۱۰ مهر ۱۳۹۲، ۹:۰۹

هشدار نسبت به حذف معاونت پرستاری/ وزیر بهداشت عجولانه تصمیم نگیرد

هشدار نسبت به حذف معاونت پرستاری/ وزیر بهداشت عجولانه تصمیم نگیرد

رئیس دانشکده پرستاری بقیه الله با پیشنهاد استقرار معاونت پرستاری در یک دوره 4 ساله و ارزیابی عملکرد آن، گفت: تضعیف و حذف معاونت مراقبت و پرستاری در وزارت بهداشت، خسرانی برای کل نظام سلامت است که حتماً بعدها عوارض آن را خواهند دید و هر اقدامی پیش از ارزیابی عملکرد این معاونت اقدامی عجولانه و نامعقول است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر عباس عبادی، اختصاص بیش از 65 درصد تیم سلامت به پرستاران و توانمندی ها و شایستگی های منحصر به فرد جامعه پرستاری در ارائه خدمت در نظام سلامت را فلسفه تشکیل معاونت مراقبت و پرستاری در وزارت بهداشت خواند و افزود: جامعه پرستاری، جامعه ای متخصص و توانمند است که با هزینه حداقلی می توان به خدمات آنها دسترسی پیدا کرد.

وی اضافه کرد: اگر بخواهیم به خدمات پرستاران به لحاظ اقتصاد سلامت هم نگاه کنیم، در می یابیم که خدمات آنها مقرون به صرفه است و پرستاران در نظام سلامت، گروهی هستند که انتظاراتشان به نسبت خدماتی که ارائه می کنند، پایین تر است.

عضو هیئت مدیره نظام پرستاری تهران ادامه داد: متأسفانه در گذشته همواره در ساختار نظام سلامت شاهد یک نظام تک قطبی مبتنی بر طیف خاصی از همکاران متخصص بوده ایم و بسیاری از گروه های دیگر علوم پزشکی از جمله پرستاری مورد غفلت قرار گرفته اند.

وی با تأکید بر لزوم وجود معاونت پرستاری در ساختار کنونی وزارت بهداشت گفت: شاید برخی ایجاد این معاونت را دادن یک امتیاز به یک صنف خاص تلقی کنند اما در این میان صنف پرستاری به دلیل دو ویژگی مهم شامل حجم نیروی انسانی بزرگ (60 درصد کادر بهداشتی و درمانی) و نوع خدماتی که می توانند در نظام سلامت ارائه دهند، از سایر صنوف مجزا هستند و نیاز به یک معاونت مستقل تحت عنوان معاونت مراقبت و پرستاری در وزارت بهداشت امری غیر منطقی به نظر نمی رسد.

عبادی افزود: خدمات جامعه پرستاری می تواند خارج از دیوارهای بیمارستانی نیز به جامعه کشیده شود و پرستاران در بحث نظام پزشک خانواده، خانه های بهداشت و خدماتی که گستره و هدفش مردم و تندرستی مردم است، می توانند نیروهای بسیار کارآمدی باشند.

وی ادامه داد: لذا باید در ساختار نظام سلامت نگاه ویژه و جایگاه خاصی برای جامعه پرستاری لحاظ کرد تا بتواند انرژی و پتانسیل نهفته در این گروه را سازماندهی کند تا به صورت بهینه از آن استفاده شود.

رئیس دانشکده پرستاری بقیه الله خاطر نشان کرد: طبیعتاً حذف معاونت مراقبت و پرستاری در وزارت بهداشت، خسرانی برای کل نظام سلامت است که حتماً بعدها عوارض آن را خواهند دید.

وزیر بهداشت به پرستاران فرصت دهد

عبادی با طرح پیشنهادی به وزیر بهداشت گفت: پیشنهاد می کنم، جناب آقای وزیر، حداقل اجازه دهد تا این معاونت یک دوره 4 ساله را به شکل آزمایشی طی کند و خدماتش در طول این دوره مورد ارزیابی و ارزشیابی قرار گیرد، اگر توانست موجب تحرک و پویایی بیشتر در نظام سلامت شود، به فعالیت خود ادامه دهد و در غیر این صورت مورد بازبینی قرار گیرد.

وی در مورد انگیزه منتقدان تشکیل معاونت مراقبت و پرستاری افزود: تصور بخشی از این مخالفان این است که در نظام سلامت نباید نگاه صنفی وجود داشته باشد و اگر قرار به تشکیل معاونت پرستاری باشد سایر اصناف اعم از داروسازان، دندانپزشکان و امثالهم نیز می توانند داعیه وجود معاونت های مشابه را داشته باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله گفت: از جهتی این نقد درست است ولی چون پیشینه نظام سلامت و ساختار وزارت بهداشت نشان داده است که به رغم نام ظاهری معاونت های مختلف که شامل یک صنف خاص نمی شود  اما متأسفانه همواره جهت گیری ها، قانون گذاری ها و رویکردهای متمرکز روی صنف بخصوصی بوده و از پتانسیل بخش های دیگر نظام سلامت استفاده نشده است.

وی افزود: لذا اگر ساختار وزارت بهداشت و نظام سلامت به صورت کلی اصلاح شود چه بسا نیاز به معاونت پرستاری هم نباشد اما سوابق نشان داده که ساختار واقعاً این انعطاف پذیری را ندارد که بتواند خدمات اقشار مختلف علوم پزشکی را مورد استفاده بهینه قرار دهد.

عبادی اضافه کرد: البته بنده هم قبول دارم که نباید برای هر صنفی یک معاونت مستقل در وزارت بهداشت تعریف شود اما با توجه به ویژگی های خاصی که در مورد جامعه پرستاری و حرفه پرستاری ذکر کردم، باید حوزه پرستاری را از سایر صنوف متمایز دانست و قطعاً وجود معاونت مراقبت و پرستاری می تواند به نظام سلامت کمک کند و این معاونت بیش از آنکه یک جایگاه صنفی باشد می تواند یک جایگاهی متمرکز بر تندرستی و سلامت مردم از طریق دسترسی آسان و ارزان به خدمات تخصصی پرستاری در سطوح مختلف پیشگیری و درمانی باشد.

وزیر بهداشت عجولانه تصمیم نگیرد

وی افزود: به هر حال معاونت مراقبت و پرستاری توقعی است که در دولت قبل در جامعه پرستاری ایجاد شده است و به نظر نمی رسد که عاقلانه نباشد که دولت اعتدال در همان بدو فعالیت و بدون هیچگونه ارزیابی عملکرد بخواهد این معاونت را حذف کند.

عضو هیئت مدیره نظام پرستاری تهران خاطر نشان کرد: بنده معتقدم حداقل باید یک فرصت 4 ساله برای فعالیت این معاونت قائل شد و سپس در مورد آن تصمیم گیری کرد و اگر کارآمدی آن پس از این دوره آزمایشی زیر سوال رفت در آن صورت جای هیچ گله و شکایتی نیز برای جامعه پرستاری باقی نمی ماند، ولی هر اقدامی پیش از آن اقدامی عجولانه محسوب می شود.

کد خبر 2147223

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha