۲۱ مهر ۱۳۹۲، ۹:۳۲

قائم مقام شورای عالی قرآن:

لزوم تشکیل وزارتخانه قرآن/ تربيت 10 ميليون حافظ قرآن ممکن است

لزوم تشکیل وزارتخانه قرآن/ تربيت 10 ميليون حافظ قرآن ممکن است

قائم مقام شورای عالی قرآن با حضور در برنامه راديويی «افق» كه روز گذشته 20 مهر به روی آنتن شبكه راديويی قرآن رفت، اظهار كرد: بحث راه‌اندازی وزارتخانه قرآن به هر حال بايد در كشور اتفاق بيفتد و رشد ساختاری در حوزه قرآن نيازمند يك سری ظرفيت‌ها و قابليت‌هايی است كه البته برای راه‌اندازی چنين وزارتخانه‌ای بايد به اندازه كافی، منابع كارآمد داشته باشيم.

به گزارش خبرگزاری مهر، دومين قسمت از برنامه راديويی «افق» ساعت 14:15 روز گذشته، 20 مهرماه با حضور محمدرضا پورمعين به عنوان كارشناس‌مجری، سيدعلی سرابی، قائم‌مقام شورای عالی قرآن و رئيس هيئت مديره اتحاديه تشكل‌های قرآنی و احمد ابوالقاسمی، قاری ممتاز قرآن و از اساتيد قرآنی به روی آنتن شبكه راديويی قرآن رفت.

براساس اين گزارش، محمدرضا پورمعين در ابتدای اين برنامه اظهار كرد: برنامه راديويی «افق» كه برنامه‌ای جديد در شبكه راديويی قرآن است به نقد و تحليل پيرامون 30 سال فعاليت قرآنی كشور می‌پردازد و از اين پس روزهای شنبه هر هفته از ساعت 14:15 به مدت حدود 45 دقيقه پخش خواهد شد.

پورمعين در ادامه به ارائه مطالب كلی كه در نخستين قسمت از اين برنامه در هفته گذشته از سوی كارشناسان برنامه مطرح شد اشاره كرد و از كارشناسان حاضر در برنامه خواست تا نظرات خود را درباره اهميت بودجه‌های قرآنی و وضعيت بودجه قرآنی كشور بيان كنند.

بنابراين گزارش، سيدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن در ابتدای سخنان خود با بيان اينكه مهم‌ترين مسئله برای نهادينه شدن قرآن در جامعه باور به قرآن در ميان آحاد جامعه است، عنوان كرد: اگر اين باور و نگاه در جامعه و بين اقشار و گروه‌های مختلف مردم و همچنين بين مسئولان نهادينه شود به نظر می‌رسد كه بخش مهمی از راه را طی كرده‌ايم و اين باور كه قرآن برای تمامی مشكلات ما و تمدن ما نقش كليدی دارد، بسيار اهميت داشته و قابل پردازش و بحث است.

وی با يادآوری اينكه برای توسعه حقيقی فعاليت‌های قرآنی نيازمند فاكتورهای تأثيرگذاری در اين عرصه هستيم، ادامه داد: بحث امكانات سخت‌افزاری و بودجه و اعتبارات لازم نقش كليدی در توسعه فعاليت‌های قرآنی دارد و نمی‌توان نقش بودجه و اعتبارات را در حوزه قرآنی ناديده گرفت زيرا به هر حال اگر بخواهيم فقط به تعداد هر فرد در كشور يك قرآن به چاپ برسانيم كه اين قرآن همواره با او باشد نيازمند هزينه‌ای بالغ بر 300 ميليارد تومان هستيم و در اين ميان اگر بخواهيم فرمايشات رهبری مبنی بر تربيت 10 ميليون حافظ قرآن كريم را تحقق ببخشيم نيز نيازمند هزينه‌های قابل توجهی هستيم كه اين هزينه‌ها به هر حال بايد تأمين شود.

وی در ادامه با اشاره به زيرساخت‌های تشكيلاتی برای توسعه فعاليت‌های قرآنی در كشور، عنوان كرد: در بحث زيرساخت‌های تشكيلاتی طی سال‌های اخير تحولاتی از جمله تصويب منشور توسعه فرهنگ قرآنی كه در سال 88 اتفاق افتاد را داشتيم كه البته اين منشور بايد در دهه اول انقلاب به تصويب می‌رسيد.

سرابی ادامه داد: پس از تصويب منشور توسعه فرهنگ قرآنی، شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصويب شد تا بحث سياست‌گذاری و برنامه‌ريزی برای فعاليت‌های قرآنی كشور را بر عهده بگيرد و همچنين در ادامه آن، بحث فعاليت‌های قرآنی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از يك دفتر كوچك با چند نفر نيرو به يك معاونت قرآن توسعه پيدا كرد.

وی در ادامه با اشاره به اهميت راه‌اندازی وزارت قرآن در كشور، عنوان كرد: بحث راه‌اندازی وزارتخانه قرآن به هر حال بايد در كشور اتفاق بيفتد و رشد ساختاری در حوزه قرآن نيازمند يك سری ظرفيت‌ها و قابليت‌هايی است كه البته برای راه‌اندازی چنين وزارتخانه‌ای بايد به اندازه كافی، منابع كارآمد داشته باشيم.

همچنين، احمد ابوالقاسمی، كارشناس قرآنی حاضر در استوديو برنامه راديويی «افق» در تكميل مطالب سيدعلی سرابی مبنی بر راه‌اندازی يك وزارتخانه قرآنی، عنوان كرد: اگر بنا باشد كه يك وزارتخانه قرآنی در كشور تشكيل شود نيازمند كادر تخصصی برای اين وزارتخانه هستيم و حتی اگر بودجه لازم برای اين امر نيز اختصاص پيدا كند اما هنوز برنامه مشخصی در اين حوزه نداريم و شايد نتوانيم آن طور كه شايسته است در بحث فعاليت‌های قرآنی وارد شويم زيرا بحث بودجه قرآنی و كادر تخصصی و برنامه مدون بايد با هم پيش بروند.

وی در ادامه با عنوان اين مطلب كه هر كاری برای موفقيت بايد دوطرفه انجام شود، عنوان كرد: در جامعه ايرانی مردم مذهبی ما از صداوسيما توقع كمتری برای پخش برنامه‌های قرآنی دارند و اين در حالی است كه برنامه‌های ورزشی از جمله فوتبال طرفداران زيادی در جامعه دارد و مردم نيز در اين زمينه از صداوسيما توقع بسياری دارند و دليل درخواست مخاطبان از صداوسيما در زمينه پخش برنامه‌های فوتبالی اين است كه صداوسيما در اين زمينه مردم را به تكاپو انداخته است و مردم ادامه راه را می‌روند، اما صداوسيما هنوز نتوانسته در حوزه قرآنی مردم را به تكاپو بيندازد تا در ادامه مردم به صورت خودجوش وارد شده و سطح توقعات خود را در زمينه فعاليت‌های قرآنی بالا ببرند.

در ادامه اين بحث محمدرضا پورمعين به بحث منشور توسعه فرهنگ قرآنی اشاره كرد و گفت: اين منشور سند مهمی در حوزه فعاليت‌های قرآنی است و مردم را در حوزه قرآنی به تكاپو می‌اندازد.

ابوالقاسمی در ادامه سخنان پورمعين گفت: هر چند كه منشور توسعه فرهنگ قرآنی به تصويب رسيده و در حال اجراست اما اين منشور در اختيار مردم نيست و همان طور كه در ساير حوزه‌ها فعاليت‌های خوبی در كشور انجام شده و اين كارها با جنس مردم گره خورده است در بحث قرآنی نيز بايد فعاليت‌های قرآنی با جنس مردم گره بخورند و در اين حوزه بايد طوری برخورد كنيم تا مطالبات مردم در اين حوزه را افزايش دهيم و سطح توقع مردم را بالا ببريم.

اين قاری ممتاز كشورمان در ادامه با عنوان اين مطلب كه بحث اهميت انس با قرآن در تربيت قرآنی فرزندان و بهبود روابط خانوادگی، فردی، اجتماعی و ... فرزندان بايد برای خانواده‌ها به خوبی تبيين شود، عنوان كرد: اگر مردم به اين نتيجه برسند كه فرزندانشان با آموزش‌های قرآنی به تربيت قرآنی دست پيدا می‌كنند و تربيت قرآنی موجب خواهد شد تا زندگی سعادتمندی داشته باشند، به طور قطع تمامی تلاش خود را برای اين كار انجام می‌دهند و زمينه فعاليت قرآنی فرزندان خود را فراهم می‌كنند كه البته در اين صورت حتی ناآگاه‌ترين مسئولان نسبت به قرآن نيز نمی‌توانند در مقابل مطالبات مردم مقاومت كنند و بحث بودجه و فعاليت‌های قرآنی را توسعه می‌دهند.

وی يادآور شد: برای اينكه مردم به سمت قرآن بيايند و به اهميت انس با قرآن پی برده و مطالبات خود را در اين حوزه افزايش دهند نيازمند بودجه خاصی نيستيم و اگر اين كار را از طريق تبليغات و اطلاع‌رسانی انجام دهيم و اجازه دهيم كه مردم جلو بيفتند و مطالبات قرآنی داشته باشند در اين صورت مسئولان نيز برای پاسخگويی به اين مطالبات فعاليت‌های قرآنی خود را توسعه می‌دهند.

در اين بخش از برنامه سيدعلی سرابی در تكميل سخنان استاد ابوالقاسمی به بحث رسانه و هنر اشاره كرد و گفت: رسانه استفاده از هنر برای رساندن پيام‌های مهم بوده و تأثيرگذاری بالايی دارد؛ پس بايد به نقش رسانه كه می‌تواند در هر حوزه‌ای جريان‌ساز باشد توجه داشته باشيم و همانطور كه رسانه در حوزه فوتبال جريان‌ساز بوده است در بحث قرآنی نيز بايد جريان‌ساز باشد تا مردم را با قرآن مأنوس كند تا مردم در اين صورت عكس‌العمل‌های خوبی نشان دهند و اين هم‌افزايی بيشتر شود.

وی در ادامه اين بخش از سخنان خود با اشاره به بودجه نيم‌درصدی قرآن كه در سال 88 تمامی سازمان‌ها را موظف به اختصاص نيم درصد از بودجه را به فعاليت‌های قرآنی كرد، گفت: بحث اختصاص نيم درصد بودجه برای فعاليت‌های قرآنی در سال 90 و 91 از حالت الزام خارج شد و در آن سال‌ها به دليل مشكلات بودجه‌ای كه در كشور وجود داشت بحث نيم درصد بودجه قرآنی به عهده سازمان‌ها واگذار شد كه در صورت امكان اين بودجه را اختصاص دهند كه البته اين كار تمامی دستاوردهای قرآنی در سال‌های قبل را از بين برد و مانعی برای رشد فعاليت‌های قرآنی شد.

احمد ابوالقاسمی در ادامه سخنان سيدعلی سرابی، با اشاره به بودجه نيم‌درصدی قرآن، اظهار كرد: چرا بودجه نيم‌درصدی قرآن از حالت الزام برداشته شد؟؛ اگر بودجه لازم برای فعاليت‌های قرآنی اختصاص پيدا كند و اولويت‌بندی درستی را در اين زمينه شاهد باشيم بسياری از مشكلات كه به دليل كم‌كاری در حوزه فعاليت‌های قرآنی است از بين می‌رود به طور مثال اگر پولی كه برای يك پليس در جامعه خرج می‌كنيم را برای فعاليت‌های قرآنی و تربيت قرآنی افراد جامعه هزينه كنيم شايد ديگر نيازی به پليس هم نداشته باشيم.

وی در ادامه به مطالبات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تربيت 10 ميليون حافظ قرآن در كشور، اظهار كرد: با اين بودجه‌های كمی كه برای فعاليت‌های قرآنی در نظر گرفته می‌شود نمی‌توانيم حتی بخشی از مطالبات رهبری در زمينه تربيت حافظان قرآن را برآورده كنيم و ما می‌توانستيم با در اختيار داشتن بودجه‌های قرآنی روی بحث حفظ قرآن كارهای بيشتری انجام دهيم و بحث حفظ بهترين كاری بود كه می‌توانست جامعه را تكان دهد؛ اما هنوز طعم فعاليت‌های قرآنی نه برای مسئولان و نه برای مردم روشن نشده است.

در ادامه بحث، سيدعلی سرابی با عنوان اين مطلب كه رهبر معظم انقلاب با اطلاعات جامعی كه نسبت به تمامی حوزه‌ها دارند كار ما را راحت كردند، تصريح كرد: ايشان بحث 10 ميليون حافظ قرآن را در كشوری كه 70 ميليون جمعيت دارد بيان فرمودند، در اين ميان از جامعه 70 ميليونی توقع 10 ميليون حافظ قرآن توقع به جايی است و اگر بدنه فعال جامعه را 60 ميليون نفر در نظر بگيريم بالغ بر 15 درصد از جامعه بايد حافظ قرآن باشند.

وی ادامه داد: بحث تربيت 10 ميليون حافظ قرآن در كشور قابل اجرايی شدن است كه البته نيازمند يك فرهنگ آموزشی مناسب بوده و لازم است كه به طور مثال زمان آموزشی مناسبی از تحصيل دانش‌آموزان به حفظ قرآن اختصاص داده شود تا اين امر محقق شود.

سرابی در ادامه اظهار كرد: همچنين برای تحقق بحث تربيت 10 ميليون حافظ قرآن كريم در كشور لازم است كه بخش مهمی از برنامه‌های رسانه ملی به موضوعات قرآنی اختصاص پيدا كند تا چشم و گوش فرزندان ما چندساعتی با قرآن مرتبط شود و در غير اين صورت يك فشار مضاعف بر نوجوانان و جوانان ما وارد خواهد شد و اين هدف نيز محقق نمی‌شود.

در بخش پايانی اين برنامه احمد ابوالقاسمی با يادآوری توسعه فعاليت قرآنی و تربيت حافظان قرآن نيازمند امكانات لازم در اين زمينه است، گفت: اگر قرار باشد كه مردم روزانه قرائت قرآن داشته باشند يا همه مردم در مساجد حضور داشته و علاوه بر اقامه نماز، قرائت قرآن را نيز در مساجد داشته باشند بايد ببينيم كه اين امكانات در كشور وجود دارد و به نسبت افراد جامعه در كشور مساجد نيز داريم و يا كلاس قرآنی و فضاهای آموزشی لازم برای تربيت حافظان قرآن در كشور وجود دارد؟ كه البته تمامی امكانات بايد فراهم باشد تا از تمامی مردم انتظار داشته باشيم كه در اين زمينه ورود پيدا كنند.

يادآور می‌شود، برنامه افق از اين پس روزهای شنبه هر هفته از ساعت 14:15 به مدت حدود 45 دقيقه از راديو قرآن پخش خواهد شد.

کد خبر 2154453

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha