به گزارش خبرنگار مهر، عصر روز گذشته آیین رونمایی از تمثال شهدای روستای کلاک شهرستان دماوند بار دیگر برکت وجود این ستارگان درخشان آسمان ولایت را بر همگان عیان ساخت، چراکه در سایه برپایی این آیین مملو از روحانیت و تقدس، فرصتی دست داد تا مردم بتوانند مشکلات خود از جمله کمبود آب شرب و زراعی را با مسئولان امر در میان بگذارند؛ خبرنگار مهر نیز علاوه بر پوشش خبری متن این مراسم که "رونمایی از تمثال شهدای کلاک" بود، به حاشیه نگاری از نقطه نظرات مردمی و پیگیریهای مسئولان در خصوص مشکل آب این روستا پرداخت، حاشیه ای که داغتر از متن شد.
نخست بد نیست تا کمی بیشتر با روستای کلاک و حتی شهرستان دماوند آشنا شوید، شهرستان دماوند با مساحتی بالغ بر ۱۸۸ هزار هکتار در محدوده شهرستانهای فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است.
طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵مرکز ملی آمار ایران تعداد 27 هزار و 418 خانوار شامل 96 هزار و 860 نفر در این شهرستان سکونت دارند.
هرکسی نام دماوند را شنیده و یا سفری ولو کوتاه بدان داشته در توصیفات خود از سرزمینی دارای آب و هوایی مطبوع، درختانی سر به فلک کشیده، باغاتی خرم، رودخانه های جاری، کوه های ستبر و در کل آبادانی یاد می کند، اما این تنها یک روی سکه است؛ هرچند باید حق داد که خطور رنج مردم از معضل آب به ذهن هرآنکه دماوند را دیده و یا نامی از آن شنیده کمی دشوار باشد، اما دماوند برغم این تصورات و با وجود برخورداری از چنین ظاهری در واقع خطه ای کم آب و در برخی مناطق بی آب است.
برای درک بهتر این مهم می توان قدمی در معابر دو منطقه روستایی کلاک و "یدره" از بخش مرکزی شهرستان دماوند زد، وصف حال امروز و دیروز نواحی روستایی مذکور از زبان مردم آبادی بویژه سالخوردگان شنیدنی است.
"چهل چشمه" دیروز و دیار خشک امروز
یکی از اهالی روستای کلاک درباره مشکلات خود به خبرنگار مهر گفت: تا دیروز نام روستای کلاک به "چهل چشمه" هم معروف بود، اما امروز حتی یک چشمه جوشان نیز برای این خطه باقی نمانده است.
وی ادامه داد: مشکل آب در دهه اخیر آغاز شد، اما در ابتدای امر چندان به چشم نمی آمد و تنها کشاورزی را تحت الشعاع خود قرار می داد، اما در سه سال اخیر دیگر آب شرب هم در ایام گرم سال برای مردم نمانده است.
این روستایی اهل کلاک افزود: نبود آب زراعی، کشاورزی کلاک را از رونق انداخت و امروز فقدان آب شرب در حال تبدیل آن به روستایی متروک و پیوستنش به خاطرات است.
دیگر روستایی اهل کلاک نیز رفع مشکل آب را رافع سایر معضلات این روستا دانست و گفت: آب تنها مشکل روستاییان کلاک نیست، اما مردم این دیار چنان رنجی از این بابت می کشند که به نوعی دیگر مسائل خود را فراموش کرده اند.
وی ادامه داد: تنها راه پیش روی مردم روستای کلاک ترک آن و یا ادامه زندگی با دشواریهای بسیار است.
طرح آبرسانی بازمانده در میانه راه
بر اساس گزارشات میدانی خبرنگار مهر در گفتگو با مردم و مسئولان شورای اسلامی روستا، پروژه آبرسانی انتقال آب از مناطق روستایی پایین دست کلاک و یدره به این دو منطقه چندی قبل مطرح شد و پس از پیگیریهای لازم مراحل اجرای خود را آغاز کرد، اما اضافه شدن منطقه ای فاقد سکنه موسوم به "یورتعلی" به طرح مذکور موجبات نارضایتی مردم سرمنشأ انتقال و توقف پروژه را فراهم ساخت.
از معدود اهالی جوان باقی مانده در روستای کلاک در این باره به خبرنگار مهر گفت: مردم این روستا از گذشته های دور کشاورز و کشاورز زاده بودند، اما بی آبی همه آنها را از کار بیکار کرد.
وی ادامه داد: شاید مخاطبان این گزارش تصور کنند که معضلات یاد شده در فواصل طولانی از مرکز کشور رخ می دهد، اما روستای کلاک و شهرستان دماوند در 60 کیلومتری و یا به عبارتی بیخ گوش پایتخت قرار دارند.
این جوان روستایی افزود: طبق طرحی قرار بود آب از مناطق روستایی پایین دست به کلاک و یدره منتقل شود، این روستاییان میزان آب یاد شده را وقف مسجد کرده بودند اما در ادامه کار، منطقه فاقد سکنه یورتعلی به پروژه اضافه شد و این تغییر در بیانی ساده کار را خراب کرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر پروژه آبرسانی به روستای کلاک و منطقه روستایی مجاور یعنی یدره متوقف شده و مشخص نیست که چه زمانی ادامه خواهد یافت.
لزوم رفع مشکل آب کلاک
امام جمعه دماوند و نماینده ولی فقیه در شهرستان در حاشیه بازدید از روستای کلاک با اشاره به پیشینه درخشان مردم این دیار در دوران مبارزات برای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و هشت سال دفاع مقدس، تقدیم چندین شهید، جانباز و آزاده را سندی بر ولایتمداری آنها دانست و بر رفع هر چه سریعتر مشکلات روستا از جمله نبود آب شرب و زراعی تأکید کرد.
حجت الاسلام محمد علاءالدینی ادامه داد: حق مردم شریف کلاک رسیدگی به مشکلاتشان است، مطالبه ستاد اقامه نماز جمعه شهرستان دماوند نیز از مسئولان جدیت در حل و فصل معضلات پیرامونی این روستا است.
پرداخت ماهانه 160 هزار تومان آب بها!؟
رئیس شورای اسلامی بخش مرکزی دماوند و رئیس شورای اسلامی روستای کلاک نیز در ادامه آب و کمبود آن در هر دو بخش شرب و زراعی را اصلی ترین معضل این منطقه خواند و افزود: اهالی کلاک پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی از هیچ امکاناتی بهره مند نبودند.
جعفر سیدآبادی ادامه داد: اما امروز به برکت وجود نظام مقدس اسلامی، نعمت ولایت فقیه و خون شهدا امکانات زیربنای لازم در کلاک فراهم آمده و تنها فقدان آب شرب و زراعی مردم را می آزارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر با وجود اختصاص روزانه 20 هزار لیتر آب از طریق انتقال با تانکر به واسطه پیگیریهای فرمانداری و آبفار شهرستان به این روستا، مردم هفته ای 40 هزار تومان برای خرید آب اختصاص می دهند.
این مسئول با اشاره به طرح آبرسانی به روستای کلاک و یدره از طریق منابع آبی مناطق روستایی "حصاربن"، "سیمین دشت" و "مشهد" افزود: من شب گذشته با مردم و اعضای شورای اسلامی مناطق روستایی مذکور صحبت کردم و آنها هیچ مشکلی با این انتقال ندارند.
سیدآبادی تصریح کرد: تنها مطالبه آنها اختصاص آب به روستای کلاک و یدره و عدم انتقال آن به "سیدآباد" و "یورتعلی" طی یک صورتجلسه رسمی است، درخواست عاجزانه مردم روستای کلاک رفع مشکل کم آبی است.
مشکل آب مناطق روستایی کلاک و یدره باید تابستان امسال حل می شد
نماینده مردم شهرستانهای دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر لزوم گزارش دهی به مردم از سوی مسئولان در مقاطع مختلف زمانی اظهار داشت: چندی پیش نشستی با حضور فرماندار دماوند، بخشدار مرکزی این شهرستان و معاون عمرانی استاندار تهران پیرامون راه های رفع معضل بی آبی روستاهای کلاک و یدره و مبحث انتقال آب از حلقه چاه موجود در روستای مشهد به این مناطق تشکیل و مسائل مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت.
حمیدرضا مشهدی عباسی ادامه داد: من به عنوان خدمتگزار مردم در آن جلسه مطالبات آنها را به مسئولان استانداری منتقل کردم؛ مردم روستای کلاک و در کل شهرستانهای دماوند و فیروزکوه لایق خدمات بیشتری هستند.
وی تصریح کرد: طبق توافقات صورت گرفته و برنامه ریزیهای به عمل آمده قرار بود آبی به نام مسجد روستای کلاک از منابع نواحی روستایی دیگر منتقل شود اما دخالتهایی از سوی برخی صورت گرفت؛ من بارها به صراحت از اینکه افرادی قصد دارند مسائل مربوط به طرح مذکور و عدم اجرای آن را به نهادی نسبت دهند، انتقاد کرده ام.
مشهدی عباسی بیان داشت: باید واقعیتها را برای مردم بیان کرد، شیرهای آب کم جان و تبدیل مزارع و باغات به بیابان برهوت شایسته این منطقه و مردم نیست، البته نمی گوییم کاری انجام نشده اما باید یک مدیر توانایی پیش بینی دستکم پنج سال آینده حوزه کاری خود را داشته باشد.
به گفته نماینده مردم شهرستانهای دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی، مشکل آب مناطق روستایی کلاک و یدره باید تابستان امسال حل می شد، اما دستهایی پشت پرده از تحقق این امر جلوگیری کرد، هرچند پیگیریهای مسئولان برای رفع مشکل آب منطقه همچنان ادامه دارد.
----------------------
گزارش و عکس از مهدی علمداری
نظر شما