حکمت الله ملا صالحی در گفتگو با خبرنگار مهر، ناپدید شدن اسناد سازمان میراث فرهنگی را یک فاجعه ملی دانست و گفت: اصل مسئله و نفس اتفاقی که افتاده آنقدر فاجعه آمیز و نگران کننده است که بحث وجدال بر سر کمیت و حجم و شماراسناد مفقود و مصدوم را به حاشیه میراند. برای کسی که به اهمیت این اسناد از جهات مختلف اعم از تاریخی، باستانشناختی، فکری، فرهنگی، علمی، پژوهشی، آموزشی و موارد مشابه دیگر آگاه است، میداند و میشناسد و میفهمد حتی مفقود، معیوب شدن یک برگ از گزارشهای باستانشناختی، یک عکس یا یک فیلم و نقشه از پژوهشهای میدانی چه معضلاتی را میتواند به دنبال داشته باشد و چه گوهری از اطلاعات برای همیشه از کف میرود.
وی ادامه داد: این اسناد و مدارک بیبدیل و این گنجینههای اطلاعات فرهنگی، باستانشناختی و علمی جایگزین نشدنی، اعم از گزارشهای هیاتهای باستانشناختی و رشتهها و دانشهای مرتبط و نظایر آن، علی القاعده محصول مطالعات میدانی اعم از بررسیها، کاوشهای با طرح و برنامه است؛ البته با هزینه و سرمایه عمر نسلهایی از باستانشناسان و متخصصان میان رشتهای و پژهشگران رشتهها و دانشهای مرتبط دیگر. این اسناد حلقههای پیوند و رشتههای اتصال استوار میان سلسلهایی از نسلهای پژوهشگران هستند که آمدهاند و از پی رسیدهاند و در راهند و از سر خواهند رسید.
ملاصالحی بیان کرد: هر محوطه و اثر باستانی یا بنا و بافت تاریخی در نوع خود یک محوطه، اثر، بنا، بافت و میراث بیبدیل، تکرارناپذیر، یکتا و ناجایگزین از تاریخ، فرهنگ، جامعه و جهان بشری ماست. میراثی که هم متعلق به سرزمینی است که در آن قرارگرفته هم به جامعه و جهان بشری ما. این آثار به جای مانده از گذشته با هر شکل، شمایل، انواع و اطواری به این یا آن طریق رشتههای اتصال و حلقههای پیوند و پیوستگی ما با پیشینه تاریخی و سابقه مدنی و معنوی ماست.
وی گفت: وقتی یک تپه و تل باستانی، یک بنا، اثر و بافت تاریخی مورد تجاوز و تخریب قرار گرفته و از میان ما میرود برای همیشه نابود شده و از میان رفته است. دیگر با هیچ هزینه و به هیچ بهایی و با هیچ دستی نمیتوان آنچه از کف رفته را جبرانش کرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: اختلال، آشفتگی و آشوب و به رکود کشاندن طرحها و برنامههای پژوهشی یک وجه نگران کننده و فاجعه بار مسئله است. وجه دیگر مسئله ناامنی، عدم اطمینان و امنیت خاطری است که میتواند در جامعه باستانشناسی و میراثیان میهن ما به طور اخص و پژوهشگران و متخصصان رشتهها و دانشهای مرتبط دیگر به طریق اولی پدید آورد. این اسناد گنجینهای از منابع موثق اطلاعات و معلومات گرداوری شده برای پژوهشها، مطالعات و میناکاریهای علمی و فکری پژوهشگران و متخصصانی است که نسل به نسل از پی میرسند.
وی افزود: این اسناد همانند آثاری که به قاچاق میروند، یتیم هستند چون از بافت اصلی خود خارج شده و به دست انسانهای سودجو میافتند. واقعیت تلخ و رویدادی ناگوار است که در جامعه ما اتفاق افتاده و طراحان آن کسانی هستند که نه ریشه در این خاک دارند و نه آگاهی تاریخی. آنها موفق شدند بر اریکه قدرت تکیه بزنند و بر فرهنگ، تاریخ و میراث جامعه حکومت کنند و هیچ کس هم نیست که اینها را به محاکمه بکشاند.
نظر شما