به گزارش خبرنگار مهر بیشتر اشیایی که مینا سازان به بازار عرضه می کنند عبارت است از گوشواره، گلوبند، انگشتر، جعبه های بزرگ و کوچک آرایش زنانه، قوطی سیگار، جعبه های خاتم کاری و مینا کاری، بشقاب مینا، گلدان مینا ، تابلوهای بزرگ و کوچک میناکاری که با هنرهای دیگر مانند طلا کاری، خاتم کاری و مینیاتور ترکیب می شود. روی اشیاء طلایی و نقره ای هم می توان مینا کاری کرد ولی اساساً مینا کاری روی مس انجام میشود.
صنعت مینا با سرشت انسانی گره خورده است
عضو اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه صنعت میناکاری یک هنر کاربردی است، اظهار داشت: ظروف مینا برخلاف دیگر ظروف صنایع دستی قابلیت استفاده در همه نوع آب و هوا هستند و در صورتی که ضربه بخورند، نمیشکنند به همین دلیل است که طرفداران زیادی دارند و البته باید یادآور شد که رنگ و آب این صنعت با سرشت انسانی همخوانی دارد.
غلامعلی فیضالهی با بیان اینکه طی چندسال گذشته استقبال خوبی از این صنعت شده است، خاطرنشان ساخت: در کارگاههای اطراف میدان امام خانمهای زیادی مشغول به کار هستند و اشتغال خوبی در این بخش صورت پذیرفته است و کشورهای خارجی نیز استقبال خوبی کردهاند اما این مسائل نباید سبب شود تا مشکلات این صنعت را از یاد ببریم.
گرانی ارز بر صنعت مینا هم تاثیر گذاشت
این عضو اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان با تاکید بر اینکه گرانی بیش از حد مواد اولیه، گریبان این صنعت را گرفته است، گفت: تهیه مواد اولیه مانند مس، رنگهای نقاشی و لعاب برای کارگاهها بسیار گران تمام میشود و گرانی ارز و دلار نیز سبب تشدید این موضوع شده است.
فیض اللهی ادامه داد: قبلا رنگ لعاب از کشور آلمان وارد میشد و کیفیت خوبی هم داشت اما بعد از انقلاب اسلامی و به دلیل خودکفایی در کشور و اعمال تحریمها، با مسئولان امر در مشهد صحبت شد و پس از آزمایشهای فراوان لعاب به نسبت خوبی تهیه شد اما نمیتوان گفت عالی است و جای کار زیادی دارد.
وی عنوان کرد: در سال گذشته یک بشقاب سایز 25 را میتوانستیم با قیمت 12 هزار تومان با مس و لعاب خریداری کنیم اما از اواخر سال گذشته و در سال جاری قیمت همین بشقاب تا حدود 25 هزار تومان نیز رسیده و در مورد رنگها نیز به همین صورت است یعنی رنگ لاجوردی که در سال گذشته کیلویی 300 هزار تومان بوده،اکنون به مرز یک میلیون تومان رسیده است.
طرحهای تکراری، بلای جان مینای اصفهان
فیضالهی افزود: مشکلی که در حال حاضر در این صنعت وجود دارد این است که طرحهای تکراری به وفور دیده میشود و با توجه به اینکه اشتغالزایی در این صنعت زیاد است انتظار میرود که همه سبکهای موجود کار شود اما متاسفانه تنها سبک اسلیمی کار میشود و کارگاههای انگشتشماری به سبکهای دیگر علاقه نشان میدهند.
وی با اشاره به اینکه طرح اسلیمی به دلیل راحتی و سریع بودن مورد استقبال قرار گرفته، گفت: این حرکت باعث میشودکه صنعت میناکاری جایگاه خود را از دست بدهد و البته از طرف دیگر متاسفانه برخی از کارگاهها خانمها را به نوعی اجیر کرده و سری کارهای تکراری را از آنها میخواهند و هیچ گونه نظارتی نیز بر عملکرد آنها صورت نمیپذیرد.
عضو اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان با بیان اینکه در صورت ادامه این حرکت، باید منتظر از دست دادن جایگاه این صنعت در بین مردم باشیم، گفت: در حال حاضر این اتفاق نیفتاده است اما در صورت عدم توجه به این بخش، تا دو سال آینده شاهد این اتفاق خواهیم بود و اشتغال نیز از بین خواهد رفت.
بیشترین سود به جیب مغازهداران میرود
وی در مورد کارگران کارگاهها و نظارت بر آنها افزود: کارگاههای میناسازی خانمها را به خاطر علاقه آنها در این کارگاهها استخدام میکنند و حاصل تلاش و کار آنها را به قیمت ارزان خریده و با سود کلان می فروشند در واقع و در این بین مغازهداران بیشترین سود می برند.
فیضالهی اظهار داشت: قبلا به استاندار اصفهان پیشنهاد دادیم که محلهایی در سطح شهر پیشبینی شود تا هنرمندانی که در کارگاهها یا خانهها هنر میناکاری انجام میدهند به صورت مستقیم محصولات خود را در این بازارها عرضه کنند و البته این بازارها در کشورهای امریکایی و اروپایی مشاهده میشود و موفق نیز بوده است.
وی با اشاره به اینکه اینکار سبب افزایش رقابت در بین هنرمندان میشود، خاطرنشان ساخت: علاوه بر این مزیت، سبب میشودتا کسانی که در خانهها این هنر را انجام میدهند، به هر قیمتی کار خود را به مغازهداران نفروش اند و این هنر نیز قیمت واقعی خود را پیدا کرده و از افزایش قیمت بیرویهای که مغازهداران اعمال میکنند نیز جلوگیری میشود.
عضو اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان با اشاره به اینکه باید رقابت آزاد را در بازار صنایع دستی بوجود بیاوریم، ادامه داد: در صورت بوجودآمدن این شرایط، شاهد کاهش قیمت در این بخش خواهیم بود ضمن اینکه هر جنسی را میتوانیم با کیفیت بهتر به دلیل رقابتی شدن بازار خریداری کنیم.
سه برابر شدن قیمت مس و رنگ از ابتدای سال جاری
مجتبی بصیرت نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مشکلات حال حاضر میناکاران و میناسازان در گرانی مس و رنگ خلاصه میشود، اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تاکنون قیمتها دو برابر و در مواردی مشاهده شده که تا سه برابر نیز افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شاهد کاهش قیمت طلا و دلار در بازار هستیم، گفت: جالب است که قیمت ارز و دلار روز به روز پایینتر میآید اما قیمت مس روز به روز بالاتر میرود و نظارتی روی این موضوع صورت نمیپذیرد.
میناساز اصفهانی با تاکید بر اینکه در عرض هشت ماه اخیر از قیمت طلا کم شده است، ادامه داد: این وضعیت در مورد مس برعکس بوده و در حال حاضر با کیلویی 38 هزار تومان مس را به صورت ورقهای از تهران خریداری میکنیم البته این مس متعلق به کرمان است که توسط تهران فروخته میشود.
افزایش چهار برابری قیمت لعاب در عرض یک سال
وی در مورد رنگهای موجود در بازار میناسازی و میناکاری گفت: رنگ در صنعت میناسازی در 12 رنگ خلاصه میشود و همه رنگها وارداتی از کشور آلمان است.
بصیرت در مورد لعاب در صنعت میناسازی گفت: لعاب موجود در این صنعت، از ترکیه وارد می شود که در عرض یک سال اخیر قیمت لعاب چهار برابر افزایش یافته که از دو هزار تومان به هشت هزار تومان رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در کشور ایران نیز لعاب وجود دارد، اظهار داشت: لعاب در مشهد نیز تولید میشود اما برای صنعت میناسازی به اندازه کافی کیفیت ندارد و برای هر کار با لعاب مشهد باید سه بار این عمل صورت بگیرد و در بیشتر موارد به صورت رنگ کرم درآمده و در برخی موارد نیز شاهد دانههایی در لعاب خواهیم بود.
میناساز اصفهانی با بیان اینکه لعاب ترک با دوبار لعابکاری به رنگ سفید مورد نظر درمیآید، خاطرنشان ساخت: لعاب ترک در حال حاضر کیفیت مناسب برای این کار را دارد و بهترین لعاب به حساب میآید اما باید این نکته را یادآور شد که کشور ترکیه این لعاب را برای میناسازی درست نمیکند ولی به درد این کار میخورد.
تولید لعاب در داخل همت سرمایهداران را میطلبد
وی ادامه داد: ایران توانایی تولید لعاب را با کیفیت عالی و مناسب با این صنعت دارد اما حضور فعال سرمایهداران را میطلبد و لعاب مشهد نیز بیشتر برای کاشی و سرامیک و ظروف دیگر تهیه میشود و در صورت همت در این امر، مسلما بهبودی تحقق خواهد یافت.
بصیرت در مورد سبک کار در این صنعت افزود: در صنعت میناکاری سه سبک اسلیمی، پردازی و خطایی وجود دارد و در بین میناسازان نیز کار میشود اما بسته به اینکه ظرف مورد نظر چطور کار شود، مردم را به سمت خود خواهند کشاند.
....................................................
گزارش: زهرا نوبخت
نظر شما