به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مهدی زارع به مناسبت زلزله اهر و ورزقان با ارسال یادداشتی به خبرگزاری مهر با تأکید بر اینکه بر اساس شواهد ساختمانهای موجود در بسیاری از شهرستانهای کشور تاب آوری کافی در مقابل ریسک زلزله را ندارد، نسبت به زلزلههای بزرگ آینده هشدار داد.
در این یادداشت آمده است:
"امروز اولین سالروز زلزلههای دوگانه ورزقان در استان آذربایجان شرقی در تاریخ 21 مرداد 91 است. زلزله اول در ساعت 4 و 53 و 3 دقیقه بعدازظهر و دومی در ساعت 5 و 3 دقیقه به ترتیب با بزرگای 6.4 و دیگری ساعت 6.3 رخ داد.
این زلزله 307 نفر کشته بر جای گذاشت و پسلرزههای آن هم از نظر تعداد و هم از نظر اندازه در طی یک سال گذشته کمتر شدهاند و 8 روز قبل در روز 13 مرداد نیز پسلرزه ای با بزرگای 3.4 در پهنه رومرکزی زمینلرزه ورزقان پسلرزه دیگری رخ داد. برآورد میشود که این پسلرزهها میتوانند تا حدود 6 ماه دیگر نیز ادامه داشته باشند.
دو قطعه از پهنه گسله جنوب اهر، در این زلزلههای دوگانه فعال شد. زلزله ورزقان بیشترین میزان تلفات را در روستای "باجه باج" داشت که در آن روستا 44 نفر کشته شدند، دلیل تلفات زیاد، نزدیکی این روستا به پهنه مرکزی و بافت سنتی و بسیار نامقاوم روستا بود و شهرهای ورزقان، اهر، هریس در فاصلههای به ترتیب حدود 15، 25 و 35 کیلومتری کانون زلزله بودند که هر یک آسیبهایی در این زلزلههای دوگانه تحمل کردند.
برخی از خانههای ورزقان، اهر و هریس از جمله فرمانداری ورزقان و خانههای مسکن مهر (که در حال ساخت بودند) آسیبهای متفاوت دیدند و بیمارستان هریس که یکسال زودتر از زلزله افتتاح شده بود آسیب جدی دید و از سرویس دهی خارج شد، ولی سد "ستارخان" اهر نیز آسیب مهمی ندید.
زلزلهای به بزرگای 6.4 ریشتر و 307 نفر کشته متاسفانه نشان داد که هنوز با مراحل اول ایمنی در برابر زلزله فاصله بسیاری داریم. ساختمانهای موجود در بسیاری از شهرستانهای کشور تاب آوری کافی در مقابل ریسک زلزله را -حتی زلزلههای با بزرگای کمتر از 6.5- ندارند؛ چراکه یا اساسا به صورت سنتی ساخته شدهاند و یا اگر اخیرا احداث شده بودند بر پایه طراحی و اجرای مهندسی نبودهاند.
از نظر ارتباطات نیز در هفته اول بعد از زلزله در پهنه کانونی هیچ دسترسی به تلفن همراه وجود نداشت.
به یاد داشته باشیم که مخربترین زلزلههای تاریخی ایران در منطقه آذربایجان شرقی (زلزلههای تاریخی شهر تبریز) قرار دارد و با توجه به موقعیت گسل شمال تبریز، در صورتی که زلزله مشابه ورزقان در پهنه گسل شمال تبریز اتفاق بیفتد، در تبریز و شهرهای اطراف خسارتهای جدی انتظار داریم.
البته امیدواریم تا قبل از رخداد چنین زمینلرزههای مخربی ایمنی محیطهای زندگی ما در برابر ریسک چنین زمینلرزههایی بسیار بالاتر از وضع امروز و در حد استانداردهای شناخته شده درسطح امروز دنیای پیشرفته باشد."
نظر شما