۲۶ مهر ۱۳۹۲، ۱۲:۳۹

گزارش مهر/

نشاط دوران پیری درسایه افسردگی گم می شود/ توجه به سلامت روان سالمندان

نشاط دوران پیری درسایه افسردگی گم می شود/ توجه به سلامت روان سالمندان

مشهد - خبرگزاری مهر: کارشناسان بهداشت درهفته سلامت روان در حالی خبر از شیوع 45 درصدی افسردگی درمیان سالخوردگان می دهند که اغلب پزشکان نیز این موضوع را نادیده می گیرند والبته نشاط و سلامتی سالمند درسایه این بیماری گم می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، متاسفانه اغلب خانواده ها و پزشکان به درمان بيماري جسمي سالمند اهمیت می دهند و به سلامت روان آنان بی توجهی می شود که ناديده گرفتن هشدارها مي‌تواند کیفیت زندگی سالمند را کاهش دهد و باید توجه داشت که ‌ شناخت نشانه‌ها ی سلامت روان در دوران پیری و حمايت از سالخوردگان ضرورت دارد.

به نشانه های افسردگی در سالمند توجه کنیم

کارشناس سلامت روان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص افسردگی در سالمندان اظهار می کند: فراواني نشانه‌هاي افسردگي باليني بارز در بين سالمندان غيربستري 8 تا 15 درصد و در بين سالمندان بستري حدود 30 درصد است.

افسانه فريد پاک در بیان نشانه های نشانه‌هاي افسردگي می گوید: افراد سالمند که مبتلابه افسردگی هستند در اكثر مواقع روز خلق افسرده دارند و مواردی مانند کاهش علاقه به فعلیت های روزانه، کم اشتهایی  یا پر اشتهایی و کاهش وزن بدون دلیل، بی خوابی یا پر خوابی، احساس خستگی و احساس بی ارزشی و گناه در آنها دیده می شود.

افسردگی لذت را از زندگی سالمند می گیرد

فرید پاک با تاکید بر اینکه  افسردگي حس  لذت از زندگی را از سالمندان می گیرد می افزاید : این حالت روانی مي‌توَاند سلامت سالمند را به خطر بیاندازد.

وی تاکید می کند: افسردگي در سالمندان، غالباً تشخيص داده نمي‌شود و آثار مهمي روي کيفيت زندگي، پيامدهاي بيماري باليني، وضعيت عملکردي، استفاده از خدمات پزشکي و مرگ و مير و ناتواني آنان دارد.

کارشناس سلامت روان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گوید: بيشتر سالمندان مبتلا به افسردگي با شکايات جسمي به مراکز مراقبتي اوليه مراجعه مي‌کنند.

وی می افزاید: همچنين افسردگي منجر به افزايش مصرف دارو، افزايش هزينه بيمار جهت داروهاي تجويزي و فاقد نسخه، خطر بالاتر مصرف الکل، افزايش مدت بستري و هزينه‌هاي مراقبتي مي‌شود.

افسردگی جزئی از روند پیری نیست

این کارشناس بهداشتی هشدار می دهد: دلايل بسياري براي ناديده‌گرفتن اين افراد وجود دارد زیرا برخي تصور مي‌کنند افسردگي جزئي از روند پيري و پيامد از کارافتادگي ‌است‌.

فرید پاک تاکید می کند : اغلب با تصور اینکه سالمندان اغلب در انزوا به سر مي‌برند متوجه اندوه و دلتنگي آنها نمي‌شوند.

وی می گوید : بسياري از پزشکان تنها به درمان بيماري جسمي آنها پرداخته و ‌افسردگي آنها را ناديده مي‌گيرند و البته بسياري از افراد مسن نيز ازصحبت درباره احساسات خود ابا دارند‌.

به گفته کارشناس بهداشت معاونت بهداشت خراسان رضوی بي‌توجهي و ناديده گرفتن هشدارها مي‌تواند نتايج مخربي دربرداشته باشد بنابراين‌ شناخت اين نشانه‌ها و جست‌وجوي راه‌هايي براي حمايت از سالخوردگان بسيار بااهميت است‌.

توجه به علائم افسردگی

وی در خصوص فاکتورهاي خطر جهت ابتلاي سالمندان به افسردگي اینگونه توضیح می دهد: این فاکتورهای هشدار دهنده شامل  زن بودن، انزواي اجتماعي، وضعيت زندگي زناشويي به شکل سالمند بيوه، مطلقه‌بودن يا متارکه‌کردن، وضعيت اقتصادي اجتماعي پايين، بيماري‌هاي ناتوان‌کننده همراه، درد کنترل نشده، بي‌خوابي، اختلال‌هاي عملکردي و شناختي است.

وی به چند روش‌ برای  حمايت از سالمند افسرده اشاره می کند و می گوید : افسردگي باعث تداخل در توانايي افراد براي کمک به روند درمان و به‌ دست‌آوردن انرژي ازدست‌رفته مي‌شود و سالمندان افسرده به مرور زمان مشکلات بيشتري را تجربه خواهند کرد.

فرید پاک می افزاید: اگر سالمند حاضر به قبول بيماري خود نباشد يا به سبب خجالت و غرور از کسی کمک نگیرد شرايط پيچيده‌تر خواهد شد و از‌ ميان ‌برداشتن چنين موانعي، در بهبود هرچه‌بيشتر اين افراد موثر است.

حمایت عاطفی از سالمند داشته باشیم

این کارشناس معاونت بهداشت خراسان رضوی می گوید: اگر از سالمندي مراقبت مي‌کنيد که دچار افسردگي است، مي‌توانيد حمايت عاطفي خود را به او اظهار کنيد و به سخنانش با صبر و حوصله گوش فرا دهيد.

به گفته فرید پاک نباید سالمند را به خاطر احساساتش سرزنش کرد و بهتر است به واقعيت‌هايي اشاره کنيم که در او ايجاد اميد مي‌کند.

کارشناس روانشناسی نیز در گفتگو با مهر در بیان راههای موجود برای کمک به سالمندان در جلوگیری از افسردگی می گوید: پیشنهاد می شود که سالمند در روز حتما ساعاتی را به قدم زدن اختصاص دهد زیرا هنگامي‌که ذهن و بدن فرد فعال است، افسردگي کاهش مي‌يابد‌.

کارهای لذت بخش را به سالمند پیشنهاد کنیم

مهدی روحانی می گوید: خانواده و همراهان سالمند به او فعاليت‌هايي را پيشنهاد دهند که از انجام‌شان لذت می برد مانند قدم‌‌زدن، فعاليت‌هاي هنري، ديدن فيلم يا رفتن به موزه و هر‌آنچه باعث فعال نگه داشتن ذهن و جسم او می شود.

وی به اهمیت داشتن برنامه منظم روزانه برای سالمند اشاره می کند و توضیح می دهد: بيرون رفتن گروهي‌، ملاقات با دوستان و آشنايان و رفتن به اجتماعات و گروه‌هاي همسالان مي‌تواند سالمندان را در مقابله با تنهايي و انزوا ياري دهد‌.

به گفته این کارشناس اگرسالمند در مقابل شرکت در برنامه‌هاي گروهی مقاومت کرد باید  با ملايمت با او برخوردشود و او را به بودن با جمع ترغيب نمود.

افسردگی را درمان کنیم

روحانی همچنین تاکید می کند که يک رژيم غذايي ناسالم باعث تشديد افسردگي می شود و باید رژيم غذايي سالمندان مملو از سبزي‌، ميوه‌، حبوبات و پروتئين کافي باشد‌.

کارشناس روانشناسی یادآوری می کند که تکميل دوره درمان  دارای اهمیت است و باید توجه داشت که به ‌دنبال ناقص گذاشتن دوره درمان،  افسردگي به سرعت بر می گردد و می افزاید: وعده‌هاي دارويي تجويز‌شده را به سالمند يادآوري کنيد‌.

کارشناسان بهداشتی بر این عقیده اند که ارتباط سالمند با دیگران، شرکت در فعالیت های انسان دوستانه و خیرخواهانه، یادگرفتن مهارت جدید، تقویت شادی و روحیه طنز در زندگی و ورزش  می توانند راهگشای سلامت روان و جسم سالمند باشند و می توان قفل ناتوانی را دوران پیری با کلید شادی و نشاط گشود.

................

گزارش : زهره رنگ آمیز

کد خبر 2157388

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha