۲۰ آبان ۱۳۹۲، ۹:۰۳

گزارش تصویری - تشریحی/

مخفیگاه "بهرام چوبین" در انزوا/ اثری که به حال خود رها شد

مخفیگاه "بهرام چوبین" در انزوا/ اثری که به حال خود رها شد

ایلام - خبرگزاری مهر: یکی از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی استان ایلام تنگه "بهرام چوبین" است که این اثر مهم تاریخی هم اکنون به حال خود رها شده و در حال از بین رفتن است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام با قدمت 10 هزار ساله ، آثار تاریخی متنوعی از حکومتهای مختلف را در خود جای داده است که هر کدام بخشی از تمدن کشور ما را روایت می کند.

در استان ایلام بیشترین آثار تاریخی مربوط به دوران ساسانی است که این آثار بیشتر شامل قلعه ها، تپه ها، دژها و..است که هر کدام بخشی از تاریخ گذشته را به نمایش گذاشته است.

یکی از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی استان ایلام که مربوط به دوران ساسانی است تنگه بهرام چوبین است که روزگاری شکارگاه و مخفیگاه سردار ساسانی بوده است.

برای رسیدن به تنگه بهرام چوبین باید به شهرستان دره شهر واقع در 140 کیلومتری ایلام رفت، این تنگه بسیار زیبا در دل یكی از دره های باریك كبیر كوه به طور شگفت انگیزی قرار دارد.

مورخان این تنگه را شكارگاه ییلاقی و بنا به روایاتی مخفیگاه یكی از سرداران به نام ایرانی "بهرام چوبین" می دانند.

تنگه یا دژ چوبینه یكی از پدیده های زیبای طبیعی شهرستان دره شهر و در برگیرنده بناهایی است كه در نوع خود كم نظیرند.

متاسفانه در سالهای اخیر بر اثر بی توجهی بسیاری از آثار تاریخی داخل این تنگه از بین رفته است و آثار باقی مانده نیز در حال از بین رفتن هستند.

آثار قلعه های بزرگ داخل تنگه و وجود چهار آب انبار حجاری شده در دل سنگ های عظیم و نیز آثار پلكانی سنگی و دیوار كشی ارتفاعات ورودی تنگه كه هنوز هم برج های دیدبانی مشرف بر آن نسبتاً دست نخورده باقی مانده از این اثر تاریخی یك میراث ارزشمند ساخته كه متاسفانه بر اثر اهمال مسئولان فرهنگی استان مانند دیگر ابنیه تاریخی شهرستان در حال ویرانی و تاراج است.

شاید اگر ابنیه تاریخی شهرستان دره شهر در یكی از استانهای دیگر قرار داشت تا حالا در یونسكو هم به ثبت رسیده بودند ولی به دلیل كم لطفی به شهرستان دره شهر این بناها نیز در كنج عزلت و در بستر فراموشی اند.

به هر حال این تنگه همان گونه كه در بالا عنوان شد به گفته کارشناسان شكارگاه ییلاقی بهرام چوبین بوده ولی دیوارهای ساروجی و محكم این تنگه و وجود برج های متعدد دیده بانی مخفیگاه بودن قلعه را به ذهن تصور می سازد تا شكارگاه بودن آن را.

تنگه بهرام چوبین دارای آثار ارزنده فراوان در قسمت ورودی، پیشانی و ارتفاعات است و یک قلعه به جای مانده از دوران ساسانی است که از سنگ و گچ ساخته شده و به ارتفاعات جنگلی کبیرکوه در عمق تنگه و مناطق سخت گذر آن ختم می شود.

علاوه بر زیبایی های وصف ناپذیر طبیعی و آثار پلکان های سنگی بر دیواره های سنگی و نقاط سخت گذر داخل تنگه، وجود چهار آب انبار با ناودانک های سنگی و همچنین ارتباط این چهار آب انبار به هم دیگر و وجود آب آشامیدنی در داخل آن ها حاکی از توجه و اهمیت به این منطقه استراتژیک و طبیعی در طول دوران تاریخی دارد که در نوع خود بی نظیر و جالب توجه است.

تنگه بهرام از شاهکارهای طبیعی و تاریخی است که همواره مورد بازدید علاقه مندان به تاریخ، طبیعت و کوه نوردان قرار می گیرد.

به نظر می رسد عده ای كه این تنگه را شكارگاه دانسته اند بهرام گور شكارچی معروف را با بهرام چوبین یكی پنداشته كه این تصور قیاسی باطل است.

"بهرام مهران" معروف به بهرام چوبین از قهرمانان ملی ایران در دوران ساسانیان به شمار می‌رود او از خانواده اشرافی مهران بود و در ری به دنیا آمد.

در دوران ساسانیان بهترین افسران ارتش ایران از خاندان مهران برخاسته بودند.بهرام به علت بلندی قد و عضلانی بودن اندام به چوبین (مانند چوب) معروف شده بود.

وی از سوی شاهنشاه ایران، خسرو هرمز فرمانروا چارک شمال غربی بود ( یک چهارم قلمرو ایران، از ری تا مرز شمالی گرجستان و داغستان کنونی شامل ارمنستان ، آذرپایگان و کردستان) و در آن زمان، ایران به چهار ابر استان تقسیم شده بود که هرکدام را چارک نوشته‌اند.

وی از میهن دوستان بنام ایرانی است که وفاداری خود را به اثبات رسانده‌است و برخی از تاریخ نگاران بر این باورند که دودمان سامانیان که باعث احیای فرهنگ و زبان فارسی شد از نسل بهرام چوبین هستند.


 

کد خبر 2173562

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha