به گزارش خبرنگار مهر، استانهای شرقی کشور همیشه در معرض انواع قاچاق مواد غیر مجاز و مواد مخدر، قاچاق انسان، سوخت و حتی قاچاق دام قرار داشته اند و دارند این روند موجب بروز بازارهای اقتصاد زیر زمینی و غیر مجاز شده است که یا موجب ضربه زدن به اقتصاد سالم کشور می شود و یا اینکه سرمایه های داخلی را به خارج از کشور گسیل می کند.
طی سالهای اخیر قاچاق دام نیز زمینه ای برای سوء استفاده فراهم کرده است بیکاری، خشکسالی و عدم وجود اشتغال در شهرستانهای مرزی نیز زمینه را برای قاچاق بیش از گذشته فراهم می کند.
افراد سود جو دامهای مختلف را از جمله دامهای سنگین را از مرزهای پاکستان و دامهای سبک را از مرز افغانستان با قیمت اندک خریداری می کنند و در نهایت با قیمت هنگفت در کشور به فروش می رسانند.
این روند اقتصاد دامداریها را به شدت تهدید می کند روزگاری سیستان و بلوچستان مرکز تولید گوشت گاو محسوب می شد اما قاچاق دام بسیاری از دامداران را ورشکست کرده است جنوب استان کرمان نیز مرکز تولید دامهای سبک است که این منطقه نیز متاثر ورود دامهای قاچاق می باشد.
اختلاف قیمت دام در مرز و داخل کشور آنقدر وسوسه کننده است که علیرغم تلاشهای گسترده قاچاق دام برخی ها را یک شبه ثروتمند می کند.
ناهماهنگی دستگاههای مرتبط، خلاءهای قانونی و تعریف نشدن مصادیق لازم برای برخورد جدی با قاچاقچیان زمینه قاچاق را بیش از گذشته برای سوء استفاده فراهم کرده است.
هر چند میزان قاچاق طی سال اخیر در شمال کرمان کاهش یافته است اما همچنان ادامه دارد و تنها مسیرهای قاچاق تغییر کرده است.
مدیرکل دامپزشکی جنوب کرمان گفت: تعریف واحد قاچاق دام در کمیسیون قاچاق کالا و ارز با قانون با توجه به شرایط کنونی حائز اهمیت است.
جلسه کمیسیون قاچاق کالا و ارز در دفتر معاونت سیاسی امنیتی استاندار روز گذشته در کرمان برگزار شد و موضوع قاچاق دام در استان مطرح شد.
ابراهیم توکلی در این نشست با اشاره به اینکه درشش ماهه ابتدای سال میزان توقیف دامها نسبت به شش ماهه اول سال گذشته افزایش داشته است، اظهار کرد: 67 گاو توقیف شده که 19رأس آن آزاد شده و بقیه کشتار شدهاند.
همسایه های شرقی تدابیر بهداشتی را رعایت نمی کنند
مدیرکل دامپزشکی جنوب استان بیان کرد: خروج دام از جنوب استان همچنان ادامه دارد و در شش ماهه ابتدای امسال کاهش صادرات داشتیم.
توکلی از کاهش خروج گوسفند تاحد 25درصد خبر داد و با بیان اینکه پدیده قاچاق پیامدهای منفی زیست محیطی، بهداشتی، اقتصادی وحتی امنیتی به همراه دارد، افزود: برخورد با این مسئله اهمیت زیادی دارد.
این مسئول افزود: بحث قاچاق عوامل مهمی در تهدید زیست محیطی دامها و سلامت انسانها درخود دارد که حتی در پدافند غیرعامل زیستی نیز به این مسئله توجه شده است.
توکلی خاطرنشان کرد: همسایههای مرزی ایران به ویژه کشورهای افغانستان و پاکستان به هیچ ضابطه بهداشتی در بحث دام و یا مسائل مربوط به قاچاق دام پایبند نیستند و کشور از این نظر دچار تهدید زیستی میشود.
مدیرکل دامپزشکی جنوب کرمان لزوم توجه به ورود دامها از استانهای دیگر را خواستار شد و افزود: درحال حاضر با توجه به بند 12آییننامه سازمان دامپزشکی ورود دام به استانهایی از جمله کرمان و فارس ممنوع می باشد.
توکلی گفت: در بند 12 مقرر شده انتقال به استانهایی چون آذربایجان غربی، کردستان، کرمان، بوشهر و فارس و چند استان مرزی دیگرممنوع بوده و جابجایی دام باید با هماهنگی کمیسیون قاچاق کالا ارز استان ذکر شده همراه باشد.
تعریف لغوی قاچاق دام در کمیسیون قاچاق کالا و ارز با قانون واحد نیست
وی بیان کرد: یکی از مشکلات برخورد با پدیده قاچاق دام این است که تعریف لغوی قاچاق دام در کمیسیون قاچاق کالا و ارز با قانون واحد نیست و باید یکی شود در غیر این صورت اغلب دامهای بومی و البته غیر مجاز کشور را باید تحت عنوان دام قاچاق کشتار نمود.
مدیر دامپزشکی جنوب کرمان یکی از موارد مسئله ساز را ایجاد مشکل برای عشایر استان دانست وگفت: برخی عشایر یا روستاییان در جنوب استان درحین انتقال چند دام از روستایی به روستای دیگر با ممانعت نیروهای انتظامی مواجه شده و چون هماهنگی هم با دامپزشکی نداشتهاند برای آنان مشکلساز میشود که باید این مسائل را از پدیده قاچاق کالا جدا کرد.
توکلی یکی دیگر از مشکلات دامپزشکی جنوب را قانع کردن دادستانهای شهرستانهای جنوبی و تنوع برخوردها با جابجایی دام در سطح استان عنوان کرد و گفت: نیازمند افزایش هماهنگیهای بیشتر بین بخشی در این زمینه هستیم.
عضو کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اظهار کرد: بخشی از مشکلات حوزه دام قاچاق در جنوب استان به استانهای همجوار همانند سیستان وبلوچستان و هرمزگان مربوط میشود که نیازمند ارتباطات بین استانی هستیم و نظارتها در این زمینه باید بیشتر شود.
وی بهترین راه مبارزه با قاچاق دام را هویتدار کردن دامهای استان دانست و گفت: قاچاق دام به دلیل سودهای آنچنانی که دارد با اقدامات موجود بصورت کامل قابل جلوگیری نست که البته عملی کردن این طرح هزینه و زمان در بر دارد.
توکلی همچنین نبود جایی برای نگهداری دام های توقیف شده را مسئله ساز دانست و خاطرنشان کرد: حداقل محلی برای نگهداری دام ها باید در نظر گرفته شود، از سویی گوشت این نوع دامها نیز بهدلیل شرایط سختی که درحین جابهجایی تحمل میکنند، دارای کیفیت پائینی است.
تغییرات ارزش قاچاق دام را کاهش داد/ به شدت با متخلفان برخورد می کنیم
مدیرکل دامپزشکی شمال استان کرمان اما در گفتگو با مهر میزان قاچاق دام در این بخش از استان را رو به کاهش می داند.
بیژن دهقانی می گوید: دلیل کاهش کنترلهای جدید و وجود قرنطینه در مناطق مختلف است که به صورت ثابت و سیار به خصوص در جاده های شرقی به استان کرمان وجود دارند می داند.
وی همچنین افزایش نرخ ارز را نیز دلیل دیگر این امر عنوان می کند و می گوید: عملا سود ناشی از قاچاق کاهش یافته است و دیگر برای قاچاقچیان صرف ندارد قاچاق را مثل گذشته دنبال کنند.
دهقانی با این وجود به دامداران هشدار می دهد که دامهای قاچاق احتمالی به هیچ عنوان کنترل بهداشتی نشده اند و در صورت قاچاق دام امکان دارد بیماریهای پر خسارتی مثل تب برفکی در دامها شیوع پیدا کند.
وی گفت: با قاچاقچیان سوخت به شدت برخورد خواهد شد زیرا شیوع بیماری در جمعیت دامی داخلی می تواند هزینه های زیادی را موجب شود.
وی به بیماریهای مشترک دام و انسان اشاره کرد و گفت: این مسئله برای سلامت جامعه نیز خطر آفرین است.
نظر شما