بي بي زهره رئيس الساداتي در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به جايگاه رشته خوشنويسي در بين هنرهاي ايراني عنوان كرد: آنچه باعث شده هنر اصیل خوشنویسی مصطبه نشین هنرهای ایرانی باشد اين است که خوشنويسي حاصل فرهنگ غنی و شکوهمند ایرانی بوده و نقطه تلاقی علوم و معارفي که ایرانیان طی قرون متمادی به آن دست یافته اند؛ محسوب مي شود.
وي اظهار داشت: هنر خوشنويسي در ايران به وسیله ای برای انتقال دانش و معرفت بدل شده به گونه اي كه در میان تمامي افراد و اقشار مختلف جامعه، تمایل درونی به خوشنویسی آشکار است.
رئيس الساداتي با بيان اين كه برای نمونه می توان به علاقه مندی مردم به تهیه کتابهای خوشنویسی شده بزرگان ادبیات اشاره کرد، افزود: به عنوان مثال در مورد دیوان حافظ، بدون اغراق بايد گفت اگر غزلی از اين شاعر بزرگ خوشنویسی شده باشد در چشم کاملتر می نماید و چه بسا خود موجب تاثیر بیشتر معنای شعر خواهد شد.
حمايت هاي اندك نهادهاي مسئول
برگزيده جشنواره بين المللي دوسالانه قزوين در ادامه در مورد حمایت ادارات و نهادهای مسئول از هنر خوشنويسي، اظهار كرد: پوششها و بسترهای اجتماعی هر دوره ای بر روی روند هنری آن دوره تاثیر گذار بوده و اين مسئله در طول تاريخ و در نقاط مختلف جهان صدق مي كند.
رئيس الساداتي اضافه كرد: اگر هنرمند از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار نباشد و از او حمایت مالی به عمل نیاید مسلما این هنرمند نخواهد توانست به کار خود ادامه دهد و مجبور مي شود به جایی رود که حامی وجود دارد و در آنجا به کارهای هنری بپردازد.
به گفته وي عدم تكافوي اقدامات حمايتي از هنر و هنرمند از سوي مردم و مسئولان مهمترين دلايل خروج بسياري از هنرمندان و هنرآموزان از عالم هنر حرفه اي مي شود.
اين هنرمند خوشنويس خراسان شمالي عنوان كرد: شايد علاقه شخصي به هنر، هنرمندان را در اين وادي ماندگار كند اما كيست كه نداند علاقه شخصي شرط لازم اما ناكافي براي تعالي هنر و هنرمند به شمار مي رود؟
رئيس الساداتي با اشاره به برخي گذرهاي تاريخي در ايران كه سبب اوج و حضيض هنر و هنرمندان شده است، افزود: به عنوان مثال در يك دوره 10 ساله، شاه طهماسب صفوي با توجه به اتفاقات و شرایط خاصی که از نظر روحی و شرایط زندگی بر او وارد می شود، دیدگاهي منفی و ضد هنري پیدا می کند و اين مسئله سبب مي شود كه هنرمندان كشور، بالاجبار به دولت هاي عثمانی، هند و ... پناه برده و از ايران مهاجرت کنند.
به گفته وي هم اكنون شرايط در كشور بسيار تفاوت يافته اما هنوز هم حمايت ها از هنر و هنرمند از سوي متوليان، مقطعي، گزينشي و اندك بوده و در برخي از موارد نيز نه تنها حمايتي صورت نمي گيرد، بلكه سنگ اندازي هاي متعدد سبب دلسردي هنرمندان و هنرآموزان مي شود.
اين دارنده رتبه نخست جشنواره خوشنويسي ميرعماد در ادامه گفت: هم اكنون در بجنورد؛ مركز استان خراسان شمالي ادارات و نهادهاي متولي هنر خوشنويسي شاید در حد برگزاري یک نمایشگاه در سطح شهرستان بجنورد همکاری کنند ولی اگر هنرمندي بخواهد همین نمایشگاه را در خارج از کشور یا در شهرهای بزرگتر برپا کند؛ آیا حمایتی خواهد شد؟
رئيس الساداتي تصريح كرد: هنرمندان براي چاپ آثار و پشتيباني براي فروش آنها، نیاز به حمایت دارند اما متاسفانه این امر تاکنون حداقل براي اين جانب محقق نشده است.
هنر خوشنويسي در خراسان شمالي
اين هنرمند خوشنويس خراسان شمالي كه دو سال پيش مدرک فوق ممتاز خود در اين رشته هنري را با بهره گيري از راهنمايي هاي استاد اميرخاني و مجتبی سبزه كسب كرد، در مورد جایگاه خوشنويسي در استان، گفت: در خراسان شمالي به غير از چند نفر مطرح در سطح کشور که به صورت حرفه ای کار می کنند، مابقي خوشنويسان و هنرآموزان اين رشته به صورت تفننی و در سطح معمولي فعالیت می کنند.
به گفته رئيس الساداتي در عین حال پیگیری مسئولین و پیشکسوتان این رشته در زمينه برگزاری نمایشگاه ها در مناسبت های مختلف اقدام بجا و شايسته اي به شمار مي رود كه توانسته شمار بيشتري از هنرآموزان اين رشته را به سوي فعاليت بيشتر و حرفه اي تر سوق دهد.
اين برگزيده جشنواره رضوي در سال جاري با بيان اين كه با اين وجود هنوز هنر خوشنوسي جايگاه اصلي خود در خراسان شمالي را نيافته است، عدم تفكر اقتصادي در اين رشته هنري را حلقه مفقوده خوشنويسي در خراسان شمالي دانست و اظهار داشت: هنر خوشنويسي زماني در اين استان جایگاه اصلی خود را پیدا می کند که منبع درآمد خوشنویسان باشد نه فقط در حد آموزش و یادگیری، پيگيري شود.
معيشت؛ ضرورت يا عامل بازدارنده هنر؟
هنرمند جوان فوق ممتاز خوشنويسي خراسان شمالي در مورد وضعيت درآمدي اين رشته هنري نيز عنوان كرد: هرچند در عالم هنر همانند ساير حوزه ها، معیشت یک ضرورت است اما عامل بازدارنده هم محسوب مي شود به گونه اي كه اكنون خروج يك هنرمند از وادي هنر به دليل عدم توانايي در تامين معيشت به امري عادي بدل شده و از طرف ديگر نيز برخي از هنرمندان، تنها از منبع هنر خود ارتزاق مي كنند.
رئيس الساداتي با بيان اين كه باید به نوعی این تناقض و مشکل را مدیریت کرد، افزود: مديريت معيشت و پيگيري امور هنري به صورت همزمان از سوي هنرمندان، نيازمند امكانات و توانمندي هايي بوده و اگر کسی واقعا خوشنویسی را به عنوان تنها منبع درآمد خود انتخاب کند؛ با سعی و تلاش و البته روابط مناسب، می تواند موفق باشد و کسب درآمد کند.
به گفته اين برگزيده جشنواره رضوي هنرمندی در این راه گام بر می دارد که حتما از سودآوری هنرش مطمئن باشد.
هنرمند خوشنويش استان در ادامه به برنامه هاي فعلي و آتي خود اشاره كرد و گفت: در حال حاضر سعی می کنم به صورت حرفه ای این هنر را ادامه دهم و برپایی نمایشگاه انفرادی و شرکت در جشنواره ها و استفاده از محضر اساتید بزرگ این رشته، از جمله برنامه های اين جانب به شمار مي رود.
وي در مورد برنامه هاي آتي خود نيز با بيان اين كه براي آینده تصميمات فراواني دارم، اظهار كرد: به ياري خداوند، در صورتي كه حمايت هاي مناسب از سوي مسئولان و متوليان هنر استان صورت گيرد، برگزاری نمایشگاه ها، اخذ مدرک استادی، خوشنويسي کتب ادبی و كتابت قرآن كريم که آرزوی هر خوشنویسی است تا او را ماندگار کند؛ از جمله برنامه هاي آتي خواهد بود.
گفتني است، بي بي زهره رئيس الساداتي؛ هنرمند خوشنويس فوق ممتاز خراسان شمالي، در سال 1362 در خانواده اي اهل هنر و علاقه مند به هنر خوشنويسي متولد شد.
وي با حضور در نمايشگاه هاي خوشنويسي، انگيزه بيشتري براي حضور و فعاليت در اين رشته هنري پيدا کرد و از سال 79 به صورت رسمي به فراگيري آن همت گماشت.
رئيس الساداتي در سال 82 با بهره گيري از محضر استاد علی جافری در نستعلیق و استاد علیرضا کدخدایی در شکسته نستعلیق موفق به اخذ درجه ممتاز شد و مدرك فوق ممتاز خوشنويسي خود را نيز در سال 90 با بهره گيري از راهنمايي هاي حضرت استاد الاساتيد اميرخاني و استاد مجتبی سبزه كسب كرد.
وي كه كتابت رباعيات خيام نيشابوري را در كارنامه خود دارد؛ تحصيلات خود را تا مقطع كارشناسي در رشته آمار ادامه داده است.
اين هنرمند خوشنويس خراسان شمالي تنها در سال جاري عناوين و رتبه هايي چون رتبه دوم جشنواره كوثر بانوان، رتبه دوم جشنواره ياران آفتاب، رتبه سوم بخش تحريري جشنواره رضوي، برگزيده جشنواره رضوي، برگزيده جشنواره انتظار و ... را به دست آورده است.
برگزيده جشنواره كشوري آيات قزوين، برگزيده جشنواره حافظ قرآن شيراز، رتبه اول نهمین نمایشگاه بین الملی قران کریم در بخش جوان، رتبه اول جشنواره خوشنویسی میرعماد قزوین بخش جوان، جوانترین کاتب قران در نگارش قران مجید در یک روز، رتبه دوم جشنواره ملی کوثر ورتبه اول بخش ویژه و ... از ديگر عناوين و رتبه هاي بي بي زهره رئيس الساداتي به شمار مي روند.
نظر شما