حشمت الله فلاحت پیشه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نیازهای استان کرمانشاه و اقداماتی که باید در جهت رفع نواقص و مشکلات استان در دولت یازدهم صورت گیرد، گفت: طبیعتا برای رفع مسائل و مشکلات استان کرمانشاه و حتی ظرفیت های این استان نیازی به جستجو در منابع مختلف نیست بلکه ظرفیت ها و نیازهای این استان در سند توسعه آن (سند آمایش) که در ذیل سند توسعه کشور تدوین شده آمده است.
وی افزود: این سند به دنبال رفع مشکلات این استان و در راستای رساندن استان به میانگین توسعه کشور تدوین شده و ظرفیت های این استان نیز در آن آمده است.
هدف از طراحی سفرهای دولت رفع مشکلات بود
فلاحت پیشه با اشاره به مصوبات سفرهای استانی دولت و چگونگی شکل گیری این سفرها تصریح کرد: سفرهای استانی دولت نهم و دهم همزمان با مجلس هفتم و هشتم طراحی و هدف از آن بررسی مشکلات استان ها و رفع آن بود که متاسفانه بسیاری از مصوبات این سفرها ناتمام ماند و هم اکنون نیازمند توجه و بررسی از سوی دولت یازدهم است.
وی گفت: این سفرها نیز در ادامه سند توسعه استان صورت گرفته و طرح هایی نیز در این سفرها مصوب شد که متاسفانه بسیاری از آنها به سرانجام نرسید و باید توسط دولت کنونی پیگیری شوند و به مرحله اجرا گذاشته شوند.
تاکید بر پیگیری مصوبات دولت گذشته و سفر مقام معظم رهبری توسط دولت کنونی
فلاحت پیشه در پاسخ به سئوال مهر که " آیا دولت ها ملزم به پیگیری مصوبات دولت های گذشته هستند؟ " گفت: بخش اعظمی از مصوبات سه دور سفر دولت نهم و دهم در سفر مقام معظم رهبری به استان کرمانشاه نیز مورد توجه قرار گرفته و به مصوبات سفر معظم له تبدیل شدند ، که حتی اگر دولت کنونی خود را ملزم به اجرای مصوبات دولت های گذشته نداند باید مصوبات سفر رهبری را پی گیری و در این جهت گام بردارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و نماینده سابق مردم کرمانشاه در مجلس گفت: در سفر مقام معظم رهبری مصوباتی مطرح شد که اگر همه آنها به مرحله اجرا و بهره برداری برسند، شاهد رفع بسیاری از مشکلات استان کرمانشاه خواهیم بود.
تکمیل شاهراه های بین المللی در استان/ پیگیری راه آهن و خط ترانزیت
وی، تکمیل شاهراه های بین المللی استان را در قالب دو خط ریلی و بزرگراهی از مهمترین این مصوبات بر شمرد و گفت: طبق قول دولت گذشته باید تا پایان سال ره آهن غرب به عراق متصل شود.
فلاحت پیشه تکمیل راه آهن غرب و خط ترانزیت استان کرمانشاه را از جمله طرح هایی دانست که باید مورد توجه مسئولان و مدیران کنونی و آینده استان باشد و گفت: این طرح ها در مصوبات سفر مقام معظم رهبری گنجانده شده و تمام مدیران کنونی و آینده باید به آن توجه ویژه داشته باشند.
عدم تحقق تبدیل کرمانشاه به قطب کشاورزی
این صاحب نظر در مسائل سیاسی ، همچنین تبدیل کرمانشاه به قطب کشاورزی را از ضروریات این استان و طرح ها و مصوبات نیمه تمام دانست و گفت: در خلال سفرهای دولت، از تبدیل استان کرمانشاه به قطب کشاورزی خبر داده شد و قرار بر این بود که تسهیلات و اعتباراتی نیز به استان کرمانشاه در این زمینه تعلق گیرد که متاسفانه تاکنون اجرایی نشده و اتفاقی در این زمینه صورت نگرفته است.
28 مرکز صنعتی احداث نشد
وی همچنین به نیمه کاره ماندن احداث 28 مرکز صنعتی بزرگ در استان اشاره کرد و گفت: احداث این مراکز نیز جزو مصوبات سفرهای استانی در دولت گذشته بود که متاسفانه و با وجود اینکه برخی از این طرح ها چون پالایشگاه آناهیتا و خودروسازی گلنگ زنی شده اند، اجرایی نشده است، البته این اتفاق در خصوص مناطق ویژه اقتصادی نیز وجود داشته و شاهد پیشرفت چندانی نیز در این زمینه نبوده ایم.
دانشگاه بین المللی اسلامی فراموش شده است
فلاحت پیشه همچنین به موضوع تاسیس دانشگاه بین المللی اسلامی در کرمانشاه اشاره کرد و گفت: تاسیس این دانشگاه با توجه به مرزی بودن استان کرمانشاه و استعدادهایی که در این زمینه در استان وجود دارد، در رشد و توسعه استان بسیار تاثیرگذار خواهد بود و متاسفانه اتفاقی را نیز در این زمینه شاهد نبوده ایم.
این صاحب نظر در مسائل سیاسی با اشاره به بحث مهار آب های مرزی خاطر نشان کرد: این مبحث نیز از مصوبات و تاکیدات مقام معظم رهبری به استان کرمانشاه است و باید در دولت کنونی و توسط مدیران کنونی و آینده مورد توجه ویژه قرار گیرد.
کرمانشاه فاصله ای 10 ساله در رسیدن به میانگین توسعه کشور دارد
فلاحت پیشه با بیان اینکه مصوبه کلان استان کرمانشاه، رساندن استان به میانگین توسعه کشور است گفت: در سفر مقام معظم رهبری توسط معاون برنامه ریزی وقت ریاست جمهوری قرار بر پرداخت 3 هزار میلیارد تومان اعتبار ویژه برای رساندن استان کرمانشاه به میانگین توسعه کشور گذاشته شد که این اعتبار باید طی سه سال به استان کرمانشاه پرداخت و در نتیجه آن، استان کرمانشاه می توانست در طی این سه ساله راه 10 ساله ای را طی کرده و به میانگین توسعه کشور برسد.
وی تصریح کرد: متاسفانه این اتفاق تا کنون محقق نشده و استان کرمانشاه فاصله ای 10 ساله برای رسیدن به میانگین توسعه کشور دارد.
تکرار مصوبه و عدم تخصیص عامل بی سرانجامی برخی مصوبات
نماینده سابق مردم کرمانشاه در مجلس، با بیان اینکه دولت در زمان مجلس هفتم و هشتم مصوبات و طرح های خوبی را مطرح کرد و مورد حمایت مجلس نیز واقع شد گفت: متاسفانه این طرح ها و مصوبات با رفتن به مجلس هشتم تحت عنوان تخصیص اعتبارات یا تکرار اعتبارات ادامه نیافت.
وی افزود: اختصاص 3 هزار میلیارد تومان برای رساندن کرمانشاه به میانگین توسعه کشور یک فرصت تاریخی است، که اگر این فرصت تاریخی از دست برود کرمانشاه فرصت میانبر زدن برای رسیدن به میانگین توسعه را از دست خواهد داد.
انتخاب مدیران در کرمانشاه دستمایه افراط و تفریط
وی در پاسخ به مهر در خصوص اتفاقات و گمانه زنی هایی که در مورد استاندار آینده کرمانشاه می شود، گفت: متاسفانه استان کرمانشاه در حوزه مدیریتی همیشه دچار افراط و تفریط بوده و قلع و قمع های جناحی ای که در کرمانشاه رخ می دهد کم مانند است.
فلاحت پیشه افزود: دولت یازدهم باید با تفکری فراجناحی اعتدال را در عزل و انتصاب مدیران در استان کرمانشاه پیاده کرده و به دور از فعالیت های جناحی دست به انتخاب افراد شایسته در این زمینه بزند.
بومی بودن در شرایط برابر، امتیاز است
این صاحب نظر در مسائل سیاسی در پاسخ به مهر مبنی بر اینکه " آیا یک مدیر ارشد بومی در استان کرمانشاه بهتر از یک غیر بومی می تواند به رفع مشکلات استان کمک کند؟" گفت: اعتقاد من بر این است، که بومی بودن در فرع شایستگی هاست و انتخاب استاندار باید بر اساس شایستگی ها صورت گیرد.
فلاحت پیشه افزود: متاسفانه برخی از شعارهای بومی گزینی در انتصاب و عزل مدیران تنها برای غالب کردن مدیرانی است که شایستگی های لازم را نداشته باشند ، اما بومی گزینی در شرایط برابر (از نظر شایستگی) می تواند یک اولویت باشد در غیر اینصورت امتیازی نخواهد بود.
لابی گری برای انتخاب افراد ناتوان مخرب است
نماینده سابق مردم کرمانشاه در پاسخ به مهر" آیا لابی گری ها و رایزنی ها در انتخاب استاندار آینده موثر خواهد بود؟ " گفت: این یک واقعیت است، که بسیاری از مدیران و مسئولان در ایران براساس لابی گری و رایزنی به روی کار آمده و کار می کنند، و به عقیده بنده مشکلی ندارد که مدیری بر اساس لابی گری و رایزنی به روی کار بیاید ، اما لابی گری ها باید با توجه به توانایی ها و ظرفیت های افراد متخصص برای اداره آن کار صورت گیرد در غیر اینصورت اگر لابی گری برای انتصاب افراد ناتوان باشد مخرب خواهد بود.
دولتمردان و نمایندگان باید هماهنگ باشند
فلاحت پیشه در پایان و در پاسخ به مهر در خصوص نامه اخیر نمایندگان برای انتصاب و انتخاب استاندار کرمانشاه و تایید یا رد این عمل گفت: به طور طبیعی استاندار جدید باید هماهنگ با نمایندگان کار کند، لذا این انتظار که نمایندگان در خصوص استاندار آینده نظر و عقیده ای نداشته باشند، انتظار معقولی نیست و به عقیده بنده ، هماهنگی بین دولتمردان و نمایندگان در راستای رفع مشکلات استان یک ضرورت است.
نظر شما