به گزارش خبرگزاری مهر، سید مرتضی نبوی عضو تشخیص مصلحت نظام و مدیر مسئول روزنامه رسالت در برنامه فصل نو شبکه قرآن و معارف سیما گفت: امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما غریب است و هنوز به صورت ارزش و فرهنگ عمومی در جامعه جا نیفتاده است. در این فرهنگ سازی رسانه ها نقش اصلی را بر عهده دارند.
وی اظهار داشت: نباید در جامعه ای تلقی این باشد که می توان نسبت به رفتار دیگران بی تفاوت بود. این فرهنگ غالب غرب است که همه نسبت به رفتار یکدیگر بی تفاوت هستند و ارزش حاکمشان در جامعه این است که نباید کسی به دیگری کاری داشته باشد مگر این که تزاحم حقوقی ایجاد شود که در این صورت قانون فصل الخطاب خواهد بود. اما ما به آفرینش هدف دار معتقدیم و می دانیم که همگی نسبت به یکدیگر مسئولیت داریم و باید به یکدیگر برای رسیدن به کمال کمک کنیم.
وی ادامه داد: در فرهنگ سازی فریضه امر به معروف و نهی از منکر رسانه ها نقش بسیار مهمی را دارند. البته شروع این فرهنگ سازی ها ابتدا در خانواده و پس از آن در آموزش و پرورش و در آموزش عالی باید صورت گیرد. وقتی صحبت از فرهنگ سازی می شود باید بدانیم که موضوع فراتر از یک قانون است. گاهی ممکن است یک قانون خوب نوشته شود اما در عمل، آن قانون به اجرا در نیاید. در واقع پشتوانه قانون ایجاد فرهنگ است.
مدیر مسئول روزنامه رسالت تصریح کرد: رسانه ها باید فرهنگ سازی این فریضه را ابتدا از خود شروع کنند. دست اندرکاران روزنامه ها و دیگر رسانه ها باید در این راستا قواعد کار را بلد باشند و در اینجا بحث فقه رسانه ای مطرح می شود وهمان طور که نماز و روزه احکام دارد باید "بایدها" و "نبایدها" و "حلال ها" و "حرام های" حوزه رسانه نیزمشخص باشد و در این جایگاه است که حوزه های علمیه و دانشگاه ها می توانند نقش مهمی را ارائه دهند. مراکز پژوهشی و علمی باید فقه رسانه را در اختیار قرار دهند و اصحاب رسانه ای نیزاین آموزش را در بین کارکنان خود ایجاد نمایند.
سید مرتضی نبوی تأکید کرد: وقتی کاری می خواهد انجام بگیرد باید مقدمات و زمینه اش نیز فراهم شود. اصل 8 قانون اساسی مربوط به امر به معروف و نهی از منکر است و دولت ها موظف بودند که این اصل را تبدیل به قانون کنند. اما تشکیل قانون نیزمانند هر کار دیگر که باید قبل از اجرا مقدمات و زمینه های لازم آن فراهم شود، نیاز به شرایطی دارد که آن شرایط، فرهنگ عمومی شدن فریضه امر به معروف و نهی از منکر در بین مردم است.
وی با بیان این مطلب که امروزه یکی از مؤلفه های تأثیرگذار، سازمان ها و تشکل های مردمی هستند افزود: بهتر است زمینه ای فراهم شود تا افراد داوطلب برای فعالیت در عرصه امر به معروف و نهی از منکر در تشکل های مردمی سازمان دهی شوند و پس از آن مورد حمایت دولت و دستگاه ها نیز قرار بگیرند و این طور نباشد که وقتی یک فردی و یا یک روحانی امر به معروف و نهی از منکر می کند جان خود را از دست بدهد و یا مورد تعرض قرار بگیرد.
نبوی ادامه داد: وقتی تذکرات حالت شبکه ای داشته باشد و دائم تکرار شود امر به معروف و نهی از منکر فرهنگ سازی می شود. رسانه ها معتقدند که بهترین تبلیغ، تبلیغی غیر مستقیم است. اگر روزنامه ای کارش را درست انجام دهد و مرزها را رعایت کند همین در حقیقت اشاعه امر به معروف و نهی از منکر است.
وی تأکید کرد: روزنامه ها همان نقدی را که می کنند و همان مطلبی را که سعی می کنند تیتر یک کنند می تواند امر به معروف و نهی از منکر باشد. تمرکز بر روی روزنامه ها و رسانه های دیگر نمی تواند مشکل را حل کند بلکه باید پشتوانه قانونی و فرهنگ سازی صورت بگیرد که در این امر روحانیت نقش بسیار مهمی خواهد داشت.
وی در پایان با تأکید بر این نکته که مسئولین باید خود پایبند به قانون بوده و قبل از همه و بیش از همه به قانون احترام بگذارند گفت: این که کسی بتواند قانون را دور بزند نباید زرنگی محسوب شود. وقتی مسئولین به قانون پایبند باشند جامعه بر مدار نظم حرکت خواهد کرد. همچنین باید به آن چه که می گویند نیز عمل کنند. وقتی می گویند شایسته سالاری و در زمانی که مسئول نیستند این شایسته سالاری را تذکر می دهند پس از آن نیز خود این موضوع مهم را رعایت کنند و قانون برایشان حرف اول باشد و در برابر قانون بین رهبری و کسی که در جامعه مسئول نیست تفاوتی وجود ندارد.
نظر شما