به گزارش خبرنگار مهر، رحمتالله حافظی عصر جمعه در مناظره تلویزیونی با موضوع سهیم کردن کارگران با سابقه پرداخت حق بیمه کمتر از 10 سال در صندوق تامین اجتماعی با عنوان مخالف این طرح گفت: اصل 29 قانون اساسی اشاره دارد که رفاه اجتماعی حق همگانی است و مطالبه ما از دولتها همیشه این بوده که این حق داده شود و چرا تاکنون تامین نشده است.
مدیر اسبق سازمان تامین اجتماعی افزود: سازمان تامین اجتماعی دو بعد دارد، حمایت اجتماعی و بیمههای اجتماعی. تکلیف را باید مشخص کنید. سازمان تامین اجتماعی حمایتی است یا بیمهای.
حافظی افزود: سازمان تامین اجتماعی یک سازمان بیمهای است و سازمانهایی مانند بنیاد شهید و امور ایثارگران، بهزیستی و کمیته امداد حمایتی هستند و آنها از منابع عمومی دولت استفاده میکنند.
وی گفت: سازمان بیمهای اما سازکار دیگری دارد، با کارگر و کارفرما که سهم هر کدام مشخص است. کارگر 7 درصد، کارفرما 20 درصد و دولت 3 درصد را باید بپردازد و اینها دادگاه حمایتی ندارند.
مدیر عامل اسبق سازمان تامین اجتماعی گفت: مباحث علمی داریم که به چند اصل آن باید دقت شود تا سال 54 عنوان سازمان تامین اجتماعی بیمه اجتماعی کارگران بوده است اما با تزریق اعتبارات مشاغل و حرف دیگر را پوشش داد و نامش به سازمان تامین اجتماعی امروز تغییر کرد.
وی با تاکید بر این که این سازمان باید با اصل همبستگی اداره شود، گفت: باید ریسک حمایت بیمه تامین اجتماعی را کمتر کنیم، سوابق تعریف شوند و همه با تجمیع و همبستگی بتوانیم پوشش کافی را داشته باشیم و با این کار هزینههای بالا از بین میرود.
حافظی گفت: یارانه متقاطع یعنی انباشت ریسک و تجمیع منابع که از این طریق یارانه حاصل میشود. دارا و ندار،جوان و پیر، بیمار و سالم تجمیع میشوند و از دارا به ندار، از پیر به جوان و از سالم به بیمار هزینه میشود و بدین ترتیب سازمان میتواند ادامه حیات داشته باشد. این مبانی قابل اغماض نیستند و باید در چارچوب آن عمل کرد.
مدیر عامل اسبق سازمان تامین اجتماعی گفت: رفاه اجتماعی حق همه است و آن را مطالبه میکنیم، اما باید بدانیم که سازمان تأمین اجتماعی خلیج فارس و دریای عمان نیست که به آبهای آزاد راه داشته باشد بلکه دریاچه ارومیه است که دارد خشک میشود و نمیشود به راحتی تصمیم گرفت و باید منابعش را تامین کنیم.
وی با اشاره به اینکه این طرح عین بیعدالتی که فردی با 10 سال حق بیمه مشابه کسی باشد که 30 سال حق بیمه پرداخت کرده است، تاکید کرد: این بیعدالتی است که کسی که 10 سال حق بیمه پرداخت کرده مشابه کسی باشد که 30 سال حق بیمه داده است.
حافظی توضیح داد: اگر یک نفر نرخ 10 ساله بیمه را به نرخ امروز پرداخت کند و ده سیام هم حقوق دریافت کند یعنی معادل 10 روز با حداقل حقوق امروز که 490 هزار تومان است تازه اگر 30 درصد حق کارفرما و دولت را نیز در این حقوق بیاوریم که برای 10 سال معادل 17 میلیون و 640 هزار تومان میشود و 12 ماه و یک ماه عیدی را نیز در نظر بگیریم در سال میشود ۲ میلیون تومان.
مخالف این طرح تصریح کرد: اگر ما این پول را از این فرد بگیریم و سود سرمایه را نیز 20 درصد حساب کنیم (امروزه سود سرمایه را 16 تا 17 درصد حساب میکنند) و افزایش حقوق را بسنجیم 17 درصد برای این فرد حساب میشود که بعد از 9 سال این مبلغ مستهلک میشود.
حافظی ادامه داد: در این صورت تکلیف سازمان چه میشود از کجا میخواهد تأمین کند و قانونگذار هم که نمی داند پس چرا تصمیم میگیرد.
وی به وضعیت سازمان در سال 84 اشاره داشت و افزود: بعد از 9 سال هزینه این فرد به عهده سازمان است که تصاعدی حساب میشود و بار مالی نیز دارد و اگر همینطور تصمیم بگیریم سازمان تأمین اجتماعی به کجا میرسد.
وی با بیان این مطلب که 50 درصد جمعیت کشور تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند گفت: در 15 سال آینده این مسئله یک تهدید امنیتی برای کشور میشود. مجلس باید پاسخگو باشد و دولت در زمینه مشکلات اقتصادی و رفاهی نیز باید پاسخگو باشد و مجلس باید این طرح را حل کند.
حافظی در مورد همسان سازی حقوق نیز گفت: در همسانسازی به جای ۲۵۰۰ میلیارد تومان تنها ۹۳۵ میلیارد تومان به تأمین اجتماعی دادند.این درحالی است که در طرح همسانسازی دولت در سال 88 قیمت 2500 میلیارد تومان در نظر گرفته شد که اگر این مبلغ محاسبه شود به چند نفر تعلق گرفته بار مالیاش نیز حساب میشود.
نظر شما