به گزارش خبرنگار مهر، نمایش در هر کجا که مکان رویارویی بازیگر و تماشاگر باشد به وقوع می پیوندد خواه این مکان میدانی در شهر باشد یا خیابان یا سکویی در بازار و یا قهوه خانه اما تئاتر بدون معماری معنا ندارد.
تئاتر چه به شکل نمایش و اجرا باشد و چه به صورت جشن و مراسم، ماهیت آن نباید چنان با طبیعت خود یکی شود که قابل تشخیص نباشد زیرا در این صورت نمایشی در کار نخواهد بود.
آشکارترین نشانه تئاتر همان صحنه است که معماری آن در طول تاریخ دستخوش دگرگونی های فراوان گشته، اما همیشه مکانی کاملا مشخص و متمایز از محیط پیرامون بوده است که عواملی چون نورپردازی که بخشی از معماری صحنه نمایش و از جمله هنرهای بصری محسوب میشود، از ارکان مهم یک اجرای موفق در کنار داشتن نمایشنامه، کارگردانی، بازیگری و ... محسوب می شود.
کوثری یک نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر است که مسئول فنی سابق تالار فجر همدان بوده و بیش از 17 سال در اکثر اجراهای آن زمان مسئولیت طراحی نور و یا صحنه اجراها نیز بر عهده داشته است.
محمد حسن کوثری متولد 1331 همدان دارای مدرک درجه 3 هنری و بازنشسته اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان است.
وی از سال 1351 فیلمسازی آماتوری را در سینمای آزاد آن زمان که وابسته به رادیو تلویزیون ملی بود آغاز کرد سپس با اندک پس اندازی که داشت اولین دوربین عکاسی خود را خریداری بعد از آن رو به عکاسی آن هم با موضوعات مسائل روز و اجتماعی آورد.
پس از مدتی تحصیل در دانشکده هنرهای دراماتیک را رها کرده و در سینما دیانای وقت تهران به عنوان دستیار دستگاه های نمایش مشغول به کار شده و از آنجا بود که به صورت اتفاقی وارد عرصه نورپردازی سینما شد.
وی همچنین در بسیاری از فیلم و سریال های تلویزیونی به ایفای نقش پرداخته و چندین نمایش را نیز بروی صحنه برده است.
نور باعث دیده شدن اشیا و به عبارتی نمایش حیات است
وی در گفتگو با خبرنگار مهر در زمینه اهمیت نور و صدا در نمایش تئاتر گفت: نور باعث دیده شدن اشیا و به عبارتی نمایش حیات است و با پیام های خود حس بازیگر را به مخاطب منتقل می کند.
محمدحسین کوثری افزود: همچنین صدا (موسیقی متن) موجب انتقال بهتر این حس می شود بنابراین نور و صدا هم در تئاتر و هم در سینما از اهمیت بالائی برخوردار است.
سالن های فرهنگی همدان بیشتر شبیه داروخانه یا درمانگاه است
وی همچنین وضعیت سالن های همدان را مطلوب ندانسته و اظهار داشت: متاسفانه با اینکه برخی از سالن های ما چند سال است افتتاح شده ولی نواقص و خرابی های آن هنوز پابرجاست.
کوثری ادامه داد: از لحاظ نمای بیرونی نیز سالن های موجود در همدان اصلا شبیه یک مجموعه فرهنگی نبوده و بیشتر شبیه داروخانه یا درمانگاه است با این حال بارها و بارها اعلام کرده ایم که این مشکلات باید رفع شوند ولی تاکنون اتفاقی در این زمینه نیافتاده است.
به دلیل نبود نیروی متخصص در نگهداری سالن های فرهنگی بیت المال هدر می رود
وی اضافه کرد: در چند سال اخیر برای تجهیزات سالن های موجود واقعا زحمت کشید شده و امکانات خوبی مهیا شده است اما چون مسئول متخصص ندارند که از آنها به نحو احسن نگهداری و استفاده شود باعث هرز رفتن بیت المال می شود زیرا نگهداری وسایل و تجهیزات بسیار مهمتر از استفاده آنان است.
کوثری با مثبت ارزیابی کردن تاثیرات برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان در همدان نیز به مهر گفت: برگزاری این جشنواره ها موجب شده هنرمندان و اهالی تئاتر برای چند روز دور هم جمع شوند و از اطلاعات و تحربیات همدیگراستفاده کنند که این می تواند اثراتی خاص خود را داشته باشد.
وی بیان داشت: اگر می خواهیم در تئاتر بازیگر، نویسنده، کارگردان و... خوبی داشته باشیم باید اندیشه های قوی داشته باشیم.
اگر سوژه ها روال تکراری و کپی شدن را ادامه دهند آینده تئاتر همدان تاریک است
کوثری با بیان اینکه متاسفانه مدتی است که سوژه ها اکثرا تکراری و کپی شده از ساخته های قبل است، ابراز داشت: بنابراین جوانانی باید تربیت شوند که اندیشه های نو داشته باشند و این کار جز با برگزاری کلاس های مستمر و مداوم آموزشی میسر نخواهد بود در غیر این صورت من آینده تئاتر همدان را تاریک می بینم.
تئاتر کودک ما معنا و مفهوم خاصی ندارد
وی ادامه داد: به عنوان مثال کارهای کودک ما اصلا معنی و مفهوم خاصی نداشته و بیشتر آنها رو به موسیقی و حرکاتی بدون بار فرهنگی آورده اند در صورتی که برگزاری جشنواره های ملی و بین المللی فرصت بسیار مناسبی است تا از تکنولوژی و دانش خارجی ها بهره لازم را برده و بسته به شرایط اجتماعی و اقتصادی بتوانیم ایده های آنان در جهت پیشرفت تئاتر بهره ببریم.
این نویسنده، بازیگر و کارگردان نمایش وضعیت کنونی تئاتر همدان را در گرو شرایط امروزی دانسته و افزود: شرایط زمان همه چیز از جمله تئاتر را تغییر می دهد.
کوثری همچنین یادآور شد: در گذشته تئاتر همدان بسیار غنی بود و نمایشنامه های قوی از نویسندگان جهانی روی صحنه می رفت اما در حال حاضر با وجود افزایش اجراها، از لحاظ محتوی و کارگردانی ضعیف شده اند و به علت های مختلف افراد دنبال یادگیری و آموزش های جدید نمی روند که این خیلی مهم و زیان آور است.
وی افزود: از طرفی در چند سال گذشته برنامه آموزشی مناسبی برای علاقمندان نداشته ایم و همه چیز خلاصه شده در کارگاه های یک روزه و یا چند ساعته ای که در لابلای جشنواره ها برگزار شده است.
در تئاتر افراد با هم صداقت بیشتری دارند
این هنرمند پیشکسوت که سابقه کارگردانی بیش از هفت فیلم بلند سینمایی را در کارنامه خود دارد در مورد علاقه خود به تئاتر یا سینما می گوید: زیاد تفاوتی برایم نداشته و با هر دو راحت کار می کنم ولی تفاوت اصلی این است که در تئاتر افراد با هم صداقت بیشتری داشته که البته در سینما هم وجود دارد ولی شاید گاهی در لابلای آن نکاتی نهفته باشد.
امیدواریم با توجه به موارد عنوان شده و با عنایت به اهمیت هنر زنده تئاتر در پویایی و تحرک در فرهنگ غنی جامعه، مسئولان امر نیز توجه ویژه ای به تجهیز سالن ها و نیز برگزاری کلاس های تخصصی و مستمر در زمینه های مختلف هنرهای نمایشی در استان همدان داشته باشند.
____________
گزارش: مرتضی بیات
نظر شما