در روزي كه مصادف با اخراج پرتغالي ها از خليج فارس است، نامگذاري روزي با عنوان " روز گفت و گوي تمدن ها " در 30 شهريور مصادف با سخنراني آقاي خاتمي در سازمان ملل متحد و " روز جوان " مصادف با سالروز توليد حضرت علي اكبر از جمله فعاليت هاي اخير در زمينه نامگذاري روزهاي سال است.
دكتر ايماني خوشخو به برنامه هاي آينده شوراي فرهنگ عمومي اشاره كرد و بيان داشت: بحث فرهنگ مصرف از جمله مباحث فرهنگي به شمار مي رود كه با توجه به ضرورت توجه به منابع اقتصادي در كشور و محدوديت منابع و حفظ اين ذخاير براي آيندگان در حال بررسي است كه در قالب تدوين آيين نامه مصرف عمومي ارايه مي شود. همچنين بحث وجود نظم و امنيت اجتماعي يكي از مسايل در حال بررسي اين شورا است. اين موضوع از آنجا كه سر منشا بسياري از تحولات اجتماعي است و جزو منافع ملي به شمار مي رود، جزو فعاليت هاي در حال انجام است و كميسيون ويژه اي براي تعيين شده است. بررسي ابعاد مختلف فرهنگ ورزش و گسترش فرهنگ آن در جامعه و جلوگيري از ايجاد برخي صحنه هاي ناپسند و هماهگي در رفتار و پوشش تيم هاي ملي كشور تحت بررسي قرار دارد. در اين زمينه پيامدهاي فرهنگي - اجتماعي ورزشي و نياز به هماهنگي دستگاه هاي فعال در زمينه ورزش تحت بررسي است.
وي در پاسخ به پرسش يكي از خبرنگاران در خصوص فعاليت شوراي فرهنگ عمومي در زمينه تعيين لباس ملي و پوشش مناسب براي گروه هاي مختلف جامعه با توجه به مطرح شدن اين موضوع در كميسيون فرهنگي مجلس اظهار داشت: سابقه طرح اين مساله به حدود 5 سال اخير باز مي گردد. بحث پوشش مردم در جامعه و پيامد هاي غير فرهنگي برخي از پوشش ها طي چندين جلسه مورد بحث و بررسي شوراي فرهنگ عمومي قرار گرفت و مساله برگزاري نمايش لباس ها به صورت زنده نيز مورد بررسي قرار گرفت و از آنجا كه اين مساله حساسيت هاي مختلفي را بر مي انگيزد موضوع مورد نظر به بحث گذاشته شد. حتي در اين مورد تحقيقي از سوي يكي از طراحان لباس صورت گرفت كه نتايج پژوهشي اين فعاليت در يكي از جلسه هاي شوراي فرهنگ عمومي مطرح شد. اما اين فعاليت جدا از اقدام كميسيون فرهنگي مجلس است. البته شوراي فرهنگ عمومي با توجه به اينكه حيطه وظايفش در خصوص علايم و نشانه هاي حك شده بر لباس و لوازم التحرير است در اين زمينه تعيين لباس ملي فعاليت خاصي نكرده است، اما حاضر به همكاري با كميسيون فرهنگي مجلس و در اختيار قرار دادن فعاليت ها و پژوهش هاي شورا در اين زمينه است.
دبير شوراي فرهنگ عمومي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره فعاليت اين شورا بر ورود بي رويه اسباب بازي هاي خارجي به خصوص اسباب بازي هاي چيني كه مواد تشكيل دهنده بسياري از آنها به وسيله وزارت بهداشت غير بهداشتي و زيان آور براي كودكان معرفي شده است و نيز ورود بدون نظارت بازي هاي رايانه اي كه اهداف فرهنگي غربي را دنبال مي كند، توضيح داد: اين مساله با توجه به حساسيتي كه نسبت به آن در جامعه وجود دارد در چند جلسه شورا مورد بحث و بررسي قرار گرفت و در شوراي هنر نيز مطرح شد تا بر توزيع و واردات اسباب بازي ها و همچنين بازي هاي رايانه اي نظارت بيشتري صورت بگيرد. مصوبه اي هم از سوي شوراي نظارت مطرح شده است كه بايد به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي براي ابلاغ و اجرا برسد. البته در زمينه اسباب بازي ها، شوراي فرهنگ عمومي به عنوان مرجع از دو جنبه حمايتي و جلوگيري از توليد استفاده مي كند. در حال حاضر بحث حمايت از توليد بازي هاي رايانه اي مناسب با فرهنگ عمومي جامعه مطرح است در حوزه مقابله نيز براي جلوگيري از ورود بي رويه اسباب بازي ها و بازي هاي رايانه هاي نامناسب طرح هايي در دست انجام است. اين سياست ها پس از تدوين و آماده سازي براي اجرا ارايه خواهد شد.
دكتر ايماني خوشخو درباره اقدام شوراي فرهنگ عمومي براي بهبود وضعيت نامناسب توليد ونصب مجسمه ها و يادمان هاي مختلف در شهر با توجه به اعتراض هاي مكرر هنرمندان و اساتيد عرصه تجسمي و مجسمه سازي كشور و نبود يك برنامه ريزي صحيح و حساب شده براي سفارش ساخت و نصب اين آثار اظهار داشت: اين مساله از نظر بحث تخصصي مجسمه سازي صحت دارد و ساخت و نصب مجسمه ها و يادمان ها در شهرشرايط خوبي ندارند و هنرمندان نيز از نظر مساعدي در اين باره برخوردار نيستند. مشكلي كه در اين راه وجود دارد تداخل وظايف و فعاليت ها بين شوراي شهر و شوراي فرهنگ عمومي وزارت ارشاد است كه در جلسه مشتركي كه با وزارت كشور برگزار شده است در خصوص نظارت بيشتر بر اين مساله تاكيد داشته ايم و خواستار دادن تذكرهايي در زمينه ساخت و نصب مجسمه ها و يادمان ها شده ايم تا حساسيت هاي مورد نظر اعمال شود.
نظر شما