به گزارش خبرنگار مهر، بدون شک صنعت انیمیشن و متحرک سازی پیشینه ای بسیار کهن در کشور ما دارد بطوریکه طبق اسناد و آثار کشف شده از دوران قبل از اسلام می توان به راحتی آنرا از خیلی از رشته های هنری از جمله سینما ، تئاتر و... قدیمی تر دانست.
طراحی یک کاراکتر یا یک سکانس یا یک محیط باز به شرط اینکه خالق آن بخواهد عالی کارکرده باشد بدون شک دشوار است.
البته متحرک سازی چندین برابر از این کار سخت، سخت تر و طاقت فرساتر است چرا که شما باید به بیننده القا کنید که این کاراکتر در حال راه رفتن، خندیدن و دویدن و .. است.
معضلات فراوانی گریبانگیر صنعت انیمیشن کشور و استان همدان است
امروزه علیرغم تمام پیشرفت های بدست آمده در سال های گذشته، هنوز معضلات فراوانی گریبانگیر صنعت انیمیشن کشور و استان همدان است که از جمله آن عدم اختصاص منابع مالی کافی، عدم بازاریابی علمی و اصولی در داخل و خارج از کشور، کمبود نیروی انسانی متخصص، عدم شناخت کافی نسبت به سیستم ها و روش های نوین تولید در جهان است.
البته تمرکز بر هریک مستلزم مباحث، مقالات و پژوهش های متعدد است که قطعاَ در این جا امکان پرداختن به تمامی آن ها وجود ندارد لذا برای آشنائی بیشتر با این رشته هنری و روشن شدن برخی مسائل و مشکلات این حوزه با یکی از هنرمندان این رشته به گفتگو نشستیم.
نرگس رستمی معز از فعالان هنر انیمیشن در ابتدای صحبت خود با اشاره به شروع فعالیت هنری خود در دوران نوجوانی گفت: در ابتدای کار علیرغم مخالفت های خانواده ام در کلاس های آموزش انجمن سینمای جوانان شرکت می کردم و از آنجا بود که تا حدودی الفبای انیمیشن سازی را آموختم.
وی گفت: سپس اولین کار حرفه ای خود را نیز در سال 75 برای صدا و سیمای مرکز همدان ساختم که ابتدا یک تک قسمت انیمیشن آزمایشی بود که پس از تائید 13 قسمت دیگر آن نیز ساخته و بعدها نیز از سوی شبکه یک خریداری و پخش شد و تاکنون نیز مجموعه های متعددی از جمله کارهائی برای صدا و سیمای مرکز کردستان و شبکه صبا ساخته و ارائه کرده ام.
رتبه فعالان انیمیشن همدان نسبت به گذشته تنزل دارد
رستمی در مورد شرایط امروز انیمیشن همدان گفت: کارهای خوبی در حال ساخته شدن است اما مشکلات زیادی بخصوص بحث های مالی و عدم حمایت های لازم در این زمینه باعث شده که کیفیت آثار پائین آمده و رتبه فعالان همدان نیز نسبت به گذشته تنزل یابد که همه این موارد موجبات کوچ هنرمندان همدانی به تهران را فراهم نموده است.
وی گفت: این افراد احساس می کنند که شاید در آنجا شرایط بیشتر بر وفق مرادشان بوده و راحت تر می توانند کار کنند البته برای خود بنده نیز چند مقطع این شرایط مهیا شده اما با وجود اینکه هیچ وابستگی نیز به همدان نداشتم ولی ماندگار شده و کار کردم.
وی در پاسخ به این سئوال که چقدر زمان لازم است تا یک کار خوب آماده شود، گفت: به عوامل متعددی از جمله تکنیک، تایم اثر و تجربه عوامل گروه بستگی دارد ولی معمولا از زمانیکه سفارش دریافت و قرار داد بسته می شود (مدت زمان معمولا در آن ذکر می شود ) همه در تلاش اند تا در اولین فرصت و با کیفیت مطلوب کار را تحویل دهند.
وی ادامه داد: ولی متاسفانه این ادارات هستند که علیرغم تلاش های شبانه روزی ما برای تحویل به موقع سفارش، نسبت به پرداخت هزینه و رقم قراردادها کوتاهی کرده که گاهی این وقفه حتی به سال های بعد نیز کشیده می شود.
این هنرمند خوش ذوق همدانی با ابراز نگرانی از آینده این رشته هنری گفت: با توجه به شرایط موجود به شخصه برای آینده این رشته احساس نامنی کرده و آینده آن را متزلزل می دانم زیرا معتقد هستم مسئولانی که هنر و هنرمند را به درستی نمی شناسند هیچ وقت نمی توانند برای آن سرمایه گذاری درستی داشته باشند و معمولا کارها را با واسطه و به دست افرادی که شاید سواد و صلاحیت لازم را ندارند، سپرده می شوند.
برگزاری کلاس های آموزشی تخصصی نیاز انیمیشن است
وی برگزاری کلاس های آموزشی تخصصی و دایر نمودن کارگاه های متعدد برای به روز کردن اطلاعات و دانش علاقمندان این رشته را نیاز روز این حرفه دانسته و ادامه داد: باوجود هنرمندان خوش آتیه و علاقمند در همدان متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته و حتی برای شرکت در جشنواره ها نیز افراد باید بصورت شخصی اقدام کنند.
وی گفت: در حالی که در کنار سیل عظیم جشنواره سازی در همدان می توان جشنواره انیمیشن را نیز برپا نمود تا در این حوزه نیز حداقل برای سنجش و افزایش سطح آمادگی هنرمندان نیز اقدامی صورت گرفته باشد.
وی ادامه داد: البته بنده به عینه این مهم را در جشنواره اردبیل مشاهده و با دیدن کارهای دیگر هنرمندان کشور متوجه شدم که چقدر جای کار داریم و باید تلاشمان را چند برابر کنیم.
رستمی عوامل موثر در موفقیت این رشته را بیشتر علاقه، استعداد و پشتکار فرد ذکر کرده و ادامه داد: در کنار این موارد نمی توان از مسایل مالی و حمایت های آن نیز به راحتی گذشت که باعث افزایش انگیزه می شوند.
وی سقف آروزهای خود را انجام کارهای مناسب تر و مطرح شدن در سطح جهانی دانست و گفت: امیدوارم این رشته نیز در کشور و استان همدان بیش از پیش پیشرفت کرده تا بتوانیم هنرمندان خوبی تربیت کنیم.
البته شنیدن صحبت های این فارغ التحصیل رشته گرافیک که در زمینه نویسندگی کتاب کودک نیز فعال است خالی از لطف نیست که در مورد چگونگی آشنائی خود با دنیا نویسندگی گفت: مدرسه که می رفتم معلممان برای تکلیف یک کتاب داد که تصویر سازی کنیم و من خیلی خوب و تمیز کار کردم و در ادامه نیز تشویق ایشان همراه و مقدمه ای برای فعالیت بیشتر من در این زمینه شد ولی متاسفانه در اولین تجربه چاپ کتابم که در سن 17 سالگی اتفاق افتاد، پس از چاپ کتاب ناشر طرف قرارداد از تعهدات خود سرباز زد و من نوجوان را با وام یک میلیونی ارشاد که در آن زمان با این پول می شد حتی در همدان یک خانه خرید به همراه کلی کتاب تنها گذاشت که در مجموع این تجربه خوبی نبود اما باعث شد که شناختم نسبت به بازار کتاب و همچنین مخاطب بیشتر شود و تغییراتی هم در اندیشه و هم در نوشته و سایر مراحل کارم داشته باشم.
وی افزود: تاکنون سه عنوان کتاب در زمینه کودک و نوجوان دارم که گرافیک آنان نیز کار خودم بوده است و با اینکه هر دو حوزه نویسندگی و انیمیشن را دوست دارم ولی به دلیل شرایط روز بیشتر در انیمیشن سازی فعال بوده ام .
گزارش از: مرتضی بیات
نظر شما