به گزارش خبرنگار مهر، با فرا رسیدن ماه محرم، مردم آذربایجان در شهرها و روستاها با برپایی دسته جات و هیئات های عزاداری برای زنده نگه داشتن قیام عاشورای حسینی عزاداری می کنند.
شهر کلوانق تابع بخش شهرستان هریس با 15 هزار نفر جمعیت یکی از شهرهایی است که همه ساله با برگزاری مراسم های مذهبی نام امام حسین (ع) و یاران با وفایش را زنده نگه می دارند.
این روستا با توجه به کثرت جمعیت در شهرستان هریس در سال 75 نام خود را از روستا به شهر تغییر داد، شغل مردان این شهر کشاورزی و قالیبافی شغل بانوان این شهر به حساب می آید.
برگزاری متفاوت مراسم های عزاداری حسینی در این شهر باعث جذابیت بیشتر عزاداران داخل و خارج شهر می شود.
قطرات باران همچو اشک های عزاداران از آسمان سرازیر شده و نوید رشد کشت ها را برای کشاورزان به ارمغان می آورد و عزادارن در زیر قطرات رحمت خداوندی با ندای یا حسین عزاداری خود را آغاز می کنند.
در دسته جات حسینی افرادی بر شترها و اسب ها سوار شده و تصویر ورود امام حسین (ع) و یاران وی به کربلا را به شکل نمادین برای مردم نشان می دهند، دسته جات حسینی با حرکت در میدان های شهر برای اتمام عزاداری های خود به قبرستان رفته و برای شادی روح اهالی شهر که در مدت یکسال از دنیا رفته اند فاتحه ای می خوانند.
بر اساس این گزارش، مشک تیر خورده حضرت ابولفضل العباس در میدان شهر کلوانق، نصب پرچم های عزاداری و بنرهای تسلیت برای عزاداران نگاه ها را بر سر خیمه مانندی که توسط جوانان شهر ساخته شده جلب می کند و با ورود به خیمه نمایشگاه عظیمی که سابقه آن در دیگر شهرها و روستاهای شهرستان ها به ندرت دیده می شود، قابل مشاهده است و این نمایشگاه زمان ورود امام حسین (ع) و یارانش به کربلا تا پایان جنگ را مرحله به مرحله نشان می دهد.
هدف از برپایی نمایشگاه عاشورا زنده نگه داشتن نام امام حسین (ع) است
رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه های مذهبی شهر کلوانق در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این نمایشگاه چهارمین بار است که در شهر کلوانق شهرستان هریس با هدف زنده نگه داشتن نام امام حسین (ع) بر پا شده است.
حافظ اصغری اضافه کرد: این نمایشگاه بدون حمایت هیچ نهادی از هزینه های شخصی ستاد برگزاری نمایشگاه های مذهبی شهر کلوانق برای بازدید عموم برپا شده است.
وی با اشاره به تعداد غرفه های این نمایشگاه گفت: این نمایشگاه در 14 غرفه و در 900 متر مربع است.
رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه های مذهبی حضور جوانان شهر کلوانق را در برپایی این نمایشگاه چشمگیر دانست و گفت: جوانان این شهر با حضور بی ریای خود در برپایی نمایشگاه عاشورا حضور چشمگیری دارند.
اصغری ادامه داد: برپایی این نمایشگاه بازدیدکنندگان زیادی را از شهرها و روستاهای اطراف به این شهر سوق می دهد.
وی به نقش بانوان شهر کلوانق در عزاداری حسینی اشاره کرد و گفت: بانوان این شهر همه ساله با برگزاری عزاداری های مختلف نام امام حسین (ع) را زنده نگه می دارند.
اصغری گفت: در کلیه غرفه ها با توجه به نمادهایی که نشان دهنده واقعه عاشورا است برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته شده است.
وی ادامه داد: در هر غرفه برای کسب اطلاعات بیشتر بازدید کنندگان از نمادها و اتفاقات عاشورا به طور کامل توضیحاتی صورت گرفته است تا بازدیدکنندگان با افزایش اطلاعات خود به حقیقت واقعه پی ببرند.
اصغری گفت: این نمایشگاه بدون حمایت هیچ نهادی از هزینه شخصی ستاد برگزاری نمایشگاه های مذهبی شهر کلوانق بر پا شده است.
وی هدف از برگزاری این نمایشگاه را نشان دادن مصیبت های امام حسین (ع) و یاران با وفایش دانست و گفت: هدف از برپایی این نمایشگاه نشان دادن مصیبت های امام حسین (ع) و یاران با وفایش به بازدید کنندگان است.
هیئات عزاداری شهر کلوانق در ایام محرم عشق حقیقی خود را به امام حسین (ع) نشان می دهند
مسئول هیئت عزاداری زینبیه شهر کلوانق نیز گفت: مراسم عزاداری حسینی از نخستین روز ماه محرم آغاز و تا سوم شهادت امام حسین (ع) ادامه می یابد.
علی ابهری استقبال جوانان را از مراسم عزاداری دسته جات حسینی موثر دانست و گفت: حضور جوانان در دسته جات حسینی و عزاداری آنها باعث نقش بر آب شدن فتنه ها و دشمنان جهان اسلام می شود.
وی ادامه داد: در شهر کلوانق شش هیئات عزاداری حسینی در ایام عزاداری به خصوص دهه محرم عشق حقیقی خود را به امام حسین (ع) و یاران با وفایش اعلام می کنند.
مسئول هیئت عزاداری زینبیه شهر کلوانق گفت: در این شهر عزاداری ها به صورت دسته جمعی صورت می گیرد و پیشکسوتان، جوانان و کودکان با شرکت در عزاداری ها باعث رونق دسته جات حسینی می شوند.
ابهری اضافه کرد: در روزهای عزاداری دسته جات حسینی پس از گذر از خیابان ها و میدان های شهر کار خود را در مزار افرادی که در طول یک سال اخیر از دنیا رفته اند برای زنده نگه داشتن نام و یاد آنها با خواندن فاتحه ای به اتمام می رسد.
وی با اشاره به زمان های برگزاری عزاداری ها در شهر کلوانق گفت: با توجه به اینکه عزاداری در ساعات آخر شب باعث سلب آسایش مردم به خصوص بیماران می شود، عزاداری ها در روز انجام می گیرد تا آسیبی به بیماران شهر وارد نکند و باعث سلب آرامش شبانه مردم نشود و عصرها نیز عزاداری ها به شکل هیئت های سینه زنی و مرثیه خوانی در مساجد برگزار می شود.
فاتحه برای شهدا نمادی برای اتمام مراسم عزاداری حسینی است
یدالله جمالی کاروان نژاد سر دسته هیئت عزاداری زینبیه که حدود 60 سال است در این هیئات برای امام حسین (ع) عزاداری می کند گفت: مراسم عزاداری حسینی از روز اول محرم تا ورود امام حسین (ع) به کربلا برگزار می شود و پس از روز عاشورا نیز در روز سوم امام حسین (ع) عزاداری ادامه می یابد.
وی اضافه کرد: زمان برگزاری مراسم هیئات های عزاداری حسینی از ساعت دو تا چهار ظهر و عصر ها نیز از ساعت هشت تا 10 است که دسته جات و هیئات ها در مسجد ها اجتماع یافته و برای امام حسین (ع) عزاداری می کنند.
جمالی کاروان نژاد ادامه داد: مداحی در دسته جات حسینی با حضور مداحان مختلف برگزار می شود.
سوار افراد بر شترها و اسب ها در دسته جات حسینی نماد ورود یاران امام حسین (ع) به کربلا است
وی با اشاره به حضور شترها و اسب ها در دسته جات حسینی و دور کردن شهر توسط آنها گفت: سوار شدن افراد بر شترها و اسب ها نشانه صحنه های ورود امام حسین (ع) و یاران وی است که به صورت نمادین بر اسب ها و شترها سوار شده اند.
جمالی کاروان نژاد اضافه کرد: عزاداری ها در روز عاشورا پس از اجتماع دسته جات و هیئات های مذهبی شهر در مزار شهدا و فرستادن فاتحه به آنها به اتمام می رسد و پس از عزاداری ها مراسم شبیه خوانی در حضور کثرت عظیم مردم شهر برگزار شده و پس از آن نیز از مهمانان داخل و خارج از شهر که برای عزاداری حسینی به شهر آمده اند پذیرایی هایی به صورت نذری داده می شود.
با توجه به اینکه عزاداری های حسینی در آذربایجان قدمت دیرینه دارد و زبان زد عام و خاص مردم دنیا شده است، منطقه ارسباران پیشقدم عزاداری ها در آذربایجان به حساب می آید که نمونه عزاداری ها را می توان در شهرها و روستاهای منطقه شاهد بود که مردم عاشقانه و بدون ریا برای مصیبت های امام حسین (ع) اشک می ریزند و در این ایام با دادن نذری های مختلف میزبان عزاداران ابا عبدالله الحسین (ع) از سراسر استان هستند.
در شهرها و روستاهای آذربایجان آیین ها و رسم های زیبای عزاداری مختلف وجود دارد و شهر کلوانق از توابع هریس نیز آیین های زیبایی دارد، یکی از آیین های زیبای این شهر عزاداری در روز است که با توجه به ایجاد آرامش شبانه مردم صورت می گیرد.
........................
گزارش از زهرا ناصران
نظر شما