به گزارش خبرنگار مهر، يکي از برنامههاي اصلي جمهوري اسلامي ايران، اطمينان از ارائه خدمات مخابراتي و ارتباطاتي به مناطق محروم، روستاها و نقاط دورافتاده است که اين امر بهويژه پس از خصوصیسازی صنعت مخابرات نيازمند توجه بيشتری بوده است.
براي تحقق اين امر ايجاد سازوكارها و بسترهاي فني، اقتصادي، حقوقي و قانوني در سطح سياستگذاري، برنامهريزي، اجرا و نظارت ضرورتي اجتنابناپذير است. بهمنظور تدوين چارچوبي منسجم و برخورداري از دستورالعملي معين در تعيين ابعاد و نحوه ارائه خدمات الزامي در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات لازم بود آييننامه و روال مشخصي در اختيار باشد تا بتوان در مسيري هدايتشده و درست فعاليتهاي ضروري در اين زمينه را با استفاده از توان بخش خصوصي انجام و به نتيجه رساند.
از اين رو نظامنامه اجرايي ارائه خدمات اجباري مخابراتي (USO) توسط گروه پژوهشي توسعه مدلهاي کسب و کار در حوزه فناوري اطلاعات (ITBM) پژوهشکده فناوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي در قالب طرحی پژوهشی تدوين و در كميسيون تنظيم مقررات ارتباطات سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي به تصويب رسيد.
در اين طرح، پژوهشگران اين پژوهشکده با مطالعه و بررسی وضعيت موجود و مکانيزمهاي اجرايي فعلي و نيازها و محدوديتهاي ساختار موجود، از طريق مطالعه دقيق قوانين، آييننامهها و برنامهها و اسناد موجود در اين زمينه راهکارهاي قانوني و ظرفيتهاي بالقوه براي ارائه بهتر خدمات فناوري اطلاعات و ارتباطات براي مناطق محروم و دورافتاده را شناسايي کرده و با بررسي تجربيات کشورهاي مختلف منطقه و کشورهاي در حال توسعه و توسعهيافته راهکاري بومي و متناسب با نيازها و اهداف برنامهاي جمهوري اسلامي ايران را پيشنهاد کرده و به منظور عملياتي شدن آن نظامنامه اجرايي آن را نيز تدوين کردند.
بندهاي این نظامنامه اجرايي ارائه خدمات اجباري شامل مواردي همچون شناسايي ساختار اجرايي USO، سرويسهاي الزامي و محدوده جغرافيايي و نقاط تحت پوشش ارائه خدمات USO ، چگونگي تامين منابع و مصارف مالي خدمات USO، نحوه انتخاب ارائهكنندگان خدمات USO ، نحوه مالكيت تجهيزات ارتباطي و خدمات USO، چگونگي و نحوه قيمتگذاري خدمات USO براي استفادهكنندگان، بهرهبرداري، نگهداري و استمرار سرويسدهي خدمات USO و نحوه نظارت بر ارائه خدمات USO است که به تصويب رسيده است.
از جمله سرويسهاي الزامي که به تصويب کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي رسيده ميتوان به تامين تلفن خانگي براي روستاهاي 20 خانوار به بالا با پوشش تلفن همراه، دسترسي به اينترنت و استفاده از فاكس، تامين حداقل يك ارتباط عمومي در روستاهاي زير 20 خانوار، ايجاد دفتر ارتباطات و فناوري اطلاعات روستايي در روستاهاي 70 خانوار به بالا، پوشش ارتباطي تلفن همراه در جادههاي بين روستايي، تامين تلفن همگاني در اماكن عمومي شهرها، تامين اينترنت در اماكن عمومي، پوشش تلفن همراه، دسترسي به اينترنت و استفاده از فاكس در روستاهايي كه داراي تلفن خانگي بوده و فاقد اين امكانات هستند و نیز ارائه خدمات عمومی الزامی پستي اشاره کرد.
از نقاط حائز اهميت در اين طرح، پيشنهاد صندوقي براي تامین منابع مالی و تسریع مديريت طرحهاي توسعه خدمات ارتباطات و فناوری اطلاعات در نقاط مورد نظر است؛ در این راستا به منظور ساماندهي فعاليتهاي مالي USO، صندوق ايجاد و توسعه خدمات عمومي اجباري ارتباطات و فناوري اطلاعات با هدف نگهداري منابع مالي و اختصاص وجوه مورد نياز اجراي پروژههاي USO در این نظامنامه پیشبینی شده است.
اساسنامه اين صندوق نیز توسط پژوهشکده فناوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي پيشنهاد و تدوين شده که مراحل قانونی تصويب و اجراي خود را در سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي طی میکند.
در این راستا و به منظور گسترش و بهبود اجرای این خدمات، اداره كل توسعه و نظارت بر خدمات عمومي اجباري (USO) در ساختار جديد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز به تصویب كميسيون تنظيم مقررات ارتباطات رسیده است.
خدمات عمومي اجباري ارتباطات و فناوري اطلاعات الزامي قانوني است كه معمولاً بر عهده دولتها گذاشته ميشود تا امكان استفاده از يك سرويس مخابراتي، پستي و فناوري اطلاعات را براي هر يك از آحاد كشور، در هر نقطه فراهم کند؛ اين الزام به این دلیل است كه دسترسي به خدمات ارتباطي و فناوري اطلاعات براي كليه مناطق كشور به ویژه روستاها و نواحي دورافتاده كه ارائه خدمات به آن ها صرفه اقتصادي كمتري دارد، تضمين شود.
نظر شما