۱۷ مهر ۱۳۹۲، ۱۱:۰۹

سامانه ای نابسامان بنام "سمان"/ خبرنگاران همچنان در انتظار تحقق وعده های حمایتی

سامانه ای نابسامان بنام "سمان"/ خبرنگاران همچنان در انتظار تحقق وعده های حمایتی

تبریز- خبرگزاری مهر: خبرنگاری از جمله مشاغلی است که به عنوان حرفه ای پرخطر و سخت و زیان آور شناخته می شود و تنها یدک کشیدن همین عنوان کافی است تا به لزوم حمایت از این قشر فرهیخته پی برد.

به گزارش خبرنگار مهر، خبرنگاران در کشورهای مختلف همواره بواسطه ماهیت شغلی خود از عوامل تاثیرگذار بر بسیاری از جریان های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه خود بوده و در مقابل زیر چترهای حمایتی قرار می گیرند اما در کشور ما وضعیت به گونه ای دیگر است و خبرنگاران و در حالتی کلی تر، اصحاب رسانه تنها چشمان تیزبینی هستند که چندان ضرورتی نسبت به حمایت از این چشم همیشه بیدار جامعه احساس نمی شود.

از سه سال گذشته و پس از مباحث فراوان مطرح شده در خصوص رسیدگی به وضعیت شغلی و معیشتی خبرنگاران، سامانه ای به نام "سمان" از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ثبت اطلاعات خبرنگاران بصورت پرونده های مجازی ایجاد شده است اما در این مدت تنها ارمغان این طرح برای خبرنگاران، به استثنای هدیه پرحاشیه رییس جمهور، چیزی جز سردرگمی و و بلاتکلیفی در مراجعه به سامانه "سمان" نبوده است و وعده هایی چون اعطای وام مسکن به خبرنگاران ثبت نام شده در این سامانه نیز در حد همان وعده ها باقی مانده و اکنون خبرنگاران مانده اند و سامانه ای به نام "سمان" که گویی با هیچ مستندات و مدارکی حاضر به تایید پرونده متقاضیان نیست و خبرنگاران نیز به دیدن پیامک های گاه و بیگاه این سامانه بر صفحه گوشی خود با عنوان "کاربر محترم، پرونده شما ناقص می باشد. لطفاٌ به سامانه سمان مراجعه کنید." عادت کرده اند.

یکی از خبرنگاران آذربایجان شرقی در خصوص مشکلات این طرح ساماندهی اظهار داشت: پس از عضویت در سامانه سمان و هنگام درخواست معرفی خبرنگاری از مدیران مسوول روزنامه ها و خبرگزاری ها، با این پاسخ روبرو می شویم که ما شما را رابط خبری می شناسیم و نه خبرنگار و این تنها نقطه آغاز قصه دراز مشکلاتی است که شما در سامانه ثبت پرونده های مجازی خبرنگاران با آن روبرو خواهید شد.

وی در ادامه افزود: از سوی دیگر در خود سایت "سمان" مواردی به عنوان مستندات تایید خبرنگاران در نظر گرفته شده است که ارائه آنها بویژه از سوی خبرنگاران شهرستانی تقریباٌ ناممکن است چرا که بسیاری از این افراد بدون هیچ قراردادی و تنها بصورت حق التحریری در حوزه رسانه و خبرنگاری فعالیت می کنند.

یکی دیگر از خبرنگاران به مشخص نبودن چهارچوب ساماندهی خبرنگاران در "سمان" اشاره و تصریح کرد: تا کنون نتوانسته ام به درستی متوجه شوم که در این سامانه چه مواردی را باید ارایه دهم چرا که یک روز از شما مدارک و مستنداتی خواسته می شود و شما آنرا در سامانه قرار می دهد و وقتی با پیش فرض پذیرفته شدن این مدارک دوباره به سایت مراجعه می کند تازه متوجه می شوید که نه تنها مدارک شما تایید نشده بلکه مدارک دیگری درخواست شده است.

 

 

این فعال رسانه ای یک سوال مطرح کرده و گفت: به نظر می رسد ابتدا باید پرسید هدف از ایجاد این سایت چیست و نابجا نیست اگر از مسوولان این طرح خواسته شود تا اهداف ایجاد این سایت را مشخص کرده و سپس اقدام به درخواست مدارک از خبرنگاران کنند چرا که هر روز شاهد ساز و کاری جدید در روند اجرایی طرح ساماندهی خبرنگاران هستیم.

سایت سمان باعث سردرگمی خبرنگاران می گردد

رییس انجمن صنفی روزنامه نگاران آذربایجان شرقی نیز هرچند ماهیت حمایتی این طرح را مثبت ارزیابی کرد اما  تصریح کرد: با این وجود تمرکز مدیریت و ساماندهی خبرنگاران شهرستانی در تهران چندان منطقی بنظر نمی رسد چرا که این موضوع نه تنها موجب پیچیدگی روند بررسی مدارک و سوابق متقاضیان می شود بلکه سردرگمی خبرنگاران را نیز در پی دارد.

وحید زینالی در تشریح این موضوع گفت: ارجاع خبرنگاران شهرستانی به تهران جهت تایید مدارک توجیهی ندارد چرا که وقتی این فرآیند می تواند توسط نهادهای استانی صورت گیرد و این نهادها با توجه به شناخت خود از خبرنگاران، براحتی می توانند خبرنگاران واقعی را مشخص کنند، چه لزومی به ارسال مدارک به تهران و در نتیجه افزایش زمان رسیدگی و بروکراسی های پیچیده مربوط به آن است.

وی در ادامه افزود: بی رغبتی بیشتر خبرنگاران واقعی به عضویت در این سامانه بدلیل رد مکرر مستندات ارایه شده و سوءاستفاده برخی خبرنگاران محلی بواسطه کپی برداری خبری و ارایه آنها به عنوان سابقه رسانه ای از دیگر ایراداتی است که می توان به اجرای این طرح وارد دانست.

سایت سمان با برون سپاری امور دولتی مغایرت دارد

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به سیاست برون سپاری و کوچک سازی دولت گفت: با توجه به تاکید بر لزوم برون سپاری امور دولتی و کوچک شدن دولت، بحث تمرکز طرح ساماندهی خبرنگاران در تهران بطور کامل با این سیاست مغایر است.

محمد اسماعیل سعیدی در ادامه خاطرنشان شد: در این سیاست، اصل کلی بر دورکاری و بردن کار به محل زندگی افراد است و چنین اقدامی برای اینکه خبرنگاران جهت تایید صلاحیت خبرنگاری خود، مدارک و مستندات خود را به تهران ارسال کنند و یا مجبور شوند برخی معرفی نامه ها را از تهران دریافت کنند، چهارچوب کلی اصل تمرکززدایی را زیر سوال می برد.

 

 

آمادگی کامل خود را برای پیگیری این موضوع و حل مشکلات خبرنگاران اعلام می کنم

رییس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی تصریح کرد: سازمان ها و ادارات کل مستقر در تهران بایستی اموری این چنینی را به ادارات استانی واگذار کرده و خود وظیفه نظارت و ارزیابی آنها را بر عهده گیرند چرا که اصناف، تشکل ها و سازمان های مستقر در پایتخت نمی توانند بدون اطلاع از فضای حاکم بر شهرستان ها و نحوه عملکرد خبرنگاران و فعالان رسانه ای شهرستانی در مورد آنها قضاوت و تصمیم گیری کنند.

این نماینده استان گفت: آمادگی کامل خود را برای پیگیری این موضوع و حل مشکلات خبرنگاران در مراجعه به این سامانه از طریق کمیسیون های مربوطه در مجلس اعلام می کنیم.

بمنظور اجتناب از پرداخت یک طرفه به این موضوع و با وجود پیگیر ها و تماس های مکرر خبرنگار مهر، مسوولان سامانه "سمان" و مدیر کل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حاضر به پاسخگویی به سوالات مطرح در مورد طرح ساماندهی خبرنگاران نشدند تا علامت های سوال بی شماری چون اهداف راه اندازی سامانه ای به نام "سمان" و خروجی ها و مزایای آن برای خبرنگاران، اقدامات صورت گرفته از سوی مسوولان اجرایی سایت و سیاست گذاران وزارت فرهنگ و ارشاد برای برطرف کردن نواقص این طرح، مشکل معرفی نامه خبرنگاران حق التحریری و تکلیف آثار منتشره در روزنامه ها و خبرگزاری ها بدون ذکر نام خبرنگار، در ذهن پرسشگر خبرنگاران همچنان بدون پاسخی منطقی باقی بماند.

به هر ترتیب باید منتظر شد و دید که آیا با توجه به روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، روزنه امیدی نیز در دل خبرنگاران در خصوص ساماندهی وضعیت نابسامان فعالان حوزه رسانه ایجاد می شود و اصولاً آیا طرحی بنام ساماندهی خبرنگاران در این دولت ادامه می یابد یا مانند بسیاری دیگر از طرح ها و وعده ها در حد شعار باقی می ماند و اینکه آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر سازمان ها و نهادهای مسوول چون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، تنها ایجاد سامانه ای مجازی برای غربالگری خبرنگاران را اقدامی کافی برای حمایت از فعالان این حرفه سخت و زیان آور می دانند، حرفه ای که در کشورهای اروپایی و آمریکایی از اولین انتخاب های جوانان به عنوان شغلی چالشی و تضمین شده به لحاظ مالی است در حالی که در کشور ما بدلیل نبود حمایت های مالی و معنوی از این حوزه، جایگاه حرفه خبرنگاری تا حدی تنزل کرده است که گاه متاسفانه با این قشر فرهیخته مانند بازاریاب برخورد می شود، تنها با این تفاوت که برچسب رسانه ای نیز در کنار عنوان آنها قرار می گیرد.

------------------------------------------------------

گزارش از:حسن عبداللهی

کد خبر 2152081

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha