به گزارش خبرگزاری مهر، اعضای شورای شهر تهران امروز در جریان بیستویکمین جلسه خود مستمع گزارش کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران از ریزش گودبرداری پروژه خیابان ایران زمین واقع در شهرک غرب بودند.
بر اساس این گزارش ، احمد دنیا مالی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران گزارشی از نتیجه کمیته تحقیق شورا از چگونگی ریزش گود ایران زمین ارائه کرد و در این خصوص گفت: در پی حادثه ریزش دیواره گودبرداری در شهرک غرب در تاریخ 11 مهر 92 و ارائه گزارش معاونت شهرسازی و معماری در شورای اسلامی شهر تهران، در روز یکشنبه به تاریخ 14 مهر 92 ، کمیسیون عمران و حمل و نقل موظف شد که موضوع را مورد رسیدگی قرار دهد.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: در تاریخ 11 آبان 92 جلسهای با حضور نمایندگان ساکنین اطراف گودبرداری انجام و اظهارات آنها مورد بررسی قرار گرفت و پیرو این جلسه بازدیدی در روز سهشنبه
14 آبان 92 از منازل مسکونی اطراف گودبرداری (املاک آقایان رمزی و بقایی در ضلع جنوبی گودبرداری و املاک آقایان ایمانی، بهرامی، ارفعی و جلیلزاده در ضلع شمالی گودبرداری) انجام شد و متعاقب آن با حضور اعضای کمیسیون عمران و حمل و نقل جلسهای در محل شهرداری منطقه 2 برگزار شد.
وی در ادامه به مشخصات ملکی و پروانه ساختمانی پروژه اشاره کرد و گفت: مساحت ملک 16 هزار و 243 مترمربع است و مالک اولیه بنیاد مستضعفان و جانبازان بوده و در سال 89 ملک مذکور را به شرکت سرمایهگذاری ایرانیان اطلس واگذار نموده و این شرکت ملک مورد نظر را در سال 90 به شرکت اسسیتی بانک رزکیش منتقل میکند.
دنیامالی افزود: کاربری ملک طبق طرح تفصیلی قدیم تجاری و بر اساس طرح تفصیلی جدید در زیر پهنه R 231 واقع شده است و در تاریخ 29 فروردین 91 پروانه تخریب و نوسازی به شماره 20025301 برای 5 طبقه زیرزمین و 3 طبقه تجاری صادر میشود و بر اساس شماره 127061 به تاریخ 30 اسفند 90 شروع عملیات تخریب و گودبرداری قبل از صدور پروانه توسط مهندس ناظر پروژه (مؤسسین مشاور آبادی و طرح و تدبیر) بلامانع اعلام میشود.
وی اظهار داشت: در تاریخ 22 مهر 92 درخواست مالک به انضمام نظر شورای معماری منطقه مبنی بر احداث مجموعه تجاری، اداری، فرهنگی و هتل در 31 طبقه روی همکف به کمیسیون ماده 5 ارسال میشود.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: طبق بند 6 صورتجلسه شماره 514 کمیسیون ماده 5 در تاریخ 2 بهمن 91 با احداث 8 طبقه زیرزمین و 27 طبقه روی آن در 2 بلوک مجزا به صورت تجاری، اداری و هتل موافقت میکند مشروط به تأییدیه سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی.
وی گفت: پروانه ساختمانی پلاک مذکور جهت احداث 2 بلوک 27 طبقه و 8 طبقه زیرزمین در تاریخ 28 اسفند 91 صادر و متعاقب آن پروانه تغییر نقشه در تاریخ 12 مرداد 92 جهت احداث 10 طبقه زیرزمین، همکف و 27 طبقه روی آن صادر شده است.
وی در ادامه گزارش خود به خلاصه بررسی فنی ریزش گودبرداری اشاره کرد و افزود پیرو جلسات برگزار شده در کمیسیون عمران و حمل و نقل مقرر شد که کمیسیون ویژه رسیدگی به ریزش گودبرداری خیابان ایران زمین به ریاست معاونت شهرداری و معماری و تمامی عوامل دخیل در پروژه تشکیل شود. پس از تشکیل، این کمیسیون اقدام به برگزاری 4 جلسه و کارگروه فنی کمیسیون با محوریت سازمان نظام مهندسی و ساختمان استان تهران اقدام به برگزاری 8 جلسه کرده است.
دنیا مالی بیان داشت: خلاصه مراحل علل گسیختگی دیوار گودبرداری پروژه خیابان ایران زمین واقع در شهرک غرب عبارتند از نفوذ آب از داخل خاک دستی - سست شدن قسمتهایی از خاک طبیعی و افزایش فشار جانبی خاک- تغییر شکل اضافی لوله اصلی آب و فاضلاب و شکستن آن - گسیختگی کششی انکرها و همچنین پانچ شدن برخی از آنها -گسیختگی دیواره گود.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران در ادامه به نتایج بررسی ریزش گودبرداری خیابان ایران زمین در کمیسیون عمران و حمل و نقل اشاره کرد و گفت: با توجه به روند اقدامات اداری طی شده در پروژه مذکور و شواهد موجود در خاک منطقه از ماههای گذشته به نظر میرسد این حادثه به دلیل سهلانگاری عوامل دخیل در پروژه پدید آمده است و در این خصوص مکاتبات انجام شده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در تاریخ 10 اردیبهشت 92 و 24 شهریور 92 بود شرکت آب و فاضلاب منطقه یک شهر تهران در تاریخ 20 آذر 91، شکواییه ساکنین پلاکهای اطراف گود در تاریخ 10 اردیبهشت 92 و بررسی گزارشات مرحلهای مهندسین ناظر و اخطارهای صادره توسط شهرداری ناحیه حاکی از این موضوع است.
وی گفت: پروانه ساختمانی اولیه برای احداث 5 طبقه زیرزمین و 3 طبقه روی آن صادر شده و متعاقباً مجوز به 10 طبقه زیرزمین و 27 طبقه روی آن تبدیل گشته و لذا روند اجرایی و شروع فعالیت مشاورین و پیمانکاران نیز متناسب با این رویه عملیاتی شده است و نظام فنی و اجرایی حاکم بر کارگاه و پروژه در خور پروژه و شرایط خاص اجرایی آن نیست.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: آزمایش های انجام شده اولیه و نتایج مبنای محاسبات پایدارسازی صحیح نبوده و به نظر میرسد فرضیات اولیه طراحی، خوشبینانه در نظر گرفته شده است و روش پایدارسازی، فواصل انکرها و ضخامت بتون پاششی مناسب نبوده است و به نظر میرسد مطالعات با سادهانگاری و بر اساس تجربیات گذشته انجام پذیرفته و اعتماد بیش از اندازه پیمانکار طرح و اجرا به سطح علمی و سوابق کاری خویش، مانع از بررسی دقیق شرایط طرح شده است.
وی ادامه داد: رها نمودن و پر کردن محل گودبرداری با توجه به مدت زمان مورد نیاز و هزینههای مترتب آن فاقد ملاحظات فنی و ایمنی لازم است لذا ضروری است که سریعاً تحکیم دیوارهها و خاک گودبرداری انجام و سازه پروژه اجرا شود.
دنیا مالی اظهار داشت: ساماندهی نگرانی ساکنین و مردم در اولویت اول قرار داشته و لذا در این راستا مالک متعهد شد نسبت به رسیدگی به وضعیت یک به یک مجاورین خیابان گلستان و خیابان ایران زمین و همچنین کسبه مستقر در واحدهای تجاری خیابان گلستان جنوبی و درخواستهای آنها اعم از بازسازی، نوسازی و یا توافق طرفین خرید واحدهای خسارت دیده و نیز پرداخت خسارتهای مالی وارده در چارچوب سازوکار قانونی و تا پایان آذر ماه سال جاری اقدام کند ضمناٌ مقرر شد کارگروه رسیدگی به مباحث اجتماعی از جمله رسیدگی به امور همسایگان مجزا از کارگروه فنی بر این فرایند نظارت کند.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه گود بیش از اندازه پایین رفته و ارتفاعی که در پاشنه گودبرداری اجرا شده مبنای عمل قرار گرفته و عمیقتر نشود و لذا ضروری است اصلاحات پروانه صادر شده در مدت زمان معین انجام و ارائه شود.
وی در ادامه به دیگر تصمیمات انجام شده در کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر اشاره کرد و افزود: مقرر شد مطابق اعلام نظر کارگروه فنی جهت تصویب و مقاومسازی جدارههای گود، تقویت و افزایش تعداد انکرها و کنترل مستمر آنها و نیز کنترل و افزایش زهکشها و همزمان اجرای شمعهایی تا عمق 48 متر و ادامه آنها تا کد 15- و تثبیت خاکهای دستی ضروری است.
دنیا مالی ادامه داد: اضافه نمودن انکرها و زهکشها و نظارت بر عملکرد آنها شروع شده و مقرر شده است حداکثر ظرف مدت 3 ماه اجرای شمعها و ستونهای پیرامونی پایان یابد.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: یکی دیگر از تصمیمات کمیسیون این است که تمهیدات فنی و بازگشایی موانع ترافیک خیابانهای گلستان ایران زمین ظرف مدت 50 روز آینده انجام پذیرد.
وی اظهار داشت: جهت کنترل مستمر انکرها نسبت به نصب ابزار دقیق در جدارههای گود اقدام شود و پایش اطلاعات استخراجی از آنها و انطباق آنها با شاخصهای استاندارد جابهجایی جداره گود تا نقطه هشدار و لزوم اقدام احتمالی به طور مستمر در حال انجام است.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: در این مدت هماهنگی خوبی بین شهرداری تهران و سازمان نظام مهندسی پدید آمده و پیگیر خواهیم بود که این تداوم در جهت بهبود به وضعیت ساخت و ساز در شهر تهران ادامه داشته باشد.
دنیا مالی تصریح کرد: مطابق گزارش سازمان آتشنشانی شهرداری تهران میزان تلفات ناشی از حوادث گودبرداری در ظرف 6 ماه ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال 91 کاهش پیدا کرده است به طوری که تعداد آوار 6 ماهه ابتدای سال 91 حدود 187 عدد بوده که این تعداد در 6 ماهه سال 92 به 106 عدد رسیده است.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: تعداد فوتی 6 ماهه ابتدای سال 91 حدود 21 نفر بوده که این آمار در 6 ماهه ابتدای سال 92 به 19 نفر رسیده است و با کاهش حدود 10 درصدی روبهرو بوده است.
وی در پایان به آمار تعداد مجروحین 6 ماهه ابتدای سال 91 اشاره کرد و گفت: تعداد مجروحین در این مقطع زمانی 61 نفر بوده که در 6 ماهه ابتدای سال 92 به 40 نفر رسیده و در واقع با کاهش 34 درصدی روبهرو بوده است.
در ادامه محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران که در مورد این پروژه بررسیهای لازم را داشته است، گفت: این پروژه در محدودهای از شهرک غرب احداث شده که فاقد بلندمرتبهسازی بوده و کلیه املاک به صورت ویلاسازی اجرا میشود و اجرای این پروژه با این ارتفاع بحث امنیت، اشرافیت و تغییر فضا و کاربری محله را به وجود میآورد و باید نگران بافت فرهنگی و اجتماعی این محدوده باشیم.
سالاری در ادامه با اشاره به روند رسیدگی کمیسیون ماده پنج و شهرداری تهران به این موضوع گفت: این نحوه رسیدگی با این سرعت قابل تقدیر است و امیدواریم شهرداری تهران در مورد همه پروانههای 100 و 200 متری مردم در مناطق مختلف با همین سرعت عمل کند.
وی در ادامه با اشاره به عملکرد کمیسیون ماده پنج در بررسی و ارائه مجوزهای لازم گفت: مشخص نیست که چطور مشاورین معین منطقه تشخیص دادهاند که در بافت مسکونی ارزشمند معاصر با چنین فضایی با این تعداد طبقه موافقت و برای ایجاد 27 طبقه ساختمان روی همکف به مالک اجازه بدهند.
سالاری در ادامه گفت: شهرداری منطقه 2 ، 10 طبقه زیرزمین و 27 طبقه تجاری را مجوز داده است و مجوز گودبرداری زمانی ارائه شده که هنوز ابلاغ پروانه ساختمانی صورت نگرفته است و طبق اطلاع من در شهرداریهای مناطق این روال به عنوان اقدامات پیش پروانه وجود دارد و مرسوم است و من این سوال را دارم که آیا چنین اقداماتی قانونی است و نمیتوان آنها را مورد بررسی و پیگیری قرار داد تا جلوی آنها گرفته شود؟
سالاری اضافه کرد: همچنین در تمام گودبرداریهای مهم و بزرگ، مهندس ناظر باید تمام مدت در محل پروژه حاضر باشد اما در این پروژه این اتفاق رخ نداده و به نظر میرسد شورای شهر باید این موضوع را نه به عنوان یک مطلب عادی بلکه به عنوان یک ضرورت برای رفع مشکلات آینده پیگیری کرده و به آن پایان دهد.
همچنین مسعود سلطانیفر، عضو شورای شهر تهران که به گفته خود قبل از ورود کمیسیونهای شورای شهر با اطلاع مردم این پروژه را مورد پیگیری و رسیدگی قرار داده است، گفت: باید کسانی که در این پروژه کوتاهی و یا تخلف داشتهاند شناسایی و مورد پیگرد قرار گیرند.
در ادامه جلسه همچنین احمد حکیمیپور، عضو دیگر شورای شهر تهران با اشاره به تخلف کمیسیون ماده پنج گفت: این نوع برخورد کمیسیون ماده پنج باید مورد رسیدگی قرار گیرد که چرا باید چنین مجوزی با این سرعت پیگیری و رسیدگی شود.
حکیمیپور اضافه کرد: همه میدانند و ما هم میدانیم که دبیرخانه کمیسیون ماده پنج در شهرداری تهران قرار دارد و جای سوال دارد که آیا استعلامات قانونی و پیگیریهای لازم در مورد این پروژه اخذ شده است یا نه؟ و من معتقدم که این استعلامات قانونی در دبیرخانه یا تهیه نشده و یا دقت لازم در مورد آنها صورت نگرفته و در هر صورت تخلف بوده و باید مورد بازنگری قرار گیرد.
حکیمیپور در ادامه اضافه کرد: شورای سوم شهر تهران در تاریخ چهارم خرداد 91 مصوبهای برای تدوین مقررات و ضوابط گودبرداریها در شهر تهران داشته است و قرار بوده تا یک ماه این مقررات آماده شود اما شهرداری تهران این مصوبه را در تاریخ 12 / 10/ 91 به شورا آورده و مشخص نیست که شهرداری تهران در مورد اجرای آن به خصوص در گودبرداریهای بزرگ چه اقداماتی را انجام داده است.
همچنین محمد مهدی تندگویان، عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شهرداری تهران نیز با تاکید بر اینکه مباحث حقوقی این پروژه باید مورد بررسی قرار گیرد گفت: نحوه تصاحب این پروژه و تغییرات آن دارای شبهاتی است که اگر موضوع در مورد پیمانکار و یا هر فرد دیگری اعمال شده باید باز هم مورد بررسی قرار گیرد و نیز اقدامات و کم کاریهای کمیسیون ماده پنج نیز باید رسیدگی شود. همچنین بسیاری از مباحث مطرح شده به عنوان تخلف باید در کمیسیون شهرسازی مورد بررسی قرار گیرد و پس از جمعبندی سه کمیسیون شهرسازی، عمران و حقوقی و ارائه پیشنهادات این موضوعات مورد بررسی قرار گرفته و نظر نهایی اعلام شود.
تندگویان همچنین نسبت به مدل برخورد مالک با اتفاقات رخ داده و خسارات وارد شده به مردم اعتراض کرد و گفت: اینکه کسی پیدا شود تا به واسطه دارایی و پول خود اینطور با مردم برخورد کند، باید تمام شود، چرا که هیچ مدل عذرخواهی مناسبی از مردم شهر تهران صورت نگرفته؛ اینکه فردی بگوید پول دارم و خانهها را میخرم، برخورد مناسبی نیست و باید این نوع برخورد رسیدگی شود و در عین حال عذرخواهی رسمی از مردم و ساکنان صورت گیرد تا رضایتبخشی مردم را به همراه داشته باشد.
همچنین معصومه آباد، عضو کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران گفت: این نحوه برخورد که در هر حادثه میگوییم خدا را شکر به کسی خسارت وارد نشد و یا کسی فوت نکرده درست نیست، چرا که این حوادث همیشه تکرار میشود و همین امروز در بزرگراه بعثت در یک گودبرداری دیوارها ریزش داشتند.
آباد تاکید کرد که باید خلع قانونی و نظارتی در این نوع پروژهها مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی افزود: هیچ به نظر و هشدارهای مردم توجه نمیکنیم و متوجه نیستیم که اخطارهای مردم قبل از حادثه هشدار خوبی است اما نسبت به آن بیتوجهی کرده و در نهایت مردم متضرر اصلی میشوند.
آباد تاکید کرد که قانع کردن مردم با پول و یا خواباندن اعتراضات آنها رفتار مناسبی نیست و نشان میدهد نظامبندی مناسبی در مورد این مسائل وجود ندارد.
این عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: از پیوست فرهنگی و اجتماعی که شورای شهر تهران برای اجرای پروژهها الزام کرده بود تنها یک پلاکارد عذرخواهی از مردم رعایت میشود که آن هم در بسیاری از پروژهها وجود ندارد.
همچنین مجتبی شاکری، عضو دیگر شورای شهر تهران با اشاره به محدودیت اقدام شهرداری تهران گفت: در شرایطی که سازمان نظام مهندسی و کمیسیون ماده پنج مجوز این پروژه را دادهاند، دست شهرداری تهران بسته است.
وی با اشاره به تکالیف کمیسیون عمران برای مالک و پروژه ایران زمین با "مقرر شدها" مقصرها مشخص نمیشوند افزود: هر جایی که قوانین رعایت نشده، افرادی تخلف کردهاند که در نهایت ته آن با یک عذرخواهی تمام شده و فراموش خواهد شد.
همچنین اقبال شاکری، عضو دیگر شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه مدیریت ذی نفعان در هر پروژهای باید مورد توجه قرار گیرد اما در این پروژه رعایت نشده، از شهردار تهران خواست تا در مورد این مجوز و مسائل مرتبط با آن که حساسیت زیادی دارد شخصا وارد عمل شود.
تقوی، معاون حقوقی شهردار تهران که در جلسه حضور داشت گفت: بسیاری از مسائل مطرح شده در جلسه امروز جدید بود و شهردار منطقه که در اینجا حاضر است، ادلهای دارد که نشان میدهد مطالب گفته شده کاملا درست نیست.
وی گفت: ما اسناد مربوط به این پروژه را به صورت کامل آماده کردهایم، چرا که ممکن است در محاکمی این موضوع مطرح شود که در صلاحیت من و یا حتی شورای شهر تهران نیست و این اسناد در آنجا به درد میخورد.
معاون حقوقی شهردار تهران گفت: اعضای شورا و من فارغ از موضوع دور زدن و سودآوریهای مربوط به این پروژه با این مسائل ناآشنا نیستند و نباید تعجب کنیم، اما اینکه شورای شهر روی موضوعی با این دقت و با دیدی جریانی اقدام میکند، قابل قدردانی است.
وی در ادامه از اعضای شورا خواست تا مطالب خود را به صورت مکتوب به او ارائه دهند تا شهرداری تهران امکان پاسخگویی به این مسائل را داشته باشد.
احمد مسجد جامعی، رئیس شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه کمیسیون ماده پنج در مورد مجوز ارائه شده باید پاسخگو باشد، گفت: باید در مورد اینکه آیا کمیسیون ماده پنج میتواند در مورد این مجوزها به این نحوه اقدام کند بررسی بیشتری صورت گیرد و نحوه عمل این کمیسیون برای ما جای سوال دارد.
وی از کمیسیون حقوقی شورای شهر تهران خواست تا در مورد مسائل حقوقی این پروژه و نیز اقدام کمیسیون ماده پنج در این رابطه بررسی کرده و راهکاری را برای رفع دوگانگی برخورد کمیسیون ماده پنج در پروژههای مختلف در ارتباط با شهرداری تهران پیدا کند.
در ادامه جلسه همچنین قرار شد سه کمیسیون شهرسازی، عمران و حقوقی شورای شهر تهران نسبت به مباحث جدید مطرح شده بررسیهای لازم را انجام داده و نتایج را به صحن شورا بیاورند تا در مورد ادامه کار این پروژه تصمیمگیری صورت گیرد.
مصوبه ایی دیگر برای ساماندهی گورستان های تهران
بر اساس این گزارش، اعضای شورای اسلامی شهر تهران دوفوریت طرح ساماندهی گورستان های جدید و قدیم شهر ترهان را به تصویب رساندند.
حبیب کاشانی نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با یادآوری دو مصوبه دوره دوم و سوم شورا مبنی بر ساماندهی گورستانهای شهر گفت: اولین مصوبه مربوط به سال 83 و دومین مصوبه در سال 85 به تصویب رسید و در هر دو مصوبه شهرداری تهران موظف شد که ضمن جانمایی گورستان های جدید ساماندهی گورستانهای فعلی را هم در دستور کار قرار دهد. بهتر است شورا در این دوره تاکید بر اجرای مصوبات قبلی را داشته باشد.
وی افزود: دوفوریت برای این مصوبه با قید مهلت سه ماهه برای شهرداری کارشناسی شده نیست.
در نهایت اعضا شورا دوفوریت طرح مذکور را به تصویب رساندند.
در ماده واحده مصوبه وذکور آمده است شهرداری تهران موظف است ظرف 3 ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه گزارشی از کلیه اقدامات انجام شده در خصوص دو مصوبه قبلی شورا تهیه و به شورای شهر ارسال کند.
اعضای شورای شهر تهران امروز در جریان بیست و یکمین جلسه خود بررسی طرح تعیین سیاستهای بودجه شهرداری تهران در سال 93 را مورد بررسی قرار دادند و در نهایت ماده واحده این طرح به تصویب رسید.
در جریان بررسی این طرح اسماعیل دوستی، عضو شورای شهر تهران در تذکری در بودجه و متمم ارائه شده برای سال 92 موضوع تهاترها و میزان فروش تراکم و نیز فروش املاک شهرداری تهران مشخص نیست .
دوستی با اشاره به بودجه 13 هزار میلیاردی شهرداری تهران گفت: حدود هشت هزار میلیارد تومان از این بودجه غیرنقدی است و از محل فروش تراکم، تهاتر و فروش املاک تامین میشود اما ما هیچ آماری از این درآمدهای غیرنقدی نداریم و بدون آن نمیتوان نسبت بودجه و متمم آن تصمیمگیری کرد.
نظر شما