۲ شهریور ۱۳۹۲، ۱۱:۱۷

پژوهش جلال ستاری درباره سازمانی که به دستور رضاشاه معدوم ساخته شد

پژوهش جلال ستاری درباره سازمانی که به دستور رضاشاه معدوم ساخته شد

جلال ستاری نگارش پژوهشی را درباره سازمان پرورش افکار را که به دستور رضا خان و با هدف برای دست یافتن به یکسان سازی ملی وسیع‌تر تأسیس شده بود، به پایان رساند.

جلال ستاری، اسطوره‌پژوه و محقق در زمینه تئاتر، ادبیات و تاریخ در این باره به خبرنگار مهر گفت: اخیراً نگارش کتابی پژوهشی را به پایان رسانده‌ام که مربوط به سازمان پرورش افکار در دو سال آخر سلطنت رضا شاه معدوم است. این سازمان داستان جالبی دارد و من هم در این کتاب به نقد و بررسی آن و فعالیت‌هایش پرداخته‌ام.

به گفته این پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ، این اثر پژوهشی را به احتمال زیاد «دفتر پژوهش‌های فرهنگی» منتشر خواهد کرد.

سازمان پرورش افکار عمومی اداره‌ای دولتی بود که به دستور رضاخان و با هدف دست یافتن به یکسان سازی ملی وسیع‌تر در ایران تأسیس شد. رئیس این اداره جدید، احمد متین دفتری وزیر دادگستری بود که در سازمان مذکور موظف به «هدایت نسل جوان برای خدمت به میهن» بود.

رژیم پهلوی این سازمان را به تاسی از ماشین‌های تبلیغاتی ایتالیای فاشیست و آلمان نازی و برای تفهیم آگاهی ملی و ایده‌آل‌های ناسیونالیستی به مردم از طریق مجله، جزوه، روزنامه، کتاب درسی و برنامه‌های رادیویی تشکیل داد. اعضای اصلی سازمان پرورش افکار، استادان دانشگاه بودند که آداب ناسیونالیستی ایران مدرن را شکل داده بودند و در خصوص اخلاق، اهمیت نظافت و نرمش سخنرانی می‌کردند و سیاهه شرکت‌کنندگان را حفظ می‌کردند.

این سازمان 6 کمیسیون سخنرانی، رادیو، تدوین کتب درسی، هنرپیشگی، موسیقی و مطبوعات داشت.

جلال ستاری، مولف اثری پژوهشی درباره سازمان پرورش افکار، بیش از 50 سال است که در عرصه  فرهنگ ایران فعالیت می‌کند. از او بیش از تعداد سال‌های عمرش (82 سال) کتاب اعم از تالیف و ترجمه در حوزه‌هایی مانند ادبیات کلاسیک ایران و اندیشه‌های متفکران اروپایی به ویژه فرانسوی در زمینه‌های گوناگون و به خصوص اسطوره شناسی، تئاتر، ادبیات و تاریخ، منتشر شده است. ستاری در سال 84 به پاس یک عمر تلاش فرهنگی نشان آفیسیه (نشان ادب و هنر فرانسه) را دریافت کرد.

از آثار این اسطوره‌پژوه پیشکسوت می‌توان به «چشم‌انداز اسطوره»، «زبان رمزی افسانه‌ها»، «زبان رمزی قصه‌های پرشور»، «رمز پردازی آتش»،‌ «اسطوره و رمز»، «حالات عشق مجنون»، «افسون شهرزاد»، «درد عشق زلیخا»، «عشق صوفیانه»، «پژوهش در قصه اصحاب کهف»، «پژوهش در قصه یونس و ماهی»، «پژوهشی در قصه شیخ صنعان و دختر ترسا»، «پژوهشی در قصه سلیمان و بلقیس» و «گفتگوی شهرزاد و شهریار» اشاره کرد.

کد خبر 2119441

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha