مینا امیر مزدوانی- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای ساخت این دستگاه از ماده نانو متری گرافین استفاده شد، افزود: نانو ذرات گرافین مادهای دو بعدی است که از یک لایه اتم تشکیل شده است.
وی با اشاره به اجرای این پروژه اظهار داشت: برای این منظور یک لایه اتم را روی یک زیر لایه سیلیکونی قرار دادیم و پیوندی شاتکی ساخته که از این لایه در تولید قطعهای برای آشکاری سازی امواج الکترومغناطیس در طیف مادون قرمز (IR) و تراهرتز استفاده شد.
امیرمزدوانی با بیان اینکه برای تست کارایی آشکار سازی امواج الکترومغناطیس مختلفی تابانده شد، ادامه داد: در این راستا امواج الکترومغناطیس در رنج IR تا 3.5 ماکرو و همچنین امواج الکترومغناطیس در رنج تراهرتز تابانده شد که با اندازه گیری پارامترهای مختلف، مشاهده شد آشکار سازهای گرافینی پاسخ دهی بالاتری دارد نسبت به آشکار سازهای دیود شاتکی ساخته شده از مواد دیگر داشته است.
وی به بیان کارایی این آشکار سازهای دارای کابردهای مختلفی هستند، خاطر نشان کرد: آشکارسازهای IR در تولید دوربینهای دید در شب قابل استفاده است به این گونه که بدن انسان در رنج IR شروع به تابش میکند و این ویژگی باعث میشود که دوربینهای دید در شب قادر به تصویر برداری از اشخاص در شب باشند.
مجری طرح کاربرد دیگر آشکار سازی IR را در تعیین دما دانست و یادآور شد: این فناوری در بخش صنایع قادر به تعیین دمای بخشهای مختلف برای جلوگیری از آتش هستند.
وی با تاکید بر اینکه از آشکار سازهای تراهرتز در مخابرات فرکانس بالا استفاده میشود، اظهار داشت: این آشکارسازها در حوزه نظامی استفاده میشود؛ چراکه امکان شنود برای پایگاه مخابرات داده وجود ندارد.
این محقق اضافه کرد: در جنگ اخیر آمریکا در عراق، آمریکا سیگنالهایی برای اختلال در مخابرات عراق ارسال و در عین حال سیگنالهای خود را که دارای فرکانس بالاتر و موج میلیمتری تراهرتز بود را منتقل کرد بدون آنکه امکان شنود آن برای کسی باشد که این اقدام توسط دستگاه آشکار ساز ایجاد شد.
وی همچنین به کاربردهای پزشکی این دستگاه برای آشکار سازها و تشخیص تومورهای سرطانی اشاره کرد وتوضیح داد: تومورهای سرطانی در طیف تراهرتز از خودشان تابش دارند از این رو این دستگاه ما را در آشکار سازی و تشخیص محل دقیق تومورها کمک میکند.
مزدوانی با تاکید بر اینکه این دستگاه در مخابره دادهها در ماهوارهها کاربرد دارد، ادامه داد: مخابره دادهها در ماهواره در فرکانس بالاتر و سرعت بیشتری است ضمن آنکه به پهنای باند بیشتری نیاز دارد از این رو مخابرات ماهوارهها در رنج تراهرتز است. در حال حاضر ماهواره دانشگاه علم و صنعت به مرحلهای رسیده است که برای آشکار ساز تراهرتز نیاز دارد و امیدواریم بتوانیم که مسئولان از این دستگاه برای مخابره داده در این ماهواره استفاده کنند.
به گفته این محقق پروژه طراحی و ساخت دستگاه آشکار ساز امواج الکترومغناطیس با همکاری دانشگاه صنعتی مالک اشتر اجرایی شده است.
نظر شما