به گزارش خبرنگار تلويزيوني " مهر "، صحبت از ساخت تعدادي تله فيلم ( فيلم تلويزيوني - سينمايي ) درباره فعاليت هاي هشت ساله دولت خاتمي از زمستان سال 83 آغاز شد. در اين زمان ابوالقاسم طالبي به عنوان مجري اين طرح تعيين گرديد و او در جهت ساخت اين آثار همت گماشت. در آن زمان طالبي با كمترين سر و صدا، اقدام به گردهم آوردن تعدادي از هنرمندان و دست اندركاران توليد فيلم و آثار تلويزيوني كرد تا به اين وسيله شرايط توليد آغاز شود.
ابوالقاسم طالبي، مسوول ساخت آثار تلويزيوني درباره هدف از ساخت اين فيلم ها به خبرنگار مهر گفته بود: ما در اين سري فيلم هاي تلويزيوني كه هر كدام به صورت مستقل و در قالب 90 دقيقه تهيه و توليد مي شود، در نظر داريم به معرفي و آشنا سازي مخاطب با عملكرد، فعاليت ها، دستاوردها، وظايف و حضور هر كدام از وزارت خانه هاي كشور بپردازيم و بيننده را با بخش عمده اي از سياست ها و برنامه هايي آشنا سازيم كه هر وزارت خانه در راه تحقق وظايف و مسووليت هايش به كار بسته است. ما در اين فيلم ها به نكات شاخص و قابل توجه عملكرد هر وزارت خانه توجه مي كنيم. چون ارايه همه فعاليت هاي چند ساله يك وزارت خانه در قالب يك فيلم بلند 90 دقيقه اي كه قرار است به صورت داستاني هم ارايه شود و بتواند با مخاطب ارتباط برقرار كند، چندان عملي به نظر نمي رسد.
طالبي همچنين درباره زمان دقيق توليد و پخش اين فيلم هاي اعلام كرده بود كه از حدود 15 اسفند ماه سال 83 آغاز شده است و اظهار اميدواري كرده بود تا پيش از استقرار كامل دولت جديد توليد اين آثار به اتمام برسد و پخش اين فيلم ها از شهريور ماه امسال از شبكه هاي مختلف تلويزيون آغاز شود. وي در طول مدت فعاليت خود ( تا ارديبهشت ماه 84 ) موفق شد 17 نويسنده، كارگردان و تهيه كننده ( به تفكيك براي ساخت هر فيلم ) را به 17 وزارتخانه معرفي كند. اما پيش از آنكه توليد هيچ كدام از اين آثار آغاز شود، ناگهان خبر تغيير مدير پروژه ساخت اين فيلم ها منتشر شد و طالبي دليل اين مساله عدم خواست خود مبني بر درگير شدن با كارهاي اجرايي پروژه برشمرد.
با تغيير مديريت در اين پروژه توليد فيلم هاي تلويزيوني - سينمايي، محمد حسين صوفي، به عنوان مشاور رييس سازمان صدا و سيما براي ادامه فعاليت ها معرفي شد. از آن زمان پروژه ساخت فيلم هاي تلويزيوني براي معرفي فعاليت هاي دولت خاتمي جاي خود را به پروژه فيلم هاي سينمايي - ويديويي كارآمدي و خدمات نظام داد تا به اين وسيله معرفي تمامي فعاليت هاي مهم و قابل توجه نظام بدون در نظر گرفتن اينكه در كدام دولت اتفاق افتاده است، در دستور كار مدير تازه اين پروژه قرار بگيرد.
صوفي در نخستين گام فعاليت خود براي ساخت اين فيلم ها دست به ايجاد يك چارت تشكيلاتي زد. بر اساس اين سازماندهي جديد، مسايل و موضوع هايي كه بايد حول آنها فيلم ساخته شود در يك اتاق فكر مورد بررسي قرار مي گيرد و موضوع ها اعلام مي شود. سپس بخش طرح و توليد اقدام به سفارش نگارش طرح هاي تكميلي و سپس فيلمنامه به هنرمندان مي كند. طرح ها و فيلمنامه ها در شوراي طرح و برنامه مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت و در صورت تصويب نهايي به شوراي برآورد بودجه و سپس مرحله توليد سپرده مي شود.
"ناصر عزيزيان سروش"، به عنوان مدير طرح و توليد پروژه توليد فيلم ها با موضوع كارآمدي و خدمات نظام فعاليت مي كند. وي درباره مضمون اين فيلم ها به خبرنگار تلويزيوني "مهر" گفت: ما در پي ساخت آثاري هستيم كه بتواند زيبايي، توانمندي و كارآمدي نظام را به صورت غير مستقيم و هنرمندان ارايه دهد و در اين زمينه فعاليت هاي سه قوه مجريه، مقننه و قضاييه مد نظر است و دستاوردهاي كلان كشور در زمينه امور اجتماعي، سياسي، فرهنگ و اقتصادي مورد توجه قرار مي گيرد. به خصوص بخش اجرايي كشور و فعاليت هايي كه دولت هاي مختلف جمهوري اسلامي طي چند سال گذشته انجام داده اند.
وي درباره تغيير مسوول توليد اين آثار و كناره گيري طالبي از اين پروژه و هزينه اي كه براي آن صرف شده است، توضيح داد: اين فعاليت از نظر بودجه اي هيچ هزينه اي در بر نداشته است. فقط دست اندركاراني كه به اين پروژه دعوت شده بودند، وقت صرف كردند، اما به نتيجه اي دست نيافتند. معرفي كردن افراد كار دشواري نيست، من مي توانم 170 نفر را معرفي كنم. علت هم اين بود كه راه درستي انتخاب نشده بود. هر كاري در صدا و سيما از برآورد خاصي برخوردار است. اما اين پروژه در گام نخست فاقد برآورد بود و دست اندركاران پروژه دلگرم نبودند. آقاي طالبي هم نمي توانست كار را ببندد. پول در اختيار وي قرار نمي دادند. سازمان صدا و سيما به عنوان شخص حقيقي نمي توانست پول در اختيار وي قرار بدهد. البته سازمان در مقطع حاضر شد به وي پول هم بدهد. اما او حاضر به قبول مسووليت نشد. مساله اين است كه در گام نخست اين فعاليت با مشكل حقوقي و اداري مواجه بود. آقاي طالبي كارمند سازمان صدا و سيما نيست و به همين خاطر در شرايط اداري قرار نداشت. البته افراد درگير با پروژه هم گله مند بودند كه حدود 6 ماه وقت صرف كرده اند و به وزارتخانه هاي مختلف رفته اند و با افراد زيادي گفت وگو كرده اند، اما به نتيجه اي دست نيافته اند.
ناصر عزيزيان سروش درباره سرنوشت آثار گروه هاي قبلي كه در اين پروژه فعاليت داشته اند، اظهار داشت: آثار 17 گروهي كه از سوي مدير قبلي پروژه طي نامه اي معرفي شده بود، مورد بررسي قرار گرفت. از اين ميان برخي از آثار در حد ايده بود و به ارايه طرح يا فيلمنامه نرسيده بود. در برخي موارد پس از دو ماه پيگيري ما يك طرح ارايه شد كه آن هم اشكال داشت و من به نويسنده اش گفتم در شوراي طرح و برنامه رد مي شود و از او خواستم تا طرح را بازنويسي كند. برخي هم هنوز طرح خود را نياورده اند. بعضي از طرح ها نيز رد شد. در مجموع بايد بگويم طرح هايي كه براي ساخت فيلم به وزارتخانه هاي دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، امور خارجه، مديريت و برنامه ريزي، آموزش و پرورش، مسكن و شهر سازي، صنايع و معادن، بازرگاني، ارتباطات و فن آوري، تربيت بدني، رفاه و تامين اجتماعي و جهاد و كشاورزي ارايه شده بود، در شوراي طرح و برنامه رد شد. از اين ميان طرح ارايه شده براي ساخت فيلم درباره سازمان امور مشاركت زنان در حال رفع اشكال و بازنويسي است. موضوع مورد نظر براي ساخت فيلم درباره وزارت امور خارجه تصويب شد و اكنون طرح تكميلي آن در حال نگارش است. طرح مربوط به سازمان ميراث فرهنگي قبول شده است، ولي فيلمنامه، مورد قبول شوراي طرح و برنامه قرار نگرفت و در كارگاه فيلمنامه نويسي در حال بررسي است. طرح ساخت فيلم در مورد وزارت نيرو نيز مورد قبول قرار گرفته است.
ابوالقاسم طالبي در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره اينكه از ميان 17 طرحي كه ارايه شده است 12 طرح رد شده اند، اعلام كرد: زماني كه من مسووليت اين كار را بر عهده داشتم، شورايي را تشكيل دادم كه اين شورا طرح ها را قبول كردند و در حال كار هم بودند. اما اين طرح ها، در شورايي كه از سوي مدير جديد پروژه برپا شد، طرح هاي قبلي را رد كردند. ما در آن زمان نظرمان اين بود كه با مسامحه به برخي افراد كه كار نكرده اند يا مدتي از چرخه توليد دور مانده اند، اعتماد كنيم و به آنها كار بسپاريم. اما دست اندركاران جديد پروژه به اين نتيجه رسيدند كه ابتدا بايد شوراي شان طرح ها را بپذيرد و نظرات شوراي ما را مورد قبول قرار ندادند. اين مساله باعث شده است كه از يك نفر، 5 طرح خريده اند. در حالي كه وزارتخانه مورد نظر هنوز تماسي در خصوص ساخت طرح مورد نظر نداشته اند.
وي درباره اينكه مدير كنوني طرح و توليد اين پروژه تغيير مديريت را حاصل ايرادهاي حقوقي و اداري دانسته است، توضيح داد: در اين مورد هيچ مشكلي وجود نداشت. مساله اينجا بود كه من قصد داشتم اين كار را انجام بدهم و رييس سازمان صدا و سيما هم بر ادامه فعاليت من اصرار داشت، اما من ديدم كه نمي توانم اين كار را انجام بدهم. من بايد براي ساخت فيلم تازه خود اقدام مي كردم و اكنون هم درحال اتمام نگارش فيلمنامه هستم و به زودي كار را كليد خواهم زد. آقاي سروش هم چندان مطلع نيست. وي يك كارمند دبيرخانه است كه در جريان همه مسايل نيست. در اين زمينه آقاي صوفي كاملا" مطلع هستند.
طالبي درباره كيفيت طرح هاي قبلي كه ارايه شده بود و اصراري كه از سوي مديران كنوني بر ايجاد كارگاه فيلمنامه نويسي در كنار ادعاي استفاده از افراد درجه يك عرصه فيلمسازي وجود دارد، يادآور شد: اينكه دست اندركاران كنوني ساخت اين پروژه افراد را چگونه درجه بندي مي كنند، من از آن اطلاعي ندارم. چون از نظر گروه هاي مختلف درجه يك تعريفي دارد كه گروه ديگر به آن قايل نيستند. اطلاق عنوان درجه يك، از نظر افراد مختلف، متفاوت است و ديدگاه ها تفاوت هاي زيادي با هم دارد.
لازم به توضيح است در حال حاضر به طور كلي 22 گروه، شامل نويسنده و تهيه كننده مشغول فعاليت براي ساخت اين فيلم ها هستند كه 11 گروه پيش از اين طرح هاي خود را ارايه كرده اند و با قبول طرح اكنون مشغول نگارش فيلمنامه هستند و 11 گروه با تعيين موضوع و تصويب اوليه طرح در مرحله تحقيق و نگارش طرح تكميلي قرار دارند. جميله دارالشفايي، عليرضا اسحاقي، علي مينايي، حسين رجايي، سعيد دوليخاني، حميد سهيلي، مجيد گزلان، اكبر حر - احمد كاوري، محمد رستگاري، حسن عليمرداني و علي عبدالعلي زاده در حال حاضر مشغول نگارش فيلمنامه هاي خود (به ترتيب) به تهيه كنندگي محسن علي اكبري، حسن عباسي، سيد احمد ميرعلايي، حسن توكل نيا، سعيد سهيلي، حسن عليمرداني، حسن عليزاده، عباس بابويهي و يوسف صمد زاده هستند. همچنين عباس طهماسبي، شهاب شهرزاد، ابولافضل عطار، فرهاد توحيدي، محمد قاسمي، احمد رفيع زده، علي اصغر احمدي مقدم، شهرام غفوري، محمد بهنام زاده، غلامحسين دريانوري و سيد سعيد رحماني در حال نگارش طرح تكميلي هستند كه در اين زمينه مهدي عظيمي، رسوليان - صالحي پور، قاسم اموري، سيد مسعود اطيابي و عزيزعليزاده به عنوان تهيه كننده برخي از اين طرح ها تعيين شده اند و تاكنون تهيه كننده 6 طرح تعيين نشده اند.
خاطر نشان مي شود هر چند از طرف مديريت سازمان صدا و سيما براي اين پروژه سقف هزينه تعيين نشده است ولي در مجموع بيش از دو ميليارد تومان هزينه توليد اين فيلم ها بر آورد شده است كه رقم قابل توجهي است.
نظر شما