به گزارش خبرنگار مهر، در نظام سلامت هر کشور، داروها جایگاه مهمی دارند، افراد زیادی به مصرف آنها نیاز داشته و هر گونه اختلال در تولید یا توزیع دارو میتواند صدمههای جبرانناپذیری به مردم بزند.
دارو از جمله محصولاتی است که با جان انسان ها سروکار دارد و در صورت تامین نشدن مناسب آن شاهد مشکلات زیادی در بیماران و به خصوص افراد دارای بیماری های خاص خواهیم بود.
بیمارانی که بر روی تخت بیمارستان با بیماری خود روزگار می گذرانند، از یک سو باید به فکر خرید داروهای کمیاب و در برخی موارد نایاب خود باشند و از طرفی با درد خود بسازند.
صرف 40 درصد از بودجه دارو برای واردات
حسن آقاجانی در خصوص میزان تولیدات داخلی دارو در کشور گفت : از نظر عددی 97 درصد از داروهای موجود، تولید داخلی و سه درصد بقیه وارداتی هستند هرچند مواد اولیه برخی داروهای تولیدی داخلی نیز از کشورهای خارجی وارد می شود.
مدیر داروی آذربایجان شرقی ادامه داد : هرچند 40 درصد از بودجه دارویی کشور صرف وارد کردن همین سه درصد داروهای مصرفی وارداتی می شود که این امر در جای خود تعجب آور است.
وی افزود: با وجود اینکه در سال های اخیر تلاش های مناسبی در دانشگاه های کشور صورت گرفته و توانسته ایم میزان واردات دارو را به شدت کاهش دهیم اما صرف میلیاردها ریال از بودجه دارویی کشور به واردات دارو بسیار تامل برانگیز است.
آقاجانی با بیان اینکه با اقدامات مناسب دولت شاهد جبران برخی کمبودها در تهیه داروی مورد نیاز مردم کشور بودیم، گفت : حدود یک هفته ای است که دولت با اقدامات مناسب در گمرک ها توانسته داروها را ترخیص کند که با این اتفاق بسیاری از داروهای کمیاب که نبودشان در طی دو سه ماه اخیر بیماران را به شدت آزار داده بود وارد چرخه دارویی شده اند.
وی افزود : با این اقدام حدود 50 درصد از کمبودهای دارویی در کشور جبران شده و تعدادی از هفت قلم داروی کمیاب در داروخانه ها از گمرک ها آزاد شدند.
مدیر داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه برای رفع این کمبودها باید اقدامات مناسب تر صورت گیرد، گفت : با تمام این کارها هنوز هم مشکل کمبود دارو به طور کامل رفع نشده و باید اقدامات اساسی برای رفع این معضل در وزارت خانه بهداشت صورت گیرد.
قیمت داروها زیاد نیست/ سازمان های بیمه گر مقصرند
وی با اشاره به پایین بودن قیمت دارو در ایران نسبت به همه نقاط دنیا گفت: قیمت دارو تا حدودی روند منطقی دارد اما در این میان می توان مشکلات اکثر بیماران را ناکارآمدی سازمان های بیمه گر دانست که نمی توانند هزینه بیماران تحت پوشش خود را به طور کامل پرداخت کنند.
آقاجانی ادامه داد : در برنامه توسعه چهارم و پنجم در حوزه سلامت آمده است که سهم بیمار در هزینه های درمانی خود تنها 30 درصد بوده و تهیه مابقی سهم درمانی به عهده سازمان بیمه گر است در حالی که این روند در کشور کاملا برعکس بوده و این شخص بیمار است که باید سهم عمده هزینه درمان خود را بپردازد.
وی همچنین با اشاره به اینکه کاهش قیمت دارو نیز تبعات بسیار بدی می تواند داشته باشد، گفت: کمتر شدن قیمت دارو نیز از نظر کارشناسی صحیح نیست زیرا با کاهش غیرمنطقی قیمت داروها شاهد افزایش مصرف دارو و سهولت دسترسی به انواع داروها خواهیم بود که این امر نیز در جای خود بسیار خطرناک است.
آقاجانی با اشاره به تفاوت نرخ برخی داروها در داروخانه های مختلف گفت : قیمت دارو در طول چند ماه اخیر تغییرات چند مرحله ای داشته و هر روز قیمت جدید به خود می گرفت و این امر سبب سو استفاده برخی افراد از این وضعیت شد که متاسفانه هم اکنون نیز شاهد ادامه یافتن این امر هستیم و برخی داروخانه ها قیمت های غیر منطقی برای داروها و به خصوص داروهای کمیاب ارائه می دهند.
الگوی مصرف دارو در کشور غیر منطقی است
مدیر داروی استان در خصوص میزان مصرف دارو در کشور گفت : مصرف دارو در کل کشور بی رویه نبوده اما به جرات می توان گفت الگوی مصرف آن غیرمنطقی است.
وی افزود : در برخی بیماری ها باید داروها به موقع و به صورت مرتب مصرف شود اما بیماران بسیاری از مراجعه به پزشک و مصرف مرتب دارو خودداری می کنند و از طرف دیگر نیز برخی افراد بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف دارو می کنند که این امر برخی افراط و تفریط گری ها را در امر مصرف دارو نشان می دهد.
آقاجانی همچنین با اشاره به ضرورت حذف سودجویان در بازار دارو گفت: دارو باید به محض تولید، مستقیما به دست بیماران برسد همچنین داروها باید از سیستم خارج نشده و در دست عناصر سودجو قرار نگیرد و یا به صورت بازار آزاد فروخته نشود.
واردات دارو قربانی برخی سیاسی کاری ها
رئیس دانشکده داروسازی تبریز نیز با اشاره به اینکه متاسفانه واردات دارو نیز قربانی برخی سیاسی کاری ها شد، گفت : وابستگی کشور به برخی دارو های مهم و حساس به حدی است که کشورهای قدرتمند جهان از این طریق بر ما اعمال فشار می کنند به همین دلیل باید وابستگی در زمینه واردات دارو کاهش یابد .
نسرین مالکی با بیان اینکه هم اکنون در برخی داروها به شدت نیازمند واردات هستیم، گفت : در وضعیت کنونی به واردات برخی داروهای حساس نیازمند هستیم و به هیچ وجه نمی توانیم این امر را انکار کنیم به همین دلیل ضروری است داروهای کمیاب در داخل کشور تولید شود تا میزان وابستگی به کشورهای دیگر در این زمنیه از بین رود.
وی ادامه داد : این امر نیازمند سرمایه گذاری های لازم در دانشگاه ها و مراکز تولیدی دارو است تا در آینده ای نزدیک شاهد تولیدات این محصولات در خود کشور باشیم.
داروهای مورد نیاز عموم در داخل کشور تولید میشود
مالکی با بیان اینکه بیماریهای جدید و سخت نیازمند داروهای جدید هستند، گفت: سیاست كشور این است که در درجه اول داروهای مورد نیاز عموم در داخل کشور تولید شود.
وی با اشاره به اینکه سرطان یک بیماری مهم و اساسی بوده و متعاقبا" داروی آن نیز مهم است، افزود: با این وجود تمامی مردم سرطان ندارند، در نتیجه سیاستگذاری کشور این است که در درجه اول داروهای مورد نیاز ۹۶ درصد از بیماریها با تولید داخل پوشش داده شود و داروی چهار درصد از بیماریهای خاص از خارج کشور تهيه شود.
لزوم افزايش توليد داروهاي گياهي و ساماندهي عطاري ها
رئيس دانشكده داروسازي علوم پزشكي تبریز گفت: توليد داروهاي گياهي در كشور بايد افزايش يابد، ما ظرفيت و پتانسيل عظيمي در اين عرصه داريم كه متأسفانه عملياتي نشده است.
وي ادامه داد: اولويت مهم ديگر مبارزه با قاچاق دارو و مكملهاي دارويي است كه متأسفانه هنوز وجود دارد، راه حل آن هم بستن مرزها نيست بايد ضوابط به نحوي باشد كه امكان ورود و توزيع داروهاي قاچاق در كشور نباشد.
رئيس دانشكده داروسازي علوم پزشكي تبریز گفت: توليد داروهاي گياهي در كشور بايد افزايش يابد، ما ظرفيت و پتانسيل عظيمي در اين عرصه داريم كه متأسفانه عملياتي نشده است.
وي ادامه داد: اولويت مهم ديگر مبارزه با قاچاق دارو و مكملهاي دارويي است كه متأسفانه هنوز وجود دارد، راه حل آن هم بستن مرزها نيست بايد ضوابط به نحوي باشد كه امكان ورود و توزيع داروهاي قاچاق در كشور نباشد.
مالکی افزود: اولويت مهم ديگر نيز كنترل و ساماندهي وضعيت تجويز و مصرف غير منطقي دارو در كشور است كه متأسفانه شاخصهاي خوبي ندارد.
برخی ها تولیدات خارجی را به تولیدات داخلی ترجیح می دهند
معاون تضمین کیفیت داروسازی یکی از کارخانه های مطرح داروسازی کشور نیز در این خصوص گفت : دارو به چندین حالت در کشور ما وجود دارد؛ اول اینکه مواد اولیه آن در کشور وجود داشته و در داخل تولید میشود. دوم اینکه مواد اولیه آن از خارج وارد شده و در داخل تولید میشود و حالت سوم اینکه دارو به کل از خارج وارد میشود.
رضا جلالی میلانی گفت : این کارخانه به راحتی می تواند نیازمندی های کشور را در زمینه آنتی بیوتیک ها و کپسول های نرم تامین کند اما این کارخانه نیز همانند اکثر کارخانه های کشور نیازمند وارد کردن مواد اولیه از کشورهای خارجی است.
وی ادامه داد : در این میان فرهنگ مردم نیز در خرید دارو بسیار تاثیر گذار است زیرا برخی داروها در بازار یافت می شوند که هم تولید داخلی داشته و هم از کشورهای خارجی وارد می شوند اما متاسفانه فرهنگ اشتباهی که در جامعه وجود دارد سبب شده است مردم بدون در نظر گرفتن معیارهای دیگر نوع خارجی دارو را انتخاب کنند.
میلانی افزود : در حالی که نسخه داخلی همان دارو بسیار ارزان تر و حتی باکیفیت تر است اما متاسفانه این باور غلط در میان مردم وجود دارد که تصور می کنند تولیدات خارجی بسیار برای آنها مناسب تر خواهد بود این درحالی است که داروهای تولید داخلی که به برخی کشورهای دیگر صادر می شوند به شدت مورد استقبال مردم این کشورها قرار گرفته اند.
روند خرید مواد اولیه از کشورهای خارجی سخت تر شده است
وی در خصوص وضعیت خرید مواد اولیه از شرکت های خارجی گفت : در گذشته، معمولا این خریدها به صورت اعتباری انجام میشد، مثلا کارخانه یا شرکت، 10 درصد پول را ابتدا میپرداخت و 90 درصد باقیمانده را بانک تضمین میکرد و بعد از ورود ماده اولیه، مبلغ باقیمانده پرداخت میشد.
این متخصص داروسازی ادامه داد: اما اکنون کارخانهها یا شرکتهای واردکننده ماده اولیه، برای تامین ارز خود باید سراغ صرافیها بروند و همه پول را یک جا ارسال کنند که برای آنها مشکل است. این مشکلات باعث شده فرآيند خرید مواد اولیه طولانیتر شود.
وی افزود: هرچند این امر در طول ماه های گذشه به مراتب بهتر شده است.
به هرحال به نظر می رسد مسئولان وزارت بهداشت باید سیاست های مناسبی برای ورود دارو به بازار و اشباع آن بیندیشند تا بیماران و بستگان آن ها به دور از دغدغه برای تهیه دارو و مشکلات گرانی آن تنها به فکر بیماری خود باشند.
مشکلی که بیشتر در داروهای خاص به چشم می خورد؛ هرچند در این میان مردم کشور نیز باید الگوهای دارویی خود را تغییر داده و با مصرف منطقی دارو گامی در جهت سلامتی خود و دیگران بردارند.
شرکت های بیمه گر نیز در مراحل بعدی انجام این وظیفه قرار دارند، شرکت هایی که باید سهم عمده ای از هزینه های بیماری فرد را بپردازند نه اینکه به بهانه های گوناگون برخی داروها را از لیست اقلام تحت پوشش بیمه خود خارج کنند.
..........................................
گزارش : فائزه زنجانی
نظر شما