۱۸ مرداد ۱۳۸۴، ۱۱:۲۸

نگاهي به پيامدهاي ناشي از حضور در حرفه خبرنگاري

خبرنگار ؛ جسم رنجور و روح بيمار

خبرنگار ؛ جسم رنجور و روح بيمار

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - حرفه خبرنگاري تازگي و جذابيت خاص خود را دارد و همين امر سبب شده بسياري از جوانان با اطلاع و يا عدم اطلاع ، به اين رشته روي آورند . اما در كنار هيجانات كاذب اين شغل كه برخي از جوانان به علت عدم آشنايي به اين حرفه آن را شغلي آسان ، جذاب و بي دردسر مي دانند ، بسياري از مشكلات جسمي و روحي نيز وجود دارد.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، استرس ناشي از فعاليت در اين رشته همواره با خبرنگاران همراه است كه در برخي از موارد مي تواند مشكلات روحي شديدي را براي آنها ايجاد كند. همچنين علاوه بر وجود اين استرس ها، قرار گرفتن مداوم اين افراد در حالت هاي خاص نظير نشستن هاي مداوم بر پشت ميز و يا كار كردن با كامپيوتر ، مي تواند مشكلات جسماني آنها را دوچندان نمايد.

عدم برخورد نامناسب برخي از افراد نا آگاه در خصوص اين رشته و حرفه نيز در بسياري موارد روح لطيف خبرنگاران به ويژه افرادي كه به تازگي وارد اين عرصه شده اند را جريحه دار كرده و آنها را با استرس مواجه مي كند. بنابراين در اغلب موارد افراد باسابقه به افرادي كه تمايل دارند وارد اين حرفه شوند گوشزد مي كنند كه بايد در برخورد با ناملايمات مقاومت بيشتري از خود نشان دهند تا بتوانند ضمن ادامه فعاليت خبرنگاري ، در اين شغل نيز موفقيت كسب كنند.

پذيرش حرفه خبرنگاري و استرس   

يك متخصص علوم رفتاري با بيان اينكه متاسفانه شغل خبرنگاري در كشور هنوز تعريف و تخصصي نشده ، درباره مشكلات روحي كه خبرنگاران در حرفه خود با آن روبرو هستند، مي گويد: علت اينكه شغل خبرنگاري به عنوان مشاغل سخت شناخته شده اين است كه چون زماني كه خبرنگاران به افراد مصاحبه شونده مراجعه مي كنند، برخورد مصاحبه شونده براي آنها مشخص نيست ، بنابراين اين افراد در استرس ناشي از پاسخگويي و يا عدم پاسخگويي از سوي افراد مصاحبه شونده قرار مي گيرند.

دكتر مجيد ابهري مي افزايد: عدم استقبال و پذيرش خبرنگاران از سوي مصاحبه شوندگان به ضعيف بودن بستر اطلاع رساني جامعه در خصوص فعاليت خبرنگاري مربوط مي شود چرا كه حرفه خبرنگاري براي اغلب افراد جامعه هنوز ناشناخته بوده و مردم هنوز با فرهنگ خبرنگاري آشنا نشده اند.

وي تصريح مي كند: براي جلوگيري و يا از بين بردن استرس هاي شغلي خبرنگاري بايد اطلاع رساني بيشتري در خصوص اين شغل در سطح جامعه صورت گيرد چون با وجود رشته تحصيلي خبرنگاري و رونامه نگاري در كشور هنوز اين رشته به عنوان رشته علمي در جامعه به رسميت شناخته نشده و مردم خبرنگاران را مانند مردم عوام مي دانند.

ابهري ادامه مي دهد: اگر مسائل علمي خبرنگاري در جامعه اطلاع رساني شود مردم نيز به تدريج خبرنگاران را به عنوان فردي تحصيلكرده، متشخص و اجتماعي كه داراي حقوق اجتماعي خاصي نيز است، مي پذيرند و اين مي تواند تا حد زيادي از استرس هاي شغلي خبرنگاران نيز جلوگيري كند.

وي مي افزايد: همچنين خبرنگاران بايد نيز با استفاده از روش هاي روانشناسي و رفتاري با اين مشكلات آشنا شده و با تجديد نظر در رفتارشان استرس هاي خود را كنترل و در برابر مشكلات ناشي از آن مقاومت كنند.

ابهري اظهار مي دارد: با وجود اينكه استرس فعاليت خبرنگاري ضرورت اجتناب ناپذير شغلي اين رشته است اما به هر حال در صورت عدم كنترل آن مي تواند موجب ايجاد عوارض رفتاري و عصبي در اين افراد شده به گونه اي كه تاثير نامطلوب آن به زندگي شخصي اين افراد نيز زيان وارد كند.

وي ادامه مي دهد: اطلاع رساني به جامعه و آموزش هاي لازم در خصوص روانشناسي در اين زمينه همچنين مشاوره هاي گروهي و فردي مي تواند زمينه مناسب را براي كنترل و كاهش استرس ناشي از اين حرفه فراهم كند. 

درد اندام ؛ بيماري شايع خبرنگاران

يك متخصص طب فيزيكي و توانبخشي مي گويد: اغلب بيماري هاي جسماني ناشي از فعاليت هاي شغلي نظير حرفه خبرنگاري و روزنامه نگاري شامل مشكلات كمر درد، ديسك، استخوان درد و گردن درد مي شود به گونه اي كه در حين فعاليت به هر قسمت از بافت هاي بدن فشار بيش از حد وارد شده و اين فشار به طور مرتب تكرار شود باعث بروز بيماري هاي جسماني مي شود.

دكتر رضا روشن پژوه مي افزايد: به علت اينكه خبرنگاران و روزنامه نگاران اغلب در حال نوشتن و يا تايپ كردن هستند با عث وارد آمدن فشار به اندام فوقاني مي شود و در عدم رعايت اصول بهداشتي نظير نشستن به شيوه نامناسب و طولاني مدت، عدم تناسب ارتفاع كامپيوتر با اندام و خم و راست كردن بيش از حد گردن مي تواند موجب بروز مشكلات اسكلاتي نظير كمر درد، شانه درد و گردن درد در اين افراد شود.

وي تصريح مي كند: انجام ورزش در فاصله زماني فعاليت حرفه اي مي تواند از بروز بسياري از مشكلات جسماني در اين افراد پيشگيري كند همچنين تنظيم كردن صفحه كامپيوتر با وضعيت جسماني به گونه اي بتواند از خم شدن افراد هنگام تايپ خبر و يا موارد ديگر استفاده از اين دستگاه جلوگيري كند و استفاده از صندلي هاي مناسب مي تواند تا حد زيادي از مشكلات اسكلتي در اين افراد پيشگيري كند.

روشن پژوه ادامه مي دهد: خبرنگاراني كه مجبور به حمل دوربين هاي سنگين نيز هستند بايد به گونه اي مناسب اين وسيله را حمل كنند چون قرار گرفتن دوربين به مدت زياد در يك طرف بدن مي تواند باعث كشيدگي عضلات و دردناك شدن اين ناحيه از بدن شود.

حرفه اي به نام خبرنگاري

به هرحال به علت وجود مشكلات زياد در حرفه روزنامه نگاري و خبرنگاري ، اين حرفه از چندي پيش در رديف مشاغل سخت قرار گرفته است . اما مانند ديگر مشاغلي كه در اين رديف قرار گرفته اند اما كار بخصوصي براي آنها انجام نشده است، تسهيلات در نظر گرفته براي اين شغل نيز همچنان شامل حال خبرنگاران فعال در اين حرفه نشده است چرا كه هم اكنون بسياري از خبرنگاران بيمه نيستند بنابراين در قبال هر گونه حادثه حين انجام فعاليت حرفه اي براي آنها، هيچ كس پاسخگو نيست.

 

 

کد خبر 215978

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha