به گزارش خبرنگار مهر، گاز شهری با وجود کاربردهای مثبتی که در مصارف خانگی و صنعتی دارد، سکه ای دو رو است که یک روی آن آسایش و گرمابخشی کانون خانواده ها در روزهای سرد فصل سرما است و روی دیگر آن چهره خوفناکی است که با کمترین غفلت و سهل انگاری می تواند قاتلی خاموش و بی صدا بنام گاز منواکسید کربن را مهمان شوم خانه ها کند.
در آذربایجان شرقی نزدیک به 75 درصد از 14 میلیون متر مکعب گاز طبیعی توزیع شده روزانه در فصول سرما به مصارف خانگی و 25 درصد به مصارف صنعتی اختصاص پیدا می کند و همین آمار بالای مصرف خانگی گاز طبیعی در این استان، ضرورت آموزش مشترکین و برقراری تمهیدات ایمنی را برای جلوگیری از سوانح گازگرفتگی نشان می دهد، سوانحی که احتمال آنها با فرا رسیدن پیش از موعد فصل سرما افزایش می یابد.
کاهش آمار سوانح گازگرفتگی در شش ماهه اول سال جاری
بنا به اعلام اداره کل پزشکی قانونی آذربایجان شرقی آمار سوانح گازگرفتگی استان تا پیش از موج سردی هوای فعلی و در شش ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش نشان می دهد.
مدیر کل پزشکی قانونی آذربایجان شرقی در خصوص آمار فوتی های سوانح گازگرفتگی گفت: در شش ماهه اول سال جاری پنج مورد فوتی در اثر خفگی با گاز منواکسید کربن به ثبت رسیده است که در مقایسه با 12 مورد مدت مشابه سال قبل، کاهش 61 درصدی را نشان می دهد.
صمدی راد در مورد آمار سوانح گازگرفتگی شش ماهه دوم سال قبل نیز گفت: در شش ماهه دوم سال گذشته در مجموع 30 مورد فوتی در اثر گازگرفتگی داشتیم که از این آمار، 21 مورد فوتی ها مرد و 9 مورد زن بوده اند که امیدواریم روند کاهشی شش ماهه اول سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، در مورد شش ماهه دوم امسال نیز تکرار شود.
اثربخشی آموزش ها و فرهنگ سازی ها تنها با رعایت نکات ایمنی توسط مردم ممکن می شود
شرکت گاز نیز از دیگر حلقه های موثر در کاهش سوانح گاز گرفتگی است و بر همین اساس از یک دهه گذشته، شبکه بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل (HSE) به عنوان یکی از زیرمجموعه های مدیریتی این شرکت شروع به فعالیت کرده و تلاش می کند تا با نهادینه سازی فرهنگ استفاده ایمن از گاز طبیعی، سوانح مربوط به این حوزه را چه در مصارف خانگی و چه صنعتی کاهش دهد.
مسوول شبکه HSE شرکت آذربایجان در خصوص وظابف این شبکه اظهار داشت: این مجموعه به عنوان یکی از زیرمجموعه های مدیریتی شرکت گاز در چهار حوزه بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل فعال است و در بخش ایمنی تلاش می کند تا با استاندارد سازی و ایمن سازی شبکه های گازرسانی سوانح گازی را به حداقل برساند.
آریان پور در خصوص اقدامات انجام شده توسط این بخش از شرکت گاز گفت: هرچند که شبکه HSE بطور مشخص مسوول ایمن سازی شبکه های گازرسانی تا علمک های گاز مشترکین است با این حال با انجام برخی فعالیت ها سعی بر پیشگیری از بروز سانحه های گازی حتی درون منازل و حریم شخصی مشترکین دارد.
وی در ادامه افزود: در همین راستا با اعلام هفته سوم مهرماه به عنوان "هفته بسیج اطلاع رسانی، جلوگیری از گازگرفتگی و بررسی دودکش ها"، 60 ایستگاه مشاوره ایمنی گاز را در سطح استان برقرار کردیم که با ارایه اطلاعات مورد نیاز برای استفاده ایمن از گاز طبیعی در قالب بروشور و کتابچه و لوح فشرده، تلاش کردیم فرهنگ ایمنی مصرف را میان شهروندان نهادینه کنیم.
مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان شرقی نیز در خصوص لزوم رعایت نکات ایمنی در استفاده از گاز خاطرنشان کرد: حادثه خبر نمی کند ولی حوادث قابل پیش بینی و پیشگیری می باشند لذا اغاز فصل سرما و شروع بکارگیری وسایل گرمایشی مهمترین زمان رعایت نکات ایمنی می باشد.
دینی با اشاره به بیمه بودن تمامی مصرف کنندگان خانگی در مقابل حوادث ناشی از گاز اظهار داشت: تلاش های شرکت گاز جهت گازرسانی پاک و ایمن زمانی ثمربخش خواهد بود که با همراهی و همکاری مشترکین و رعایت نکات ایمنی اعلام شده از سوی آنان، فرهنگ مصرف درست و ایمن از گاز در جامعه نهادینه شده و شاهد هیچ سوانح گازگرفتگی و یا گازسوختگی نباشیم.
وی در خصوص راهکارهای پیشگیری از بروز سوانح گازگرفتگی نیز گفت: حصول اطمینان از کارکرد صحیح تاسیسات و رعایت الزامات اولیه نظیر باز بودن مسیر دودکش ها، کلاهک و عدم معیوب بودن وسایل گرمایشی از ابتدایی ترین و البته مهمترین اقداماتی است که نقش بسزایی در جلوگیری از بروز حوادث ناگوار ایفا می کند.
ثمربخش بودن اقدامات آموزشی و فرهنگ سازی استفاده ایمن گاز
در این میان نقش و عملکرد مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی نیز بسیار اثرگذار و تعیین کننده بوده و بنظر می رسد دست کم اقدامات آموزشی و فرهنگ سازی این مرکز در چند سال گذشته اثرات مثبتی به دنبال داشته است و کاهش آمار سوانح گازرسانی دلیل این ادعا عنوان می شود.
مسوول روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی در این خصوص گفت: مصدومان فوتی سال 91 نسبت به سال قبل از آن بسیار کاهش یافته و در سال جاری نیز تا کنون تنها سه مورد گازگرفتگی در استان رخ داده که در همه این موارد سانحه دیدگان یا در محل سانحه و یا با انتقال به بیمارستان بصورت سرپایی درمان شده اند و بدون شک اطلاع رسانی های همگانی در این کاهش آمار مصدومان سوانح گازگرفتگی بسیار تاثیر داشته است.
حسینقلی زاده با اشاره به اقدامات مرکز فوریت های پزشکی جهت فرهنگ سازی استفاده ایمن از گاز اظهار داشت: بر اساس موافقت نامه امضا شده با جهاد دانشگاهی، مدرسین و متخصصین ایمنی اورژانس بصورت رایگان اقدام به آموزش مهارت های فوریت های پزشکی می کنند که نتایج مثبتی در کاهش سوانح بویژه سوانح گازگرفتگی داشته است.
وی سردرد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، کاهش سطح هوشیاری و خواب آلوگی را از علایم مسمومیت با گاز منواکسیدکربن عنوان و تصریح کرد: افراد منزل در صورت مواجه شدن با نشت گاز بایستی سریعاً پنجره ها را باز و وسایل شعله سوز را خاموش کنند و ضمن خروج از محل باید افراد گازگرفته را با پتو و نظایر آن بپوشانند تا از لرزش و در نتیجه افزایش میزان تنفس و کاهش اکسیژن بدن مصدومان جلوگیری کنند.
مسوول روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان با رد برخی ادعاها در خصوص بی نیاز بودن برخی وسایل گرمایشی از دودکش گفت: هر وسیله گرمایشی نیاز به دریچه و هواکش برای خروج گازهای سمی و ورود اکسیژن دارد که متاسفانه در اثر تبلیغات این چنینی و گاهی با هدف کاهش مصرف سوخت، ضرورت باز بودن دریچه ای برای ایجاد این جریان گردشی مورد غفلت قرار می گیرد که نتایج تاسف باری را به دنبال دارد.
با توجه به فرارسیدن زودهنگام فصل سرما و اهمیت رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی بویژه وسایل گازسوز، از یک سو اطلاع رسانی و آموزش همگانی ایمنی گاز ضروری است و از سوی دیگر بنظر می رسد بایستی در خصوص نهادها و ارگان های دخیل در این حوزه چون شبکه HSE شرکت گاز نیز اطلاع رسانی های گستره تری صورت گیرند تا شهروندان با آگاهی از وجود چنین نهادهایی، در صورت نیاز به آنها مراجعه و نکات و اطلاعات لازم را دریافت کنند تا شاید به این ترتیب روزی فرا رسد که گاز شهری در نتیجه غفلت و سهل انگاری افراد در استفاده از آن، دیگر قاتل خاموش لقب نگیرد.
-----------------------------------------------------
گزارش از:حسن عبداللهی
نظر شما